Kiltit tytöt ei kiroile

Minua on opetettu sanomaan asiat suoraan pienestä pitäen. Koulussa opin, ettei kiroileminen kuulunut siihen ympäristöön. Omia lapsiani seuratessa ensimmäisen kiropurkin otin esille, kun lapset tulivat ratsastusleiriltä kotiin. Aina, kun he tulivat leiriltä oli tuomisena jotain erikoista.

Murrosikään tullessa kiromasanat sinkoilivat nuorten suusta. Pitikö minun heittäytyä tässäkin asiassa samalle tasolle ja kerran taisinkin repäistä kaikki osaamani sanat. Olen usein pohtinut, että ruotsalaisia on siunattu tässäkin, sillä heillä on ” Fy, fan ”, joka kuulostaa musiikilta korvissa suomalaisten voimasanojen rinnalla. Yleensä en ymmärräkään miksi sellaisia tyhmältä kuulostavia voimasanoja viljellään puhekielessä. Jokaisella vanhemmalla on kasvatusperiaatteita, jotka kumpuavat omasta lapsuudesta. Niin minullakin oli, mutta ei enää. Tiedän, ettei mikään ole niin vaikeaa kuin lapsen kasvattaminen. Lapset ovat ihania ja aitoja. Matkivat hyvässä ja pahassa vanhempiaan. Esimerkkinä oleminen on iso tehtävä.

Kiltit tytöt pukeutuvat vekkihameeseen, röyhelöpaitaan, polvisukkiin ja mustiin kiiltonahka -lakerikenkiin. Hiuksissa on valkoinen rusetti. Kiltti tyttö niijjaa kiittäessään ja katsoo silmiin. Kiltti poika ottaa lippalakin päästä, kun tulee sisälle. Näin Vapun lähestyessä, ovatko teekkarinuoret tulevaisuuden esimerkkinuoria, jotka nostavat Suomen suosta. Suomessa on aina uskottu teknologiaan ja Nokia syntyi menestyksen huumassa. Siinä oli parhaat voimat käytössä ja insinöörinuoren osaaminen huipussaan. Pääsin Elcoteqilla tutustumaan suomalaisiin innovaatioihin ja ihastelin suuresti heidän työtään. Tehokas tiimityöskentely oli hallinnassa ja osaavat ihmiset tekivät antaumuksella työtään. Sain olla mukana siinä joukossa.

Teekkarinuoret ovat rakentaneet saunan Otaniemeen. Hieno, teknologinen innovaatio. Jospa teekkarikylästä ponnistetaan Suomi kartalle ja laitetaan lippu salkoon. Innovaatiot ovat aina vieneet Suomessa asioita eteenpäin. ” Viisaat pitää pystyssä, hullut vievät eteenpäin ”

Kommentit

  • Ari Niemeläinen

    Onko kiroileminen minä-lähtöistä ja ympäristö vain vaientaa tai piristää sitä, seurakuntatyössä se oli vaiettu ja kielletty asia ja hävisi minustakin. Eläkkeellä, heps kukkuu, palasivat tehosanat. Lastenlasten ollessa kuulonmatkan päässä, vähintäinkin sordiino on ukin suussa vaimentamassa ärräpäitä. Annas olla kun vanha tuttu kaveriporukka on koossa, kyllä tärähtää. Nuorissa on toivo meidän vanhojenkin suhteen, joka asiassa. Me olemme pilanneet ja tuhonneet monta asiaa.

  • Anneli Määttä

    Kiitos kommentistasi. Olisi tervetullutta, jos ihmiset kommentoisivat enemmän. Teekkariwappu on varmaan rankka laji, kun ajattelee miten innolla nuoret siihen valmistautuu.

Jätä kommentti

*