Reiskan baarista sotesoppaa ensimmäiseen kattaukseen

Tarjolla tänään

Elimme todellisen jännitysnäytelmän sote-ratkaisua odottaessa. Ehkä se oli nimenomaan näytelmä, tosin pääosan esittäjät vaihtuivat tiuhaan. Taistelun tauottua huomattiin, että soten mukana tuli muutakin. Itsehallinto keskustelun tai vallanhakemisen alle taisi jäädä sote-sanasta nimenomaan sosiaalipuoli. Myös mitä tapahtuu henkilöstölle?! Pitää kai kaikella olla tekijä? Oikeistopuolen työväen edustajat puhuvat semmoisesta työntekijästä kuin kilpailutus, markkinatalous..niin tähän asti ne tekijät on ollut pirkkoja, perttejä, liisoja ja ristoja..siis ihmisiä.

Kerrataanpa hieman yhteistoimintalakia, ja niitä velvoitteita. Nythän ollaan lähellä sitä vaihetta, että yhteistoimintalakia pitäisi tarkistella. Lain tarkoituksena on edistää hyvää yhteistoimintaa ja edistää tasapuolista kohtelua jne…

No niin, saahan näitä korulauseita kirjoitella, ja saa näistä puhua. Tuntuu vaan, että mitä suurempi määrä henkilöstöä vaikutuspiirissä, niin vähemmän kiinnostaa aitous vuoropuhelussa. Enemmänkin hätä, että sulle mulle politiikalla keritään sopia jakoperusteista uudessa hallinto organisaatiossa. Ymmärrän senkin, että keskustan traktoripojat saivat haluamansa, samoin kokoomuksen raha seuraa lääkäriyhtiötä, mutta kun työväen mandaattia hokeneet perussuomalaiset ovat mykistyneet suomen suurimman yksityistämisen edessä. Vetoavat isänmaan etuun jne..

Kahden kerroksen väkeähän tässä tulee olemaan, jos ei jopa useammankin. Melkoinen sotesoppa kun tähän lisää kaikkien hallituspuolueiden yhteistuumin ajaman pakkolaki viritelmän. Tuleeko kiire tehdä uudenmallinen matalapalkka-reformi?  Vastapainona matalapalkka-aloille nähdään ykköskerroksessa erityiskoulutettujen koulutus ja rekrytoinnin tarpeellisuus.

Hätä varmaankaan ei ole, kun A.Stubb lupaa yli 50 000 uutta työpaikkaa, samaan laatikkoon kun lisää yrittäjien mainostaman paikallisen sopimisen myötä tulevat 65 000 työpaikka. On ihan luottavainen olo..no eipä todellakaan. Suomen kansaan uppoaa kaikki minkä etelän isot pojat kertovat, kuinka saadaan mitäkin, on talous huonompi kuin kellään muulla, kestävyysvajeet…

Kun nyt olisi aika päästä sopimaan, sotessa ympäri Suomea, pakkolait pois, harmaa talous kirkkaaksi, tehtäisiin kerrankin hyvää henkilöstöpolitiikkaa.

loppuun vielä eräästä laulusta sanoja Stubbille.

on kurjan kurjat kunniassaan

raharuhtinaat nuo röyhkeät

ei koskaan tee ne itse työtä,

vaan ne työtä ryöstävät

 

Reijo Räsänen työelämän blogisti