Jussista saan miehen armaan.

Juhannus on suomalaisille tärkeä juhla ja on vuosien saatossa vahvistanut paikkaansa. Kaupungit tyhjenevät ja kansa muuttaa maalle juhannuksen viettoon. Teillä on pitkät jonot, kun matkataan kesämökeille. Kesämökki on suomalaisen pakopaikka. Kesämökillään suomalainen on oma itsensä, pilkkoo halkoja, jututtaa naapuria ja lämmittää saunan. Makkarakin maistuu paremmalta kesämökillä kuin kaupungissa syötynä. Makkara kuuluu juhannukseen ja ilman makkaraa ei ole juhannusta. Sinapin makuinen makkara onkin se paras, jota ei voita mikään.

Saunavasta ja seitsemän yrttiä on valittava huolella tyynyn alle. Sieltä se oma kulta kurkistaa juhannusyönä. Jussin päivä on suomalaiselle tärkä päivä ja se on ollut pitkään almanakassa. Tuo kirkas, valon juhla, jolloin Suomen lippu vedetään salkoon ja annetaan liehua koko yön. Juhannusruusu puhkeaa kukkaan ja juhannussaunan piipusta nousee savu. Juhannusvasta on valmiina saunojille.

Juhannusmenu on tullut muotiin. Lapsuuden kodissani leivottiin täytekakku ja silloin saimme juoda limonadia niin paljon kuin jaksoimme. Siinä oli hohtoa.
Täytekakku on sinnitellyt perheemme juhannustraditiossa pitkään. Tänä juhannuksena teen sen raparperista ja mansikoista. Juhannukseen sopivat myös pienet, suolaiset, täytetyt suupalat, jotka on tehty ruisnappeihin tai näkkileipään. Täytteenä kala- ja kasvistäytteet. Salaateissa voi hyödyntää kalaa, kananmunaa ja erilaisia yrttejä.

Juhannustanssit on tanssittu kesälavalla ja törmätty kesäturisteihin. Keskikesän valoisuus hohtaa ja toivotaan auringon paistetta juhannusyöhön. Juhannusyönä voi tanssien jälkeen pulahtaa Oulujärveen uimaan ja nauttia juhannuksesta.

Jätä kommentti

*