Reiskalta yhdestä työelämän negaatiomoottorista

Työelämän kateus on yksi niistä moottoreista, jotka vievät turhaa aikaa, eikös?

”Nykysuomen sanakirjan mukaan kateus liittyy ihmiseen, joka ei suo toiselle hyvää ja haluaa itselleen hyvän, joka toisella on. Se ei vaadi uhriltaan välttämättä mitään erityistä.”

Totta kai pohdiskelu hyvä aloittaa ihan itsestä. Voi omaa kateuttaan lohduttaa, että meidän kadun pätkällä ei ole käsittääkseni yhtään öky-mersua, tai bemaria. Enkä kadehti tämän hetken työministeriä, koska niinkin vähäisellä luottamusmies kokemuksella voi päästä kyykyttämään muita duunareita..niin koska en vaan pystyisi siihen..siis kyykyttämään duunareita. Niin, en ole täydellinen, kateuden kohde on ehkä taitava futari..joku messi tms..

Entäs kateus työssä? Monesti kun katsellaan sivusta jonkin ammattilaisen työtä, se näyttää kadehdittavan helpolta, eikös? Hiipii kateus toisen työn suorittamiseen. Katsotaan, että pystyyhän tuohon kuka vaan, ja siitä perhana maksetaan noinkin paljon jne. Ehkä kateus lievenee kun käy kokeilemassa, tai huomaa että ei vaan oma taito riitä samaan..kasvaa arvostus tekijää kohtaan…niin tähänkin kateuden seuraamiseen on uhrattu sitä kuuluisaa tuottavuusloikassa perään kuulutettua tehokasta työaikaa.

Porukassa tiivistyy tyhmyys, tai kateus kun lähdetään vertailemaan ilman taustatietoja eri ammattiryhmien, työyhteisöjen työtä. Ei kai ole vaarallista tai haitallista jos vertailua suoritettaan terveellä pohjalla. Lähinnä siitä näkökulmasta, että jos saa jotain uutta kehitettävää omaan yksikköönsä tai tuloksellisuus paranee, ja taas Suomi alkaa nousta horjuen jaloilleen.

Noo tähän mielen myrkytykseen pääsee varmaan ihan omaehtoisestikin, mutta jos ei silmä havaitse tai joku kerro, niin mistä saa aiheen työkateuteen?

Ei nyt tähän ole heittää minkään laitoksen tutkimustuloksia, mutta alkaahan se kateutta ruokkia jatkuva tehottomaksi kirjoittaminen. Pitäisi saada niin ja niin paljon enemmän tehoa työn tekemisestä. Tuskin monikaan on tehoton työssään, mutta itseään pelastaakseen alkaa hakea vähän heikommassa asemassa olevia kateuden kohteeksi. Alkaa julkinen trollaaminen ja vähättely. Kade iskee toisen palkkaan, lomiin jne. Suosituinta onkin haukkua julkista sektoria tehottomaksi..niinpä. Eiköhän se lietekaivojen putsaus, ruoan tekeminen, siivous ym ole yhtä kadehdittavan tehokasta ja tehotonta, niin yksityisen kuin julkisen sektorin puolella, ei siis vaadi kateuden kohteeksi joutuvalta välttämättä mitään eritystä tietoisesti.

Eli loppu tulemana, tulen tekemään töitä sen eteen, että paikallisen sopimisen pakko, pätkätyösuhteet, nollasopimukset ja kaikkien alle 2000 euron pienipalkkaisten työsuhteet herättävät kateutta. Uskon että ökypalkkaiset siivoojat ym herättävät kateutta yhdellä asialla..he muistavat!

Reijo Räsänen, ei kadehdita, seurataan futista