Rasismin tulevaisuuden näkymiä

Koulukiusaaminen ja rasismi ovat ihmiskunnan ikuisia riesoja, joista on vaikea päästä eroon. Koulukiusaaminen loppuu vain lopettamalla koulut ja rasismi lopettamalla ihmiskunta.

Huippuälykkäät yksilöt eroavat muista oppilaista, mikä tarkoittaa heidän luokitteluaan hikipingoiksi tai mitä he nykykouluissa lienevätkään. Heitä yleensä jonkin verran kiusataan. Mutta nykytilanne ei ole mitään verrattuna tulevaisuudenkuviin, joita tekoälyn parissa puuhaavat tiedemiehet eteemme maalailevat. Nick Bostromin kirjassa Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies (Superäly: polut, vaarat, strategiat) kerrotaan, miten voitaisiin kasvattaa huippuälykkäitä yksilöitä alkioita iteroimalla.

Iteroitu alkion valinta käy näin: 1) tutkimalla geenit valitaan joukko alkioita, joilla on halutut geneettiset piirteet 2) erotetaan kantasolut näistä alkioista ja muutetaan ne spermaksi ja munasoluiksi kypsytellen niitä puolisen vuotta 3) risteytetään näin tuotetut sperma ja munasolut uusien alkioiden tuottamiseksi 4) toistetaan, kunnes on syntynyt halutun suuria geneettisiä muutoksia.

Tällä tavalla käytäisiin läpi muutamassa vuodessa sama kehitys, mihin ilman tätä iterointia kuluisi yli kymmenen sukupolvea. Tosin tuloksena olisi vain ihmiskunnan tähänastisten nerojen luokkaa olevia älykkyyksiä, mikä ei ole kovin paljon. Näiden muodostaman kollektiivin voisi jo uskoa yltävän superälykkyyttä vaativiin saavutuksiin.

Muita tutkijoiden kehittämiä ajatuksia ovat kasvien viherhiukkasia tuottavien geenien ymppäys ihmiseen. Syntyneet kasvi-ihmiset pystyisivät ottamaan energiansa auringosta. Suomen kouluissa ei näitä lapsukaisia kiusauksen kohteina kyllä tähän aikaan vuodesta opiskelisi, vaan nämä oleskelisivat etelän auringossa. Toinen nerokas ajatus on siirtää karhun turkin tuottavat geenit ihmiseen, jolloin syntyisi talveen sopeutunut laji. Optiona voisi ostaa myös talviunen geenit. Kasvi-karvaturri-ihmisen voisi huoletta lähettää Marsia asuttamaan. En ole kuullut ideasta minkkiturkin geenien siirtämisestä, mutta tiedon pimittämisen takana on epäilemättä turkistuottajien salaliitto.

Edelliset innovaatiot synnyttäisivät uudenlaista rasismia, johon verrattuna nykyiset pelkkään ihonväriin perustuvat muodot kalpenevat pahan kerran. Toisaalta on pelättävissä, että huippunerokkaat nuoret pitäisivät tavallisten maatiaisälyihmisten kanssa makaamista eläimiin sekaantumisena ja lisääntyisivät vain keskenään. Se puolestaan tuottaisi uuden ihmislajin, joka eroaisi homo sapiensista enemmän kuin tämä neandertalilaisesta.

Tässä tapauksessa ei voi enää puhua rasismista, koska emme laske nykyisinkään rasisteiksi apinoita, joka syrjivät ihmisiä tai toisinpäin.  Saati sitten ihmisiä, jotka syrjivät robotteja ja toisinpäin.