Bertta Räsäsen opit

Tänään olemme murrosikäiseni kanssa kahdestaan kotimiehinä, kun perheen isä viilettää jossakin savon puolessa. Päätinkin yllättää kaverini ja valmistin hänen lemppariruokaansa tortilloja äkäsillä mausteilla. Yllätyin itsekin, että en saanut palautetta tällä kertaa. Yleensä kuulen, miten vähän olen käyttänyt mausteita. Minulle hyvä ruoka merkitsee sitä, että näen lautaselta kaikki ruuat omina ryppäinään. Niitä ei ole sotkettu, eikä sekoiteltu keskenään. Salaattiin kuuluu erilaiset kasvit, hedelmät ja marjat.

Kalaisan järven rannalla kasvaneena olen saanut aina syödä tuoretta kalaa; paistettuna, kalakeitossa tai kalakukoissa. Koskaan niihin ei ole kyllästynyt vaikka sitä on saanut paljon. Bertta Räsänen opetti minua, että muikut on paistettava runsaassa voissa ja pannu huuhdeltava aina paiston jälkeen ja kuivattava ennen voin laittamista. Muikkua ei saa kääntää kuin yhden kerran pannulla niin että sen rapeus säilyy nautittavana. Perunamuusi, tillikastike ja muikut sitruunalla.
Siinä se herkullisuus on lautasella! Ei kun syömään!

Jätä kommentti

*