Kesäenergiaa

Kesä ja kärpäset ovat olleet tämän kesän kohokohta. Onhan lämpö hellinyt koko luomakuntaa ja pitänyt pohjolan helteessä.  Kuumuudesta ovat kärsineet viljelykset ja sairaaloiden vuodeosastot.  Vaihto – oppilaamme Pariisista vieraili perheessämme ja pyörähteli keittiössä kuin kotonaan. Olimme kaksi pariisitarta hellan kimpussa. Osaan ja ennakoin jo mitä seuraavaksi tulee ja se helpottaa yhteistyötä. Onhan keittiössämme ollut ulkomaalaisia kokkailemassa.

Syksy on jälleen reppujen pakkaamista ja koulukirjojen päällystämistä. Uudet koululuokat tuntuvat oudoilta ja pelottavilta, sillä kaikkeen pitää tutustua. Aloittaa elämä ikäänkuin aina uudelleen.  Muistan kuin eilisen päivän kun nuorimmaiseni ei olisi lähtenyt yläasteelle kaupunkiin. Hän oli luokastaan ainoa joka muutti koulua, kun valitsi vapaaehtoisen kielen. Koulu on vaikuttanut perheeseemme paljon, sillä muutimme tänne pikku kylälle koulun perässä. Olin ihastunut ajatukseen ” lapset saavat käydä samaa koulua kuin isänsä ”  Viihdyimme koulun kupeessa oikein hyvin ja lasten silmät loistivat palatessaan koulusta.

Synkkiä pilviä alkoi muodostua taivaalle, kun nuoriso alkoi painostaa minua jäämään kotiin ja että ottaisin mallia lestisäideistä. Äidin kuuluu olla kotona. Ehkä taustalla oli inhottavia kysymyksiä lapsillemme, utelemisia tai muutoin ikäviä huomautuksia. Sanoihan naapuri meille ” älkää näyttäkö televisiota lapsillemme ” ja ” joudutte tulimereen, kun olette vääräuskoisia”, lällätti lapset.  Oli kurjaa huomata miten naapureita ohjataan uskonnolla. Olin kasvanut isossa sukuyhteisössä ja muistan isäni usein sanoneen ” käykäähän lapset koulua ”. Koulu ei ole ollut aina Suomessakaan itsestäänselvyys, kun pikku kouluja lopetetaan ja matkaetäisyydet kasvaa koko ajan. Kuntien päättäjät repivät hiuksiaan, kun kuulevat, että taas sinne keskelle ei mitään on muuttanut lapsiperhe. ” Kyllä ne sieltä vielä savustetaan, kun palvelut viedään pois. ”

Kyläläiset seuraavat silmä tarkkana ostaako kaupunginjohtaja sen lakkautetun kyläkoulun vai tuleeko siihen Hjallis Harkimo asumaan. Kyläyhteisö elää omaa elämäänsä, kasvattaa lapsiaan ja toivottaa uudet asukkaat tervetulleeksi. Kesä, uiminen ja rantaleikit ovat nuorten idyllistä elämää Oulujärven rannalla. Oulujärven vetovoimaisuus näkyy nuorissamme, sillä yöttömät yöt, auringonpaiste ovat lasten kasvuympäristöä – ei olleenkaan hullumpi !