Kuoliaaksi naurattavat tai itkettävät vitsit

Monty Python-sketsi kertoo vitsistä, joka nauratti jokaisen, jonka sen oppi, kuoliaaksi. Englantilaiset käyttivät sitä sota-aseenaan. Heidän sotilaansa kertoivat megafonilla piiloistaan sen saksaksi. Kohta saksalaiset sotilaat ilmestyivät esiin naurusta kiemurrellen ja kuolivat saman tien. Koska aseita ei tarvittu, kyseessä oli näin rauhanomainen tappokeino, jonka pasifistikin voi hyväksyä?

Moisen vitsin käsittely olisi melkoista riskipeliä. Sketsissä se käännettiin saksaksi antamalla eri lause eri kääntäjälle niin, että kukaan heistä ei saanut nähdäkseen koko juttua. Samoin saksaa ymmärtävälle englantilaissotilaalle olisi käynyt huonosti.

Kerrottuani tästä ideasta lapsenlapsilleni he vaativat tiukasti saada kuulla vitsin. Totesin, että en minä sitä uskalla kertoa. Miten olisin selittänyt heidän vanhemmilleen jälkeläisten menehtymisen nauruun? Taisin myös ihan logiikan vuoksi todeta, että enhän minä sitä edes osaa. Että jos osaisin, olisin kuollut.

Henkisissä maailmoissa on vitsejä, joille nauraminen on hengenvaarallista. Kun luin esimerkiksi mormonien opin synnystä Amerikassa Joseph Smithin keksaisemana, minua nauratti. Kun minulle selvisi, että opilla on miljoonia kannattajia, en enää tiennyt, itkeäkö vai nauraa. Liekö kyseessä suolaisen ja makean henkinen vastine? Elokuvia ja kirjoa ylistettäessä niitä kehutaan joskus naurusta kyynelten läpi. Se on myönteinen arvio, mutta minun vastaava reaktioni tässä ei taida sitä olla.

Jos Smith-juttua pitää vitsinä, se ei ole kuoliaaksi naurattava, vaan jotain, joka olisi pitänyt nauraa kuoliaaksi ennen kuin se pääsi leviämään.  Aikamoinen määrä ihmishenkiä olisi säästynyt. Muut kristityt eivät tyytyneet nauramaan, vaan kävivät uuden uskonlahkon jäsenten päälle niin, että siinä sai Joseph Smithkin väkivaltaisen lopun.

Mormonit ovat globaalissa mittakaavassa pieni ja vaaraton joukko. Maailma on täynnä paljon haitallisempia ja valtavat määrät kannattajia saaneita ideologioita, jotka tieteelliseltä näkökannalta ovat pelkkiä naurettavuuksia. Ne olisi pitänyt heti alkuunsa nauraa kuoliaiksi. Liian pitkälle päästettyinä niille nauraminen on kuolettavaa enää lähinnä humoristeille itselleen.

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    – Eräs henkilö sai aina kaikki nauramaan ja iloiseksi. Hän toivoi rukouksen tapaan, että edes kerran joku olisi hänet nähdessään surullinen. Niinpä, rakennuksesta poistuessaan hän jäi auton alle ja kuoli. Paikalle ehättänyt ensimmäinen auttaja purskahti itkuun hänet nähdessään – toive toteutui.

    + Olen peukuttanut lukuisia aiemminkin, mutta nopeasti muistellen, tämä tarina on maallikosta Uskomattomuuksia -plogin ilmeisen paras tarina. Tiedejuttuja arvostin tosin kovin aiemmin. Kiitos!

    Nähdäkseni ahdasmielisinkin suvaitsee tässä kirjoitetun hykertelyn vaikkapa sen vuoksi, että ehkäisy kirjoittajan ja kommentoijan nuoruudessa oli varsinaisesti vasta tulossa – mutta myös älykkyyden perusteella – mitäpä olisi menetetty ilman tätä(kin) postausta?

Kommentointi on suljettu.