Sote muuttaa työelämää ja verokikkailu kasvaa

Työntekijän näkökulmasta lupaus huolehtia henkilöstöstä on pelkkää sanahelinää. Kokoomuksen märkäuni julkisten palveluiden pilkkomisesta yhtiömaailmaan on tämän sote-uudistuksen suurimpia työntekijöihin vaikuttavia elementtejä. Tosin vaikuttaa se suuresti myös veronmaksajien eurojen näkyvyyteen. Kaikki menee piiloon yhtiömaailman syövereihin.

Niinpä, saako työntekijä aidosti tietoa kun esimerkiksi joku terveyskeskus, tai sairaala yhtiöteitään? Onko hänellä ”valinnanvapautta” työpaikastaan? Ja kuka uskoo aikuisten oikeasti pk-yritysten mahdollisuuksiin kun vastassa on monikansalliset terveysjätit, en minä ainakaan.

Terveyshän on hyvää bisnestä omistajille, ei sillä ole enää kotimaata tai sydäntä kun veroeuroilla mällätään. Työntekijät ovat sitäkin epävarmemmassa asemassa jo yhtiöiden perustamisvaiheessa. Mitkä ovat sopimukset? Pakotetaanko pakkoyrittäjyyteen?

Uutta työtä on tarjolla lukuisten yhtiöiden hallituksista, kuka niissä istuu? Poliittiset päättäjät? Vai ketkä? Onhan Suomi pullollaan näitä hallitusammattilaisia, jotka istuvat niin monessa yhtiössä, etteivät tiedä minnepäin kumartaa, kun jääviys ei ole rehellisyyttä.

Paljon on kysymyksiä, vähän tulevaisuuteen vastauksia. Sen osaa sanoa yläkoulu matematiikalla, että häviäjiä on alemassa asemassa olevat työntekijät, veronmaksajat ja pienet kunnat. Voittajia on otaksuttavasti vr:n tyyliin toimitusjohtajat, ja ylemmässä asemassa olevat työntekijät bonuspalkkioineen, ja joka kustannetaan veronmaksajien kustannuksella.

Pahin pettymys sotekeskustelussa on Rehula, alkuvuodesta kaupungintalon salissa hän puhui, että keskiössä on asiakas, potilas. Nyt hän puhuu vakuuttavasti vääristyneestä kilpailusta terveysmarkkinoilla, kuinka julkinen toiminta haittaa yrittäjyyttä kun ollaan kilpailulla alalla. Näin markkinaliberalismi kääntää päätä, se potilas unohtui.

Pohdinnan paikka on varmaan joillakin työntekijäryhmillä itse työ, on aamupäivän julkisella ja iltapäivä takomassa rahaa yksityisellä. Saattaa olla ylimitoitettua hoitoonohjausta, tai paremmin sanottuna tarkempaa tutkimusta. Kuka saa minkäkin urakan sitten ”rehellisen” kilpailutuksen kautta? Eikai näihin voi uskoa, eihän?

Koko sote on laajuudessaan kaikkine hallintohimmeleineen kuin raapusarpa, uskotaan hyvään tulevaisuuteen ja yhtiömaailmaan, joka korjaa kestävyysvajeet ja perusparantaa Suomen kansan.

Reijo Räsänen, joka haluaa kuntien ja valtion yhtiöt julkisuuslain piiriin, näkyväksi

 

Kommentit

  • lehtola

    Tämän soteuudistuksen jälkeen Suomi ja nettona alle 2000 euroa ansaitsevat suomalaiset ovat henkitoreissaan. Ehkä joku lepomäki esittää vanhusväestön aiheuttamaan ongelmaan ratkaisuksi piikkiä, joka tuo heille ikiunen.

  • Matti

    Ketkä istuvat nykyään terveydenhuollon päättävissä elimissä. Poliitikot. Kun vastaavat toiminnot yhtiöitetään, ketkäpä istuvat yhtiöiden hallituksissa. Poliitikot. Mikä muuttuu?
    Tuntuu monesti siltä, että yhtiöitettyjen toimintojen avoimuus ja läpinäkyvyys on paljon parempi kuin poliittisten kähmintöjen ja salailujen maailmassa nykyisin. Yhtiöiden tiedothan ovat lakisääteisesti julkisia. Kaikki tilinpäätöstiedot liitteineen, hallituksen jäsenet yms. pitää julkistaa.

Kommentointi on suljettu.