Ennenvanhaa rasismia

Suomalaisissa vanhoissa elokuvissa esiintyi joskus omituisia, hassusti puhuvia ja lystikkäitä otuksia, joille koko sivistynyt etelä naureskeli. Esa Pakarinen pilasi pysyvästi savolaisten imagon. Mieleen tulee vastaavana esimerkkinä amerikkalaisen lännenelokuvan Rio Bravon meksikolainen Pedro Gonzales-Gonzales. Siinä tämän onnettoman ja etnisesti epäilyttävän pätkän roolina on esiintyä pitkää John Waynea palvelevana uskollisena, mutta ah niin hölmön lystikkäänä lakeijana.

Näiden hahmojen hyvä puoli oli siinä, että he eivät herättäneet herrakansojensa yksilöissä voimakkaita aggressioita. Syynä lienee ollut, että ei Esaa tai Tuplagonzalesta mitenkään uhkaavina koettu.

Savo ja sen kansa-kirjassa kerrotaan Suomen omien etnisten ryhmien ominaisuuksista 1800-luvun sivistyneistön kokemina. Käsittelyyn kuului oleellisesti heimojen välisen paremmuuden arviointi. Oppineet viisaat miettivät sitä, mikä savolaisista, karjalaisista ja hämäläisistä oli alkuperäisin ja aidoin Suomen roduista.

von Haartman-niminen herra arvioi 150 vuotta sitten savolaisten ulkoisia ominaisuuksia. Mittaukset osoittivat, että näillä on lähes pyöreä kallo, ulkonevat poskipäät, korkea päälaki ja leveä leuka. Heillä on karkea tukka ja pieni nenä. von Haartman myös väitti, että silmät ovat usein ruskeat. Vartaloltaan savolaiset ovat tanakoita, leveäharteisia ja lyhytkaulaisia. Sama pätee savolaisiin naisiin, jotka ovat mokomat tämän päälle vielä pyyleviäkin.

Savolaisparoilla on ikäviä uralilais-mongolilaisia piirteitä, jotka puuttuvat karjalaisilta. He näet ovat pitkiä, sirojäsenisiä, suoraryhtisiä ja pitkäkaulaisia. Heillä on soikeat kasvot, kapea leuka, suuret silmät ja suora nenä. Heidän olemuksensa vastaa siis paljon paremmin klassisen taiteen luomia ihanteita.

Hämäläiset ovat parempia kuin molemmat muut heimot siinä mielessä, että he ovat suomalaisen rodun ainoat puhtaat edustajat. Savolaiset ovat kaikkein alinta kastia, sillä he ovat hämäläisten ja karjalaisten sekoitus.

Jos tämä harmittaa savolaista tai karjalaista lukijaa, hän voi lohduttautua miettimällä väitettä hiukkasen. Karjalaiset ovat pitkiä ja hoikkia, savolaiset lyhyitä ja tanakoita. Millaisia siis ovat hämäläiset, jos savolaiset ovat keskiarvoja karjalaisten ja hämäläisten mitoista?

Mutta kuten toki tiedätte, Suomesta löytyy vielä hämyjäkin jalompi ihmisryhmä: rannikon germaanista alkuperää oleva ruotsinkielinen väestö.

 

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Otetaanpas nyt hieman vakavammin näin piinaviikolla! eikä hersytellä hymyn häivääkään ;-)

    + tuota kirjaa en nyt muista, mutta tuo v o n viittaa saksalaiseen aatelistoon. Suku saattaa olla ajalta jolloin Ruotsin kuningas, olisiko ollut Kaarle IX, tuotti heitä piällysmiehiksi silloiseen Suomeen. oli juuri siirrytty luterilaisiksi, ja herttua kamppaili Puolan kuninkaana toimivan katolilaisen kaksoishallitsijan vallasta (Suomessa oleva aateli oli näet vielä kallellaan katolilaisuuteen, joten tarvittiin bulvaanityylinen vallankaappaus aristokraattien joukossa).

    ? Päivälehdessä oli laaja juttu äskettäin siitä, että ihmiset olivat aikoinaan maailmalla kauttaaltaan pienempiä, keskenkasvuisia – sängyt ja haarniskat yms. tämän vahvistavat. Niinpä noita kirjassa kuvailtuja, savoksi perstuariaisia, on oikeastaan ollut valtaosa tunnetusta väestöstä.

    ? Ehkä enemmän on oltu savolaisille kateellisia siitä, että Ruotsin kuningas myönsi verohelpotuksia syrjäseutujen valtaajille kaskimaiden tuotosta. Eteläisessä- ja rannikko-Suomessa verot olivat kiinteän asutuksen vuoksi korkeammat – siis tavalliselle väestölle, ja lie ollut sama suuntaus aatelistollekin (eräät heistä olivat verovapaita?)

Kommentointi on suljettu.