Kauppatori

Kauppatori elää ja sykkii. Se on pienenkin kaupungin keskus ja näkyy jo kauas. Sen ympärillä käy kuhina ja ihmiset ovat tottuneet suunnistamaan rakennukseen, kun haluavat tuoreita elintarvikkeita. Kalastajat lähtevät joka aamu järvelle kalaan ja toimittavat tuoreen saaliinsa kauppahalliin asiakkaidensa ostettaviksi. Suomalainen ravitsemus ohjeistaa syömään kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Kalasta saadaan ne tärkeät vitamiinit ja samalla se myös keventää viikoittaista ruokalautasta. Suomalainen järvenrannalla kasvanut ihminen on oppinut syömään kalaa keväällä joka päivä ja syksyllä joka toinen päivä. Kuopiota voisi sanoakin ruokakulttuurin keskukseksi. Ympäröihän kaupunkia kalaisat vedet lukuisine saarineen. Muikkubaari voisi olla seuraava askel, kun kalaa jalostetaan valmistuotteeksi. Kalan perkaaminen ja suomustaminen ei ole niitä helpoimpia asioita. Sekin, että innostus kalaruokien laittamiseen saadaan säilymään ja siirtymään vanhemmilta nuoremmille on hieno saavutus. Itä -Suomen yliopiston yhteydessä sijaitsee ravitsemustieteellinen opinahjo, joka omalta osaltaan tukee terveellistä ruokakulttuuria Itä- ja Pohjois-Suomessa. Itä- Suomessa näyttelevät sydän- ja verisuonisairaudet edelleen merkittävää osaa. Kansansairauksien ehkäisyyn onkin hyvä tarttua ja nostaa terveellinen kotiruoka arvostukseen. Samalla voi kalahallien arvostusta kohottaa. Mikä sen helpompaa kuin mennä kauppahalliin kalalle!