Rollikalenterin lumoissa

Se on taas hetki, kun työntekijä vertaa itseään semmoiseen elävään ja elämään mistä uneksii, tai haaveilee. Kukapa ei muistaisi kun aikanaan verotiedot oli kätevästi laitettu pieneen kirjaan, jota minun lapsuudessa rollikalenteriksi kutsuttiin. Pienemmillä kylillä sieltä löytyi apteekkari, kunnanjohtaja, vallesmanni, kauppias, eläinlääkäri, kylän ainut ihmisiin erikoistunut lääkäri, pappi tietysti, jonkin sortin metsäherra ja ehkä joku iso tilallinen, joka nyt ei ollut osannut tai älynnyt tehdä oikean sorttisia vähennyksiä.

Se oli varmaan itsetunnon kohentaja koulun keittäjälle tai siivoojalle verrata omaa, lähinnä avustukseksi luokiteltavaa palkkaa rollikalenterin kärkinimiin. Vaikka molemmat kuuluivat kunnan palkkalaisiin kunnanjohtajan ohella, niin loppupelissä kummanko työ verrattuna rahamäärään oli arvokkaampaa? No jos keittäjä oli viikon poissa, niin ruoka jäi saamatta…miten lie kunnanjohtajan poissa ollessa?

tyytyväinen vai iloinen veronmaksaja

Kysymykseen onko veronmaksaja tyytyväinen tai jopa iloinen, on aina vastauksen saaminen hankalaa. Julkisesti paheksutaan veroja ja päiväillään miten paljon menee sille valtion pörröiselle nalle puhille. Ja jos oikein muistan, niin ovatpa jotkin puolueet käyttäneet hieman populismia ennen vaaleja sanomalla, että kun heitä äänestää, niin verot joko lähtee kokonaan pois, tai ainakin puolittuu. Suurimpia otsikoita kai kerännyt, että nyt sitten työnverotus putoaa..joo varmaan putoaa, mutta samalla sitten jokin muu nousee..yleensä jonkin sortin tasavero..mut hei sehän sama summa kaikille, niin pienipalkkaiselle kuin sille vaikka ihmisiin erikoistuneelle lääkärille. Niinpä ainakin sitä lääkäriä naurattaa matkalla pankkiin. Toki pienipalkkainenkin iloitsee sitten pienestä palkkaveron pudotuksesta, hitto vie kaikki voittaa..jopa rupeaa indeksien käyrät näyttämään kohti kattoa.

artisti maksaa

Kun nyt naama hymyssä suin on maksettu säädetyt verot, niin pakosti jää pohtimaan, että mitä sille maksetulle rahalle oikein käy? Onko minulla jonkin kuluttajasuoja? vai onko vaan niin, että viisaammat huolehtii siitäkin puolesta?

Mitä siltä verolta odottaa oikein, kun tiet on kai melkein tehty (jännevirran silta meinasi unohtua), vesi tulee hanasta ja hallitus puuttuu tomerasti uuninpankolla makoileviin muka laiskoihin aikamiespoikiin. Käytännössä asiat ok, vai onko?

No joo, aikuisten oikeasti näkisin, että sen mitä makselen veroja, niin ne eurot eivät menisi tulevan soten myötä veroparatiiseihin tms. Niillä euroilla tehtäisiin suomalaista hyvinvointia! Sitä vaan, että jos pienipalkkainenkin on tunnollinen maksaja, eikä saaja, niin miksi ei sitä samaa toivoisi myös muilta, eli monikansallisilta firmoilta ja yrityksiltä.

Reijo Räsänen paratiisin artisti

Kommentit

  • Mustamies

    Onneksi Suomessa on kateus, joten voimme täysin vapaasti arvostella meitä paremmin pärjääjiä !

Kommentointi on suljettu.