Reiskan kulmalta shakkipelin taktikoinnista

Työelämän fläppitaulu

Median viidakkorummut ovat takoneet viime viikkojen aikaan kiihtyvällä tahdilla, työttömistä. Näistä monesta sadasta tuhannesta on hehkutettu eri tarinoiden, yleistyksien kautta laiskana, työtä vieroksuvana. Iltapäivälehti otsikoi, että yrittäjä tarjonnut työtä, pysyvää sellaista, ja kun ei kuulemma kelpaa, laiskoja ovat, niinkö.

Monelta kommentoijalta ja ihmettelijältä jäi sitten tarkistamatta kyseisen yrittäjän taustat. Eli työhän olisi ollut festarisiivousta pari tuntia kerrallaan, ja yrittäjäkään kai ollut sen kummemmin viitsinyt kertoilla onko miten itse rekisteröitynyt yrittäjäksi. Tällä tavalla Suomi nousuun, niinkö? Ihan oikeasti, tuntevatkohan valtakunnan päättäjät ja kriitikot oikeaa työtöntä? Minä tunnen, he ovat varmaan vastaanottamassa työtä, vähemmälläkin tuntimäärällä.

Sitten media saa uuden vaihteen päälle kun työtöntä neuvotaan ryhtymään yrittäjäksi, on kuulemma Suomen niemi täynnä tekemätöntä työtä. Kunhan keksit ja innovoit haasteellisen tulevaisuuden. Lehdet kertoilevat yrittäjätarinaa ”en oo lomia pitäny 10 vuoteen” ..jee taas Suomi nousee.

Pääseekö työttömät edes puolustautumaan? Aika harvassa on työttömien omistamat median välineet. Joku voi sitten miettiä kuka omistaa ja mitä se media rummuttaa.

Jotenkin välittyy kuva, että loppujen lopuksi haetaan asemasota vaihetta ja asemointia yhteiskunta sopimukseen. Poterot syvenee ja löydetään uusi este työttömän työllistymiselle. Työssä käyvä työntekijä, ja varsinkin jos sattuu olemaan kunnalla tai valtiolla töissä…ja taas mennään.

Vuosien varrella on kuultu milloin mistäkin kestävyysvajeesta, nyt sen nimi on yksikkökustannusten laskeminen tuottavuuden parantamiseksi tms. Koko asian tarkoitusperä ja nimi on varmaankin EK:n keksintöä, tai insinöörin. Tosiasiassa EK:ta ei kiinnosta täystyöllisyys, muutenhan lukumäärällisesti iso joukko työttömiä ei olisikaan käyttötavarana neuvotteluissa.

Villi visio, että kun nämä työttömät ja työntekijäryhmät löytävät yhteisen sävelen vaikuttamisessa. Saadaanko kenties sitten jäyhästä suomalaisesta tulisieluinen radikaali barrikadeille. Veikkaan yhteiskuntasopimuksen muotoa muuksi radikalisoitumisen jälkeen…onko meistä siihen?

Sananen vihreän veran shakista, futiksesta. Shakkitaktikko jose (chelsean manageri) oli siirtänyt fysion, Eva Carneiron muihin tehtäviin, siis mitä? mutta näinhän se työelämässäkin on. Muut arvioi pätevyytesi, oletko kelpoinen työhön. Annas olla kun olet työnhakijana, olet jo leimattu valmiiksi median taholta. Luoko työnantaja median perusteella sinusta työtön väärän kuvan.

Jottei Evasta muodostu väärää kuvaa, niin varmaan hyvä palkata mänsesterin punaisiin…

Reijo Räsänen työelämän shakkinappula