Ulkoistaminen hajoittaa työelämän

Mitä miettii työntekijä siinä vaiheessa kun kuulee, että toimintoja ulkoistetaan? Ne ketkä oli jo 90-luvun laman aikoihin töissä, muistanevat, että yleensä ei mitään hyvää ainakaan. Eikö ”siperia” opeta? No entäs se päättäjän näkökulmasta, onko se ns. hyvä päätös? Niinpä, se on kuin lämmitetty kivi taskuun lämpöä antamaan, aikansa tuntuu hyvältä, mutta sitten pelkkä painolasti.

Yritysten, kaupunkien ja kuntien tehdessä ulkoistamisiaan , muistutettaan ydintoimintojen suojaamisesta, työn tehostamisesta ja organisaation välttämättömästä muutosprosessista. Yritysten osalta tätä on tapahtunut jo vaikka kuinka kauan, sen on jo tiennyt työntekijä mennessään töihin. Kaupunkien ja kuntien ulkoistamiset sitten onkin luku sinänsä, ja lisäsin vielä valtion ulkoistamiset. Nämä kun on enemmän tai vähemmän veroeroilla kikkailua ja päätöksenteon näkyvyyden piilottamista yhtiölakien taakse.

Taskulämpöä kivestä..

Kun ulkoistaminen alkaa, niin muutosvaiheessa luvataan kymmentä hyvää ja vaikutusmahdollisuuksia henkilöstölle, niinpä, uskooko enää tähän mantraan enää kukaan? Työyksiköissä alkaa kukkulan kuningas- kilpailu, jossa vahvimmat ja röyhkeimmät sysäävät huonokuntoiset tai niiden, jotka eivät osaa puoliaan pitää, niin loppusijoituspaikaksi työttömyyden. Sieltä sitten parhaassa tapauksessa samaan paikkaan työllistämistöihin…ja hei työministerin uudella suosituksella ihan ilman palkkaa…vai oliko se vaan taas uusi saunaillassa syntynyt ajatus?

Miten sitten käy sille henkilöstön osalle, joka jää? Alun flow-tilan mennessä ohi, yleensä vielä aika äkkiä, niin alkaa se tehokkuus laskea. Tähän varmaan joku vuorikiipeilijä tai kiinteistömyyjä antaa julkisuudessa ohjeita yrittäjämäisestä työnteosta ja ettei periksi pidä antaa. Näillä kliseillä sama painoarvo kuin ulkoistamiskonsulttien arvioilla jälkeenpäin tuottavuudesta. Sekin yllättää monet, että kuinka alkaa ydintoimintoja harjoittavasta perusyksiköstä tulla arvostelua. Heistä kun on tullut tilaajia, omistajia entisten työkavereiden sijaan. Julkinen arvostelu vielä parempaa, saadaan peiteltyä omaa osaamattomuutta tai tehottomuutta ydintoimintoja harjoittavassa yksikössä.

Tulevaisuuden painolastit..

Suurin ulkoistaminen alkaa olla edessä, kun kuuntelee hallituksen työkalupakkia, siellä on erilaisia valtion toimintoja, sosiaali- terveysalan ym. työelämää hajottavaa toimintaa. Ehkä vielä harmitusta lisää vielä, kun alkaa näkyä Suomen muuttaminen markkinatalouden temmellyskentäksi, jossa ei tosiaankaan ole työntekijälle varattu muuta kuin pakkoa. Onhan siellä varmaan pärjääjiäkin, mutta heikommassa asemassa on pienipalkkainen, joka on työllisyyden ravintoketjun alapäässä.

Mutta, ollaan huoleti, asioista on päättämässä ne valittujen joukko, johtajanaan yritysmaailman kovettanut prosessikaavioiden hallitsija. Eiväthän nämä ihmiset tee päätöksiä ilkeyttään, heillä on visio ja päämäärä.

Niin, mikä se on? ..tietävätkö ulkoistajat itsekkään, oikeesti! Eppäilen , että osalle työntekijöistä osuu tyhjä arpa rikkimenneillä työmarkkinoilla.

Reijo Räsänen työmarkkinoiden ratas