Onnelliset lapset tunkiolla

Onnelliset lapset tunkiolla

Suomen uusi hallitus yrittää saada Suomen nousuun. Parhaana keinona pidetään sitä, että kansalaiset luopuvat osasta vapaa-aikaansa, lomistaan ja tuloistaan. Onni koittaa, kun pystymme tuottamaan tavaraa niin halvoin kustannuksin, että se käy kaupaksi ulkomailla. Tämän jälkeen kansalaiset pystyvät itse ostamaan yhä enemmän muualla tuotettua tavaraa ja onnemme on taattu.

Myyntiä lisäisi myös, jos pystyisimme keksimään uusia tuotteita ja saamaan sitten ihmiset uskomaan, että ilman niitä he eivät voi elää. Apple on onnistunut tässä mainiosti kännyköineen ja tietokoneineen. Monet kokevat, että pelkkä kännykkä ei riitä, vaan sen pitää olla iPhone. Siitä on kehitetty kymmeniä eri versioita esimerkiksi aloittamalla 16 Gb tavun muistista, jota sitten lisätään mahdollisimman pieni askelin. Voit ostaa maksamalla satasen enemmän version, jossa on 32 GB. Toinen satanen ja saat 64 Gb jne. Ostaja pitää myös saada hylkäämään täysin käyttökelpoinen puhelin ja ostamaan uusi, johon on lisätty joku minimaalinen parannus.

Björn Wahlroos väitti, että loputon kasvu on mahdollinen. Hänen on täytynyt vetää tämä johtopäätös analogialla omien tulojensa loputtomaan kasvuun. Yhteiskunnan nykyiset toimintatavat lisäävät nähtävästi hänen asemaansa päässeen omaisuutta ihan väkisin eikä hän ihmisparka voi sille yhtään mitään.

Sote-uudistuksessa ja muussa ei ole viime kädessä enää kyse siitä, saavatko kansalaiset itselleen ja lapsilleen riittävästi ruokaa, kunnon asunnon, hyvän vaatetuksen ja koulutuksen. Jos lapsi ei saa uusinta iPhonea, perhe on köyhälistöä. Sama koskee perinteistä kossupulloa/kaljakoria viikonlopuksi. Lääketiede ja varsinkin sen teollisuus ovat myös jatkuvan kasvun tilassa. Lääkärit jopa keksivät uusia tauteja, joihin kehitetään vastaavat parantavat lääkkeet ja hoidot.

Keinot pitää ihmiset hengissä kehittyvät myös. Tulevaisuudessa vanhukset eivät ikinä kuole, vaan makaavat sairaalasängyissä aivokuolleina vihanneksina lasten, lastenlasten, lastenlastenlasten … vahtiessa valppaana, että letkuja ei vaan poisteta. Säästä siinä sitten. Verovaroin kustannetut terveyspalvelut eivät tätä menoa tule koskaan tyydyttämään tarpeitamme.

Kaikelle tälle on olemassa vaihtoehto. Kesämökkiläiset ovat huomanneet, että rikkakasvina pidettyä voikukkaa on lähes mahdoton estää leviämästä. Ainoa keljutuksen estävä keino on alkaa pitää sitä hyötykasvina ja opetella rakastamaan sitä. Samaa periaatetta soveltamalla voimme oppia arvostamaan niukkuutta ja virikkeitten köyhyyttä itämaisten uskontojen kehittämän meditaation avulla.

Kuopiossa toimittaja Ismo Vornanen on kertonut meille, miten Intian lapset, vaikkapa ne uutiskuvien jätekasoja tonkivat poloiset, ovat äärimmäisestä köyhyydestä huolimatta onnellisempia kuin me kaiken rikkautemme keskellä. Hän pitää tätä itämaisten uskontojen ansiona harrastaen itse meditaatiota ja väittää sen avulla päästävän pyhään elämisen tilaan.

En ole varma lasten onnellisuudesta. Intian pyhistä taas mieleeni tulee mies, joka oli yli kaksikymmentä vuotta seissyt toinen käsi ylös kohotettuna, kunnes se oli luutunut siihen asentoon. Toisaalta uskon, että ei Vornanen ihan väärässä ole. On mahdollista elää tyytyväisenä ilman suuria materiaalisia vaateita ja meditaatio on yksi keino tämän elämäntyylin oppimiseen. Tilan kutsuminen pyhäksi on tarpeeton uskonnollinen lisä. Pahin haitta on se, että siihen pääseminen mietiskelyn avulla on niin työlästä, että viinan ja pillereitten apuun tottuneet eivät siihen pysty.

