Hiljaisuus, meillä asuu abi!

Unohdan usein, että meillä perheessä asuu muitakin kuin minä. Olen ottanut valtakuntani täydellä teholla haltuuni ja siitä muistuttaa abimme, joka vaatii hiljaisuutta. On juhlaa, kun koulu loppuu. Ranskan vaihto-oppilaamme on jaksanut käydä kouluvuoden loppuun asti. Uskoni horjui usein ja pidin suoritusta mahdottomana. Olihan talvi pitkä ja kelit liukkaat.

Sisulla nuori kävi koulua ja opiskeli suomenkielen. Ranska ja Suomi ovat hyvin erilaisia maita, mutta kun yrittää yhä uudestaan alkaa oppiminen näkyä. Periksi ei saa antaa.

Olemme viihtyneet ruoanlaiton ympärillä ja samalla olemme tutustuneet erilaisiin ruokiin. Ulkomaalainen oppii samalla sanaston ja ymmärtää miten ruoka tehdään. Keittiö on linnani voisi kuvata elämäämme, kun siirrymme kevääseen. Siellä höyryää aina jokin soppa.

Aloitin pullien leipomisen ja kuinka ollakaan  pullapellin päällä istui hiiri. Katsoi minua säikähtäneenä ja livahti koloonsa. Siinä oli päivälle ohjelmaa ja hiiren pyytämistä.  Ollapa kisumirri, joka hoitaa pyytämisen. Helsingissä ja suurkaupungeissa on rottaongelmansa. Kisumirrejä tarvitaan ja oikein pyydystämiseen koulutettuja.

Luomukasvatuksen lisääntyessä rottaongelma vähenee, kun perus-ja pohjatyötä parannetaan. Rotat ovat siistiä eläimiä kuulemani mukaan. Vuoroviljelyn merkitys on tärkeää maan kierron ja elinvoiman kannalta. Suomi on saatu kuntoon naisjärjestöjen toimesta ja Maaseutuneuvos Fränti on tiennyt tämän. Suomen jälleen rakentamisessa olivat kaikki mukana ja järjestöjen merkitys on ollut tärkeää. Samaa energiaa tarvitaan myös uusien ongelmien ratkaisussa ja kevätaurinko tuo energian tullessaan.

Kaupunkien rottaongelman poistamisen jälkeen myös maaseutu voi hyvin. Tarvitaan tahtoa ja halua laittaa asia kuntoon. Suomi on kaunis maa – ei anneta rottien turmella sitä.