Tuntuuko huijatulta duunari?

Aluksi pieni tarina jalkapallon maailmasta. Siitä vertaus kun vastustaja laittaa portit, länget, ihan millä nimellä kulloinkin kutsutaan. Siinä käytännössä vastustaja on niin hyvä tai osaa huijata, että pallo menee nolosti jalkojen välistä. Siinä tilanteessa toivoo, että kukaan ei huomaa, tai menee nopeasti ohi. No joo, yleensä se huomataan ja on pienen pilkan aihe. Mutta se, että jäätkö märehtimään sitä, tai taisteletko palloa takaisin onkin sitten toinen juttu. Vai haluatko myös tehdä saman? Siis maksaa takaisin?

pikku harhautus

Näinhän siinä kävi, että duunaria vietiin ensin kevyellä harhautuksella, kun eläkeikää alettiin ruuvata. Muistanko ihan oikein kun tiedottaminen keskittyi rahan riittämättömyyteen, ikäluokkien terveellisyyteen, ja siihen kuuluisaan kestävyysvajeeseen. ja jos en ihan väärin vielä muista, niin siihen kuuluisaan työllistymiseen. Lehdet pullistelivat 70-kymppisistä ” aikun ihana jatkaa työelämää”-juttuja, miten jaksaa. Suorittavan työn ihmiset katseli huuli pyöreänä, kun jo vaille 60-kymppisenä alkaa olla jo kulmavikoja, leikattuja käsiä, olkapäitä. Mut hei, päätetty ja tuntui vähän pahalta, ja pahaa oloa ei voinut muuta kuin ihan lähimmälle työkaverille kertoilla. Se ns.ihmisen kolmas vaihe elämässä alkio lipua kauemmaksi.

sinua vietiin kunnolla

Entäs kun sinua duunari vietiin toisen kerran, ja nyt menit ensin harhautukseen ja sitten sinua vietiin totaalisesti. Jälkeenpäin on annettu ymmärtää, että pelimerkit sovittiin ennen vaaleja jo hyvissä ajoin. EK halusi harjoittaa kauaskantoista ”tukea” edustajilleen, ja odotteli että kun he voittavat vaalit..juuri näin, siis ei niinkään mikään yksitäinen puolue vaan EK. No kuten kansanedustaja Eero Lehti ilmaisi asian, että sen verran rahaa palanut, joten ääni pitää kuulua. Tuossa taktiikassa on työnantajapuoli, tai mikä se nyt sitten onkaan, EK, yrittäjäjärjestöt ovat voiton puolella, yksinkertaisesti euroja riittää enemmän ”tukemiseen”.

No mitäs teki duunari? Hyväuskoisena uskoi kaiken mitä tiedotusvälineet ennen vaaleja kertoili. Esimerkiksi ammattiliittoon kuuluminen oli melkein rikos, liittojen talouden pitoa ja rahavirtoja ”paljastettiin”, niin miksi ei samalla EK:läisten jäsenjärjestöjen? Työväen edustajina esiintyivät kaiken maailman nakinpurijat, kukaan ei suin surminkaan muistanut etukäteen kertoilla mitä oikeasti ajattelivat ja suunnittelivat.

Yrittäjävetoisen hallituksen tultua valtaan, duunarille aivopestiin kriisitietoutta Suomen kilpailukyvystä ja kuinka onkin vaikeaa pitää töissä jo olevia, saatikka palkata uusia. Lyötiin pöytään semmoiset kortit, että osa työväestäkin oli nostamassa Suomea suosta, siis uskoivat kaiken hölpötyksen. Uskoivat tämän nationalistisen kansankiihotuksen, kun samalla heikennyksiä suunnattiin työväestölle. Tuliko kantaaottavia ministerivierailuja Anttilan työntekijöille, siis samalla tavalla kun mikrosoftin insinööreille, tai traktorimarssin osallistujille? En muista tai on mennyt ohi pääministerivierailu Anttilan tavarataloon.