Päämäärä on oppia olemaan onnellinen täysin ilman ulkoisia ja sisäisiä virikkeitä. Jopa omat tietoiset ajatukset on torjuttava. Ihminen vain on. Hengittämistä ei sentään ole kielletty eikä painovoiman vaikutusta, vaikka sen väitetäänkin välillä katoavan. Tarkoitus on vain olla ilman ajattelemiseen liittyvää aivotoimintaa ihanteena tämä kedon ihana voikukka. Se on vaadittavassa tilassa aina, kun sillä ei aivoja ole. Ainakaan ei isoja sellaisia. Sen onnellisuudesta en ole ihan varma, koska luulen, että  siksi itsensä tunteminen jotain aivotoimintaa vaatii. Yhteiskunta hyötyy, koska kokemus erillisestä itsestä katoaa. Kun Egoa ei  enää ole, on saavutettu täydellinen epäitsekkyyden tila. Ihminen pystyy näin olemaan tyytyväinen äärimmäisen henkisen ja materiaalisen niukkuuden vallitessa.

Kyseessä on täysin päinvastainen suunta, kuin mihin nykyinen hallituksemme meitä patistaa. Toisaalta malli tarjoaa täydellisen ratkaisun lähes kaikkiin ongelmiimme.

Voitte vakuuttua sanoistani pienellä mielikuvaharjoittelulla. Loihtikaa mieleenne Rinteen tapainen jämäkkä ja liiton jäsenten hyvinvoinnista huolta kantava ammattiyhdistysjohtaja seisomassa työttömien edessä ja kertomassa näille, että “ hyvät toverit, minulla on hyvin yksinkertainen mutta täydellinen ratkaisu kaikkiin koettelemuksiinne!”  Sitten hän esittää lyhyen katsauksen meditaation tuottamista onnen tiloista ja sanoo, että” voin vakuuttaa, että kun vaipuu hiljaisuuteen ja meditoi viikkoja tai kuukausia kerrallaan, eikä tee mitään muuta – ei puhu, lue, kirjoita vain yrittäen hetki hetken perään havaita tietoisuutensa sisällön – niin saa kokemuksia, jotka ovat saavuttamattomia ihmisille, jotka eivät ole tällaisia harjoitteita tehneet. “ (Lainaus Sam Harrisin kirjasta Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion, Amazonin Kindle-kirja 2014, suomeksi Herääminen. Opas uskonnottomaan henkisyyteen)

Mielikuvanne ammattiyhdistyspomo motivoikoon sitten kuulijoitaan pahoittelemalla, että nykyisen taloudellisen tilanteen vallitessa isänmaan etu vaatii, että työttömät suostuvat korvausten radikaaliin alentamiseen. Heidän on alettava etsiä tyytyväisyyttä luopumalla materiaalisista pyyteistä ja siirtymällä henkisiin sfääreihin. Hän kertoo edelleen, että heillä työttöminä on riittävästi aikaa etsiä onnellisuutta myös meditoimalla. Sitten hän ehdottaa edessään istuville kännyköityneille, autoistuneille ja ehkä myös viinoittuneille raavaille uroille pientä harjoitustuokiota. Miksi nämä eivät nyt pukisi ammattiyhdistyksen lahjoittamaa kaapua ylleen, asettuisi joogin asentoon ammattiyhdistyksen lahjoittama pehmoinen tyyny pyllyn alla, suuntaisi katsettaan kaukaisuuteen ja … ?

Loppu on K16 kuvitelmassa  esiintyvän voimakkaan väkivallan takia, joten sitä nuorempien on paras lopettaa tähän. Muut voivat toki jatkaa, mutta onnellista loppua ei ole tiedossa.

Kommentit

  • Ari Niemeläinen

    Olemme Suomessa henkisen kypsyyden ja rahan puutteen toivottomassa olotilassa. Syynä siihen on tuskin mikään uskonto tai ismi. Maalaisjärki on hävinnyt meistä poloista jo aikaa sitten. Meillä on vain huonoja esimerkkejä mm. maksetuista tutkijoista ja tutkimuksista ja lisäksi nämä hiivatin Wahlroosit, Ollilat ja toisessa päässä ikiaikaisia reppanoita, joille on annettu mahdollisuuksiakin vain pikkulusikalla. Kateus ja ahneus ovat kaiken pahan alkuvoima! Sille ei näyttäisi olevan tällä hetkellä vastavoimaa, ei meillä eikä muualla.

  • Tuula Kyyrönen

    Eikö työkin voisi olla ilo ja siunaus? Yhdessä tekeminen, jakaminen, hyvää tehden ja hyvään pyrkien? Yksinkertaista elämää eläen itseä kuunnellen ja kanssakulkijoita arvostaen.
    Jos ei suostu kauppatavaraksi.

Kommentointi on suljettu.