Jolkkosen syyllisyyden taakka

 

Ismo Vornanen totesi  8.6.2016 Viikkosavon artikkelissaan Kuopiolaismiehetkin vastuussa parituksesta, että ”tiede on selvittänyt, miten avaruusraketit singotaan kuuhun, miten rakennetaan tunneleita vuorten läpi ja siltoja vesistöjen yli. Tieteellä on vain vähäistä tietoa ihmismielen mustista aukoista.” Aikaisemmin hän kirjoitti, että ”sisimmässämme on paljon muutakin kuin sitä, mikä on tungettu pääkalloksi kutsuttuun luumaljaan. ” Lienee tarkoittanut jotain ylimaallista henkistä sisältöä, joka ei ole päässä. Henkisten juttujen paikantaminen fysikaaliseen avaruuteen on toki hankalaa.

Vornasesta näyttää tulleen tieteen jos ei suorastaan vastustaja niin ahkera vähättelijä. Toinen Kuopion mielipidevaikuttaja piispa Jolkkonen puolestaan on tieteen puolustaja. Hän tekee sen perin väärin väittämällä, että uskonto ja tiede täydentävät toisiaan. Tieteet tarjoavat omat keinonsa todellisuuden ymmärtämiseen ja uskonnot muka täydentävät tätä ymmärrystä. Ei kellään ole oikeutta olla moista mieltä!

Vornasen esimerkit viittaavat luonnontieteisiin, jotka eivät ihmismieltä käsittele. Niiden piiriin kuuluvat avaruuden mustat aukot. Aivojen vammat aiheuttavat puutteita ymmärrykseen niin, että esimerkiksi kyky tunnistaa kasvot voi hävitä. Sitä voisi jo kutsua mielen aukoksi, joskaan ei ihan mustaksi. Alaikäisen tytön seksuaalinen hyväksikäyttö tai taipumus raiskaamisen syntiin olisi parempi kuvata moraalisina aukkoina, jos nyt koko sanaa haluaa käyttää.

Tieteellinen tieto ihmismielestä on runsasta, kunhan ei etsi sitä fysiikasta. Se ylittää taatusti itämaisen meditaation välityksellä saadun mieltä käsittelevän tiedon määrän. Evoluutiopykologian kaltaisilla tieteillä on paljon sanottavaa myös näistä sukupuolista paheista.

Piispa Jolkkonen vaalii uskoa Jeesuksen jumaluuteen. Sitä voi pitää tieteessä aikamoisena mustana aukkona, jonne järki on vaarassa tempautua. Jerry Coynen mielestä (kirjassa Faith Versus Fact: Why Science and Religion Are Incompatible Usko vastaan fakta: Miksi tiede ja uskonto ovat yhteensopimattomia) uskontojen pahin synti on se, että ne levittävät ja ylläpitävät taikauskoa. Luottamus uskoon ja uskon korostaminen jalona asiana houkuttelevat ihmisiä ajattelemaan muissakin asioissa, että usko ilman todisteita riittää. Ikivanhoja käsityksiä vaalivien kirjojen esittämä on muka yhtä luotettavaa kuin mikä tahansa tieteellisten menetelmien tuottama tieto. Tällä hetkellä tämä pahe on vähintään osasyyllinen ruumisröykkiöitten syntyyn ja miljoonien ihmisten pakenemisiin kotiseuduiltaan.

Vornasen mallia matkien voisi väittää (käsitän sen tahallani väärin yleisempänä vastuuna kuin pelkästään niiden, jotka seksiä tytöltä ostivat), että Jolkkonenkin on vastuussa Pariisin terroriteoista. Myönnetään, että piispan syyllisyyden paino vastaa lähinnä putoavan höyhenen kutitusta, mutta ei se olematon ole.

Oletan, että Vornanen olettaa henkisyyden olevan olemassa ihmisen ulkopuolisena aineena, joka ei ole ainetta. Nykytiede on tästä eri mieltä, joten on sillä siitäkin jotain sanottavaa. Pääkalloksi kutsuttu luumalja sisältää aivot. Niiden prosessit luovat mielen, jonka tuotokset ovat sitten tämä sisimpämme sisältämä ”paljon muu.” Tämä luomistyö saa aikaan sekä hyvää että pahaa. Ikävä kyllä myös hyvän ja pahan käsitteet ovat ihmismielten omia tuotoksia, joista ei varmaan koskaan päästä yksimielisyyteen.

 

 

Kommentit

  • Jussi Kuosmanen

    Olipa taas hyvä ja järkevä teksti!. Kiitos.

Kommentointi on suljettu.