Työelämän äidit

Äitienpäivä muistuttaa äidin roolista lasten kasvattajana, huolehtijana ja välittäjänä perheessä, ottamatta pois isältä roolia. Äitien työelämään tekemä hyppäys oli samalla, kun maanviljely ja torpassa yhden palkalla eläminen ei enää riittänyt, myös teollisuus tarvitsi käsiä. Oli ennen kuulumatonta, että nainen pääsi hellan ja navetan välistä oikeisiin töihin, ihan niin kuin ei entisajan kotityötkään muka ei olisi ollut oikeita töitä.

Tämän päivän äidin rooli onkin sitten teollisuuden murroksen myötä suuntautunut paljolti palveluammatteihin, hoivatyöhön ja useimmin matalapalkka-aloihin. Oppineemmat vähättelevät ja puhuvat kutsumusammateista.

Mielenkiintoiseksi tekee viimeisen vuoden aikana alkanut tapahtumaketju, jossa rankaistaan juuri enemmistöltään olevia äiti-aloja, eli suurimmaksi osaksi niitä töitä missä eniten on prosentuaalinen osuus naisia. Niin, miksi juuri näin? Luuletteko, että se on sattumaa? Ei todellakaan, tähtäin onkin muuttaa työelämän sääntöjä juuri naisten kustannuksella. Tähän tähtää myös suomen yrittäjien lanseeraama paikallinen sopiminen, jossa näillä mikaelpenttikäisillä ei ole naisille varattu kuin tuottavuusketjun kuluva osa, joka vaihdetaan heikennetyillä sopimuksilla uuteen. Toinen pointti on näillä hallituksessa istuvilla, niin heillähän ei ole paljon kosketuspintaa naisten suorittaviin töihin. Visio heillä on ilmeisesti se, että te äidit, naiset ette taistele töiden heikennyksiä, tai sopimusten huonontamisia vastaan. Niin, sehän vaatisi kasvojen antamista julkisuuteen kun nousee barrikadeille puolustamaan omaa työtään, eikös? Olette jo valmiiksi syyllisiä kansan velkaantumiselle, kestävyysvajeille ja kun te arvon äidit olette alkaneet kouluttautua..ja vielä sekin, että kuulutte (onneksi) vielä johonkin ammattiliittoon. Tämä äidillisyys ja hoivavietti miellyttävät nykyistä hallitusvaltaa, koska te että pidä ehkä puolianne.

Korneinta koko naispalkka-asiassa esittää nyt kokoomus, ensin ollaan viemässä palkkaa, lomaa ja sopimista 1800-luvulle, ja sitten ollaankin ohjelmaluonnoksia esittelemässä naisten pärjäämisestä työelämässä..ei hyvää päivää, valitkaa edes jokin linja! Niin, mites nämä muut hallituskumppanit. Perussuomalaisethan puolustavat wanhoja arvoja, nainen hellan ja nyrkin väliin, kotiäidiksi, homot takaisin kaappiin ja rajat kiinni. Keskustalla hankaluutena, että navetat alkaa olla jo tyhjiä ja päättäjien ymmärtäminen, että nainenhan voi saada omaa palkkaakin muualtakin kuin omalta tilalta.  Huomenna teitä äidit muistetaan, entäs sen jälkeen? Tuskin, koska suorittava työsi halutaan halpuuttaa samalla tavalla kuin kulutushyödykkeiden. Tuskin saat niitä täysiä työtunteja vaikka olet äitienpäivänä marketin kassalla,ja onko kutsumuksesi ammattiisi kuinka hyvä, kun kuulet, että on väärin saada pitkiä lomia, ne halutaan sinulta pois!

Niinpä, milloin alkaa uusi naisasianliike, joka oikeasti puolustaa itseään ja muita äitejä, muulloinkin kuin yhtenä päivänä vuodesta. Koska, tulevaisuus alkaa näyttää entistä enemmän pätkätöiltä, matalia palkkoja ja pakkoyrittäjyyttä. Toki otsikoissa alkaa pyöriä juttuja kuinka hiton mukavaa on olla yrittäjä ja on vapaa..uskokoon ken haluaa.

sitä että Hyvää Äitienpäivää

Reijo Räsänen työelämän äitien puolesta