Viattomat uskonnot

 

Monikulttuurisuuden tutkija Anita Novitsky Väestöliitosta väitti perjantaina 27.11.2015 A-studiossa, että mikään uskonto ei hyväksy väkivaltaa. Hän ei mukamas tiennyt yhtään uskontoa, jossa opetettaisiin käyttämään edes henkistä väkivaltaa halveksimalla toista ihmistä tai yleensäkään tekemään toiselle pahaa.

Novitsky ei voi työnsä takia toki muuta mieltä ollakaan. Jos hän erehtyisi kertomaan muuta, hänen työnsä maahanmuuttajien parissa kävisi mahdottomaksi. Joka tapauksessa em. väitteitten esittäminen vaatii, että Vanhaa testamenttia/haditheja ei katsota kristinuskoon/islamiin kuuluviksi. Niissä kun esimerkiksi homoseksuaalisuudesta tai ateismista vaaditaan kuolemantuomioita. On vaikea välttää ajatusta, että niissä peräti opetetaan halveksimaan ihmisiä mielipiteitten tai synnynnäisten ominaisuuksien perusteella. Kun tuomari määrää uskonnosta peräisin olevan lain perusteella onnettoman kaulan katkaistavaksi, osoittaako hän teollaan sitten muka kunnioittavansa tätä ihmisenä? Tai ei syyllisty väkivaltaan ihmistä kohtaan?

Lähimmäinen tarkoitti alun perin vain oman yhteisön jäsentä. Orjat tai vääräuskoiset eivät olleet täysivaltaisia ihminen. Suurin osa ihmisistä ajattelee edelleen näin. Lähimmäisen aseman saattaa kyllä menettää vaikka kannattamalla väärää jääkiekkojoukkuetta, joten ei siihen uskontoja tarvita. Uskaltaisiko kuvitella, että tulevaisuuden Kuopiossa on kristittyjen Kalpa-niminen joukkue ja islamilainen… ei, parempi olla uskaltamatta.  Uskonto ja jääkiekko yhdessä olisivat jo tappava seos.

A-studion keskustelun aihe oli muutama tapaus, joissa maahanmuuttaja oli syyllistynyt raiskaukseen. Mediassa kerrottiin myöhemmin meille, että arabimaissa moisesta saisi kuolemantuomion. Edelleen täsmennettiin, että tuomion saa vain, jos uhrilla on neljä miespuolista todistajaa oikeuden edessä siitä kertomassa. Luin myös väitteen, että Pakistanin vankiloissa 80% naisvangeista on siellä sen takia, että heidät on raiskattu, mutta eivät ole pystyneet todistamaan sitä asianmukaisesti.

Keskustelijat painottivat koko ajan sitä, että rikokset ovat yksilöitten tekemiä. Tekoja voi jonkin verran perustella kulttuurien sisältämillä erilaisilla asenteilla, mutta uskonnot ovat täysin viattomia? Kysymys siitä, mikä osa Pakistanin naisten ahdingossa on maan kulttuurissa ja mikä sen valtauskonnossa, on taatusti mahdoton ratkaista niin, että kaikki olisivat siitä yhtä mieltä. Täysin syytön ei uskonto taatusti ole.

Lasse Lehtinen kertoi Iltasanomien artikkelissaan, että islamiin perehtyneen tiedemiehen Olivier Royn mielestä aatteet ja uskonnot eivät sinänsä luo terroria. Lehtinen esitti, että nihilistit, psykopaatit ja sosiopaatit tekevät kaikkina aikoina aatteista ja uskonnoista itselleen toiminnallisen alustan.

Vaikka väite lienee totta, niin ei se riitä selitykseksi yksinään. Eivät kaikki Isisin kymmenet tuhannet taistelijat ole nihilistejä, psykopaatteja tai sosiopaatteja. He ovat tavallisia ihmisiä, jotka kasvatuksestaan saamansa aatepohjan vaikutuksesta ovat alttiita myös uskonnolliselle propagandalle ja ainakin osittain sen vaikutuksesta halukkaita sotimaan oikeuttamalla sen uskontoon perustuvilla syillä.

Jos perimmäisestä perustasta lähtee, niin ihmisellä on fyysinen kyky painaa nappia tai ampua konetuliaseella, kunhan vain ase tai nappi järjestetään ulottuville. Jokainen meistä pystyy käytännössä laukaisemaan miljardi ihmistä tappavan ydinpommin. Tunnereaktio, jonka yhden ihmisen tappaminen herättää, ei muutu juuri sen vahvemmaksi, vaikka tappaa sata, kunhan se on riittävän vaivatonta. Ehkä on helpompi taivuttaa ihminen pudottamaan lentokoneesta 60 000 ihmistä kuin miljoona ihmistä tappava pommi, mutta ei siinä kovin suurta eroa ole. USA:n ja Venäjän armeijoista löytyy tähän pystyviä sotilaita sadoittain.

Syyllisen etsiminen pelkästään varsinaisen teon suorittaneista yksilöistä on tällöin jo aikamoinen yksinkertaistus. Syypäitä voivat olla tiede, sotaa ihannoivat kulttuurit, valtaa haluavat armeijat, aseita myyvät yritykset, uskonnot, poliittiset ideologiat ja historiallinen kehitys …  Yhdessä ne ovat erilaisten historian sattumusten takia aikojen saatossa käynnistäneet isompia tai pienempiä sotia. Ja tulevat niin tekemään niin kauan kuin ihmisiä on olemassa.