Reiskan kulmilta AY:stä ja EK:sta

Onko työntekijä ulosliputettu mediasta, onko aitoa kuulemista?

Nuo kivat lyhenteet herättävät puolin ja toisin suurta tunteen paloa. Tällä hetkellä median valtaa käyttää sumeilematta EK eli elinkeinoelämän keskusliitto. Heillä on palstatilaa eri politiikoiden muodossa, valtakunnalliset lehdet, sähköinen media.

Viimeksi antoi työntekijälle oppituntia Harkimo Savon Sanomien blogissa. Kyseenalaistihan hän AY-johdon ja toisti EK:n mantraa itseään edustavasta työntekijästä. Ehkä hänen maailmassaan, johtajatasolla paikallinen sopinen on sitä oikeaan työsopimista. Epäilen hänellä, siis kansanedustaja Harkimolla olevan kummikin pientä tietovajausta sopimisen kulttuurissa, koska tuskin hän on ollut rividuunarina, vai onko? Alalla jossa perälautana onkin sopimus, ei naamakerroin.

Tämä median ryöpytys AY-liikettä ja työntekijöitä kohtaan onkin mennyt kohtuullisen yksipuoleiseksi. Ei saa paljon palstatilaa työntekijät, heidät on unohdettu. Jos jostain kumman syystä kaivetaan työntekijä esille, niin silloin sopivan myönteinen mediatalolle, eli keskustelua todellisista työelämän asioista ei saada. Onko se helpompaa ulkoistaa keskustelu AY-liikettä ja työntekijöitä kohtaan, kun talouselämän globaalius ampuu vastaan. Työntekijöiden niskaan kaadetaan pikavoitto kulttuurissa elävien tappiot. ..mites voittojen kanssa?

Harkimon tekstissä on maininta Ruotsin yleis-sitovuudesta, siis onko sitä vai ei, kun ei voi mainita totuutena ettei käytännössä ole. Minipalkkaakaan ei ole, onkos Suomessa jokin määritelmä? Olisihan hän voinut senkin valaista. Paikallisesta sopimisesta vouhottaminen, onkin tapetilla jokaisella  EK:n mantraa toistavalla, äkkiseltään voi työntekijä parka luulevan ettei sitä ole. On sitä, miksi ei kerrota. Voit sopia vaikka kuinka paljon, on vaan olemassa jokin perälauta. Paremmin saat sopia vaikka kuinka isot palkankorotukset, siitähän Harkimolla tuntui olevan hätä. Toisen puolen, eli sen huonontamisen osaa työnantajat näppärästi myös hoitaa. laitettaan YT-prosessi ja eikun irtisanomaan tai lomauttamaan.

On harmillista ,että itseään toistava työnantajapuolen media tappaa aidon vuoropuhelun. Liutaan kokoajan entistä enemmän vastakkain asettelun maailmaan, jolla ei todellakaan rakenneta Suomea. Asia myös mikä liikkuu työstä sopimisessa, niin itse pidin maltillisena poliitikkona oli Sipilä, onkin suoraan työnantaja puolen kaupparatsu, harmi itseni kannalta. Mainittava etten ole samaa puoluetta.

Kun nyt peitsiä teroitellaan, niin tuskinpa Suokkaan tarvitsee yksin marssia. Suomea ei ole todellakaan pysäytetty, mutta jos Harkimo ja kumppanit sitä haluavat, niin eikai haluta tuottaa pettymystä…mutta mitä tapahtuu ennen sitä, mielenkiintoisia aikoja elämme.

Reijo Räsänen vastakkain asettelun ihmettelijä