Tarjolla tänään
Duunarin, työntekijän vihollinenko on työantaja? Se joka palkan maksaa ja jonka kanssa olemme kirjoittaneet vapaaehtoisesti työsopimuksen. Ei nyt vihollinenkaan, ehkä hankala, jopa ilkeäkin. Neuvottelu mahdollisuuksia parantaa jos työnantaja on kotimainen.
Olenko rasistinen jos väitän, että ulkomaisilla työnantajilla on vähemmän tunnesiteitä työntekijää kohtaa, kuin kotimaisilla. Tässä vertaan esillä ollutta monikansallista tietotekniikan yritystä. Ei siinä paljon jenkkilän eläkeläistä ( osakkeen omistajaa) kiinnosta jääkö salolaiselta perheeltä asuntovelkaa tms. Kotimaisella yrityksen alas ajajalla taas saattaa olla huonompi liikkua paikallisessa baarimiljöössä. Saattaa tunnesiteet kuohahtaa…tai näin ainakin luulen.
Se vihollinen? Tarjoan markkinataloutta, ja siihen sokeasti uskovia. Tiedän senkin että sosialismi määriteltiin kuolleeksi kun neuvostoliitto hajosi. Enkä vertaa näitä keskenään, yritän erottaa käsitykset toisistaan. Ja puolueellisesti tarkastelen..ai miksikö, jokainen miettiköön, päissään.
Tämä markkinatalous-uskovaisuus maksaa työntekijälle sen epävarmuuden, joka tulee entistä lyhyempinä pätkinä työtä, työelämää. Tähän uskoon kuuluu sana kilpailutus, josta on muodostunut markkinatalouden yksi työntekijän näkökulmasta, kirosana. Työn tekeminen menee projektimaiseen suuntaan, pysyvyys jää taka-alalle. Tällä taas suora yhteys tuottavuuteen, siis ketä kiinnostaa panostaa kehittämiseen ym, jos olet kokoajan liipasimella, ja varsinkin jos tiedät omistajan olevan joku monikansallinen kasvoton yritys.
Kilpailutus ajaa työn moneen eri lokeroon, ja työn tekemiselle määräajan. Väittävät sen tuovan tehokkuutta, no joo mikä lieneen totuus. Nämä markkinauskovaisten puheet nimittäin saa enemmän palstatilaa. Siinä alkaa jo pien yrittäjäkin uskomaan globaalisuuteen, kun vaihtaa pakun kylkeen firman nimen lontoon murteella, nimike johtajasta manageri-jotain tms ja se pakollinen internet-kotivu, jonka päivitys onkin sitten oma lukunsa.
Mikä se sitten hyvä työnantaja, siis kaivellaan edes vähä positiivista. Se joka hoitaa asiansa, toimii oikeuden mukaisesti, välittää ”omistaan”, ainiin ja maksaa korvausta menetetystä vapaa-ajasta. Hyvä työnantaja on oikea työnantaja kenelle teet suoraan töitä.
Kaikki hyvyys työmarkkinoilla saadaan hyvän yhteistoiminnan ja avoimen vuoropuhelun kautta, jota en toivo markkinatalouden kuolettavan.
Loppukevennyksenä, eli työtä on tarjolla. Tämän päivän Savon Sanomat lupaa kaivostyötä, oikein toistaiseksi voimassa olevaa. Mutta eihän itse kaivos palkkaa ketään, vaan henkilöstövuokrausfirma. Odotetaan toki pitkäjänteistä asennetta työtä kohtaan. Varmaan tarvitseekin, kun ei maininta muuta kuin, että tarjoamme mahdollisuuden kehittyä. Ehkä tässä kuvastaa koko Talvivaaran epämääräisyys ja tämän hetkisiä työn tarjoamisia. Jäin miettimään, että onko nyt otettu jo se tuottavuusloikka ja pois turhista sääntelyistä..mitäpä sitä turhia kertoilemaan…wanhaan malliin, katellaan niitä palkkoja sitten myöhemmin…
Reiska työmaa-pianisti
Timo Suhonen
Hyvää pohdintaa Reiskalta. Itsekin otan kantaa näihin työelämän kysymyksiin kunhan tämä vuosilomalain mukainen loma, jonka ajankohdasta työnantajan kanssa sovin yksituumaisesti, päättyy :-)