Töitä tarjolla, oletko seuraava kuntapäättäjä

Nyt viimeistään hakemusta

Reilu vuosi aikaa ja keskellämme on uusia, ja myös entisiä kokeneita kuntapäättäjiä. Esille on myös noussut samaan hengenvetoon palkanmaksusta kuntapäättäjälle. Siinäpä sitä kiinnostusta kaikkien kavereille, kaikkien asioista päättämään.

Siis onhan kuntapäättämisestä maksettu korvausta tähänkin asti, ei siinä mitään ihmeellistä. Nehän ovat olleet karkkirahoja, kun ja jos tärppää hyväpalkkainen määräaikaisuus. Tuo määräaikauus pesee kirkkaasti mm. ruoantekijän pätkäpestin palkan. Ihan noin vertauksena. Eri asia ollaanko valmiit maksamaan palkkaa kummikin kasvoille mitkä ei suurinta osaa miellytä.

Kuinka pääset kuntapäättäjäksi?

Plussaa on, että löydät tai olet jonkin puolueen kirjoilla. Seuraavana täytyy varmaan pelin edessä käydä, ulkonäöstä, hyvästä semmoisesta ei yleensä ole haittaa. Mutta noilla kahdella edellä mainitulla ei ole niin suurta arvoa, jos sinulla on sanomaa, tai olet valmis seisomaan asioiden takana. Niin, on myös ihmisiä, jotka haluavat jonkun muun puhumaan heidän puolestaan.

Kuinka luot mainetekoja, että äänestäjät huomaavat, siis myös ne kaveripiirin ulkopuoliset. Yleensä ei pelkät kavereiden äänet riitä kirkkaimmille sijoituksille. Tässä vaiheessa viimeistään hyvä hankkiutua esim. urheiluseuran taustavaikuttajaksi, eri järjestöjen vapaaehtosityön kantavaksi voimaksi. Näissä toimissa saat hyvää karismaa, ei vaadi muuta kuin välittämistä kanssaihmisitä. Teot ovat puhuneet, ja oikeassa paikassa oleminen.

Sitten tulee se reitti, missä on myös hyvä aloittaa todella hyvissä ajoin. Siis viimeistään nyt pitää olla hereillä kirjoittelemaan lehtien palstoille, ehkä rakentavasti, ehkä hyvinkin jonkin osa-alueen puolesta puhumaan. Tässäkin liikutaan vielä positiivisen auran merkeissä.

Entä sitten kun halutaan se oikea vaikutus

Arvostelemalla kunnan, kaupungin toimintoja, ja samalla lupaamalla laittamaan asiat kuntoon. Tiestön kunto oiva asia, jos asuu jossain kunnan jurvan perällä. Sitten arvostelemalla kunnan tuottamia peruspalveluja, rakentaminen, kiinteistönhoito, siivous ja ruoka, ja varsinkin kouluruoka. Nuo edellä mainitut on hyvää alustaa arvostelulle, jos olet puoluepoliittisesti keskellä tai siitä oikealle. Ei ne äänestäsi kumminkaan, siis ne siivoojat ja kokit. Kouluruoan arvostelu on melko helppoa, koska kaikkihan osaa ruokaa tehdä, ja makuasioissa tuleva edustaja osaa naulata kantansa kokemusperäisesti, ja mitä niitä ruokasuosituksia uskomaan.

Sitten varoituksen sana, opettajia ei voi arvostella, siinä sammuu valot kuntapäättäjän pirtistä äkkiä. Pikemminkin opettajat voit voittaa puolellesi kouluruoka kysymyksissä. Toinen varoittava asia on hoivatyön nollaaminen, tai uhkaamalla kilpailuttaa. Sattumoisin ne hoivaa tarvitsevat ovat ahkerimpia äänestäjiä.

..vai olisiko sittenkin parasta olla aito ihminen, ihmisten keskellä. Ilman että arvostelet sen kummemmin mitään tai ketään. Jospa jossain välissä muuttuisimme yhteisvastuullisiksi, niin tekojen kuin ajatusten puolesta.

 

 

Reijo Räsänen, kavereiden äänillä..