jälkipelaaminen

Kun työntekijää oli jo kunnolla viety, harhautettu, jallitettu, niin ei ollut muste kunnolla kuivanut kiky-paperista, alkoi uuden harhautuksen uutisointi. Haluttiin sunnuntailisät pois, no aluksi kaikilta, mutta sitten Orpo muisti, että potentiaaliset äänestäjät ovat pelastuslaitoksen, poliisien, vartijoiden ja hoitajien riveissä. Kaupan kassoilta, ruoantekijöiltä ja siivoojilta halutaan lisät pois. Saadaan kuulemma Suomi 2000-luvulle ja taas kerran työllisyyttä. Tässäkin lisäasiassa löytyi kokoomuksen puisto-osaston, vihreiden kansanedustaja Antero Vartiasta varteenotettava asiantuntija. No ihan oikeasti, jos asiantuntijuus on tuolla tasolla, niin ei tämä maa nouse mihinkään, uupuu kunnioitus suorittavaa työtä kohtaan.

Tähän vedätykseen kuuluu vielä lehtien palstoilla yrittäjyysjutut, kuinka ”ahniin ihanaa” päättää itsenäisesti omasta työstään, ja kuulemma ei ole ammattiliitot haittatekijöinä. Kuulemma liitot estävät työllistymisen jne. No ihan oikeasti, EK:n kauhukuva onkin täystyöllisyys, siinä skenaariossa työntekijä pystyisi pyytämään työstään palkkaa, eikä olisi tukieuroilla palkattuna yrityksen voitontavoitteluun.

Jos nyt jostain syystä satut miettimään, että tekevätkö he tätä ilkeyttään? No ei, siihen taktiikkaan ei kuulu muuta kuin se mitä on luvattu tehdä. Siis valtaan valitut ei aja sinun hyvinvointia duunari, vaan niiden, jotka ovat mahdollistaneet valitut valtaan.

Mutta, on myös muistettava, että kun portit, länget laitetaan, niin onhan olemassa sellaisiakin pelaajia, jotka ajaa harhauttajaa ns. sukille, ei sekään ole ilkeyttä, kuuluu pelin luonteeseen…maksetaan takaisin, muistettaan!

Reijo Räsänen työelämän muistuttaja

Kommentit

 • Tuula Kyyrönen

  Kiitos Reijo ajatuksistasi. Uskon Sinua, tai uskon Sinun ajattelevan näin.

  Minua kiusaa tämä vastakkainajattelu. Sekä työnantajan että -tekijöiden tavoitteena on hyvä työyhteisö, avoin ilmapiiri, joka puhaltaa samaan suuntaan, yhdessä sovittuihin tavoitteisiin, koska muuten ei synny tulosta.

  Siitä olen samaa mieltä, että tarvitaan rajat, työehtosopimukset ja lait, koska riman alittajia löytyy.

  Mutta näin sivusta ja naisen logiikalla katsottuna minusta näyttää siltä juuri kuin kerroit, pikkupoikien taistelulta pallosta = vallasta, jossa kaikki keinot ovat sallittuja, sentti(euro) sinne, ei vaan meille. Siellä pelataan eri peliä kuin työpaikoilla.

  Rahaa ei voi käyttää enempää kuin pussiin on kertynyt. Se pätee yrityksiin, yhteisöihin ja yksityisiin ihmisiin. Olipa poliittisesti miten tahansa suuntautunut.

 • reiska

  Hei
  Tämä vastakkain asettelu alkoi heti viime vaalien jälkeen. Arvostelu ammattiliittoja kohtaan, työntekijän kalleudesta ja kuinka halvemmalla tekeminen pelastaisi suomen. No samaan aikaan jaetaan ja tullaan jakamaan sen hintaluokan osinkoja, irtisanotaan ihmisiä jne
  On varmaan ajan kysymys kun osa työväestöstä nousee vastaan tätä kaikkea, koska valitettavasti sopimisen mallit on romutettu.

Kommentointi on suljettu.