Modernit maailmanlopun ennusteet

Maailmanlopun ennusteet ovat muuttuneet viime aikoina niin, että niitä ei enää osaa pitää pelottavina. Entisaikojen niskaan satavien tulikivien, jyrinän ja kauhistuttavien raivostuneitten jumalien sijaan meille tarjotaan tuhon aiheuttajiksi tekoälyä, äärimmäistä ilmastonmuutosta, ydinsotaa, globaalia pandemiaa ja nanoteknologiaa. Aika vaisua vanhaan kunnon jylistelyyn verraten. 

 Entisaikojen kuvaelmissa ihmiset tekivät syntiä ja jumalat heitä siitä rankaisivat. Näissä nykyisissäkin ihmiset ovat syyllisiä tuota globaalia pandemiaa lukuun ottamatta. Siinäkin on mahdollista, että tiedemiehet sorkkivat virusten perimiä niin, että luovat vahingossa tai jopa tahallaan hirviön, jota eivät enää hallitse.

Muutenkin se ihan vihonviimeinen syyllisten sakki ovat ketkäs muut kuin tiedemiehet. Ei käy kieltäminen sitä, että tiede on luonut edellytykset sille, että luettelon uhat ovat todellisia. Vaikeimmin ymmärrettäviä lienevät tekoäly ja nanoteknologia.

Tekoälyn oletetun vaarallisuuden luonnetta kuvaa se, että itsestään ajavan auton Teslan kehittäjä Elon Musk on sijoittanut 10 miljoonaa dollaria rahoittaakseen päämäärää pitää tekoäly ystävällisenä. Nähtävästi hänen huolensa ei koske pelkästään taksiautoilijoitten joutumista työttömiksi? Toinen huolestunut on Microsoftin Bill Gates, joka on huolestunut siitä, että kaikki alan parissa toimivat eivät ole huolestuneita.

Lukemissani internet-jutuissa, joissa näistä huolestumisista kerrotaan, ei pelon syitä kunnolla valoteta. Niissä viitataan Nick Bostromin kirjaan Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies. Kun minä itse tässä taannoin ahdistuin asiasta, ostin tuon kirjan ja aloin lukea sitä. Huomasin pian, että en ole riittävän huolestunut ja lukeminen jäi kesken.

Kyse lienee pelosta, että kun tekoäly aikanaan ylittää ihmisen älyllisen kapasiteetin, se ryöstäytyy luojiensa hallinnasta. Se saa oman tahdon, oman moraalin, omat arvot ja omat tavoitteet. Se alkaa käydä tiedemiesten käsistä riistäytynyttä evoluutiotaan. Kaikkeuteen syntyy uusi ylivoimainen laji, jonka aatoksia ihmisaivot ymmärtävät yhtä huonosti kuin sammakon äly ydinfysiikkaa.

Tässä pohdinnan vaiheessa Musk ja Gates ovat katsoneet peiliin ja nähneet siellä olennon, joka ei koko ihmiskunnan mitassa välitä pennin vertaa itseään alempina pitämiensä eläinten tunteista ja kärsimyksistä. Pelkkä erivärinen iho saman lajinkin yksilöitten välillä riittää vihanpitoon. Joten miksi tuo yliälyotus sitten piittaisi meistä?

 Toisaalta ehkä me emme edes pysty tajuamaan, mikä se uhka loppujen lopuksi on. Niin että kun ihmiskunnan loppu koittaa, emme huomaa sitä. Sekin livahtaa älyllisten kykyjemme ulottumattomiin niin, että jatkamme elämistä tajuamatta, että meitä ihmisiä ei enää ole?

Kommentit

 • Mustamies

  Tuo aika entinen ei palaa koskaan, moni asia on Muapallolla muuttunut.
  Ennen vanhaan uskottiin (puu) jumalaan, mm: silloinkin, kun salamoi ja ukkonen jyrisi.
  Paavin sana oli laki, joku väitti Muapallo on pyöree, väittäjä pantiin linnaan ja välillä joku pantiin narun jatkoks, tai lyötii kaala poikki.
  Ihmiset piettii jatkuvasti pelon-vallassa, pappi ja piru koittivat voimiaan kumpiko hallitsee Mualimoo ?
  Kaikki muutui äkkiä, ensin keksittiin ”atommipommi” jota kaikki pelekäs.
  Sitten, kun netti tuli mukaan ihmisten elämään, alettiin elää niinkuin viimeistä päivää.
  Nyt se Mualiman lopun aika on jo lähellä, nämä Mualiman suuret johtajat eivät ossoo ellee immeisiksi.
  Pian otetaan Ydinpommit esille, silloin mennee , niin nuoret kuin vanhatkin kaikki kerralla.
  Sen jäläkeen Maa oli autio ja tyhjä !

 • Eino J. (maallikko)

  hyvä alustus, kiitos. Poimin luettelosi: ”meille tarjotaan tuhon aiheuttajiksi tekoälyä, äärimmäistä ilmastonmuutosta, ydinsotaa, globaalia pandemiaa ja nanoteknologiaa. ”

  – tiedemiehet (/naiset) ovat nuo tekniikat kehitelleet, tai löytäneet sen mikä ei suorastaan ole luonnossa kuten esimerkiksi taudit, mutta

  Historia taitaa kuitenkin osoittaa että suurimmat mokat tieteen hyödyntämisessä ovat tehneet (ahneet) kauppiaat – ahnehtivat omistajat.
  – Ajatellaanpa esimerkiksi Titanicin uppoamista. Sehän johtui elokuvan tarinassa siitä, että laivan omistaja tahtoi lyödä ennätyksen sen uhalla että oli jäävuorivaroituksia ilmassa … ? eikös vain

Kommentointi on suljettu.