Reiskan kulmilta sympatiaa ruoantekijöille

Työsuhdesoppaa

Blogin kirjoittaja availee kirjoituksilla tarinaa ympäriltään, itsestään, hauskoista sattumuksista, hän viihdyttää itseään tai ihan jopa tuntematonta. Poikkean ilosanomasta, pysyn toki työaiheessa ja sen merkityksessä. Tänään otan kantaa ihmisistä, duunareista. Espoolaisista ruoka-ammattilaista tuli häviäjiä valtapelissä.

Miksikö tunnen suurta sympatiaa vähän alle viiden sadan hengen työyhteisölle? Helppo vastaus, oma keittiötyökokemus.

Olet jo kirinyt tähän asti työssäsi, näyttänyt osaamistasi, kehittänyt itseäsi. Tehnyt tulosta, mutta sekään ei riitä! Miksi talouden korjaaminen onkin juuri pienipalkkaisten velvollisuus? Julkisuus median välityksellä hoitaa kyllä kerronnan niin päin, että pienipalkkaisesta tehdään työttömän pahin este työllistymiselle. Media välineenä toimii hyvänä raippana, kun asetetaan kansantalous ja ideologia työn tekemisen ehdoksi.

Säästöjä oli laskenta tavasta riippuen saatavan n. 1.6 milj.euroa. Uskovatkohan päättäjät, että se säästö realisoituu joka vuosi. No ei todellakaan, se yksi ja ainoa kerta repäistään työehdoista. Jotenkin julkisuus antoi ymmärtää, että sama säästö napsahtaa joka vuosi, ei napsahda. Samat mediavälineet loivat kuvaa vääränlaisen kilpailun muodostumisesta, kun liikelaitos tekee muutaman prosentin ulkoista työtä. Ei hyvä päivää, uskookohan joku että paikallinen liisan pata ja kattila pitopalvelu/ perheyritys on siitä kärsinyt, tai että samainen yrittäjä ottaisi haltuun kouluruoka prosessin osallistumalla kilpailutukseen.

Miksikö kaikki tuommoinen päättäminen vihloo? Niin, se huono puoli, että olemme menossa entistä enemmän vastakkain asettelun maailmaan. Ei siitä hyödy kukaan. Kapinamieli iskee just siihen heikennyksen kohteena olleeseen. Eihän asian päättäneet ole missään nimessä rikkoneet lakia, mutta väitän että tuskin mahtuvat samaan karaokebaariin tai futisjengiin keittiöhenkilön kanssa.

Minkä verran huonontamien työoloissa näkyy? Tulos saattaa laskea, avainhenkilöt irtisanoutua( esim.dieettikokit), meinaan jos dieettikokkiporukka nostaa kytkintä, niin toiminta hankaloituu, tai joku muu avainryhmä. Siinähän se säästö sitten menikin tuhkana tuuleen.

..niin, Reiska on tuosta hyvin, hyvin vihainen ..perhana Suomea ollaan muuttamassa oy:ksi mallia amerikka

Reijo Räsänen vastakkainasettelun kourmetkokki