Kun Borrelioosi tuli kylään

Suomen kesä on odotettu ja paljon kaivattu talven jälkeen. Yöt muuttuvat valoisiksi ja D-vitamiinia tulvii kaikista ikkunoista. Muistan, kun isämme sairastui borrelioosiin ja hän oli kipeä. Hän sai tartunnan metsätöissä ja hoidot olivat pitkiä. Sain seurata läheltä hoitoja ja aloin ymmärtää kesän vaaran. Syynäsin lapset aina, kun menimme nukkumaan ja sauna lämpesi jokainen ilta.

Lapsuuden kesät olivat muuttuneet huolehtimiseksi. Lapsilla on tapana juosta pitkin metsiä ja nauttia kesistä. Lapset rakastavat pusikoita ja rantakaislikoita ja pitävät niiden kahinasta. Kyläkoulu oli meidän perheen lottovoitto ja sen opettajat Anja ja Jorma. He olivat olleet pitkään opettajina ja tunsivat jokaisen lapsen. Pitivät lapsista huolen kuin omistaan ja yhteys kotiin toimi.

Näin unen, jossa sivistystoimenjohtaja oli vuokrannut Paltaniemen koulun kesäasunnokseen. Tarkoituksenaan pelastaa kyläkoulu kaupungin politikoilta. Joskus tarvitaan suurempiakin uhrauksia ja kyläkoulu on sellainen.

Borrelioosi on tullut esiin myös itäisessä ja pohjoisessa Suomessa. Kauhujutut siitä ötökästä ovat minulle liikaa, sillä se sairastuttaa ihmisen. Tuo ilkeän näköinen elukka. Toivoisi, että koko Suomeen saataisiin punkkirokotukset ja rokotus liitettäisiin lasten rokotusohjelmaan.

Talvien jälkeen myös luonto herää eloon ja ympärillämme kuuluu paljon ääniä. Muuttolinnut pesivät ja ovat innoissaan rakennuspuuhissa. Muistuu mieleeni myös oma talomme rakennusprojekti, joka ajoittui 90-luvulle. Rakentamisesta tuli meille rakas harrastus ja minusta sisustaja. Peppi Pitkätossu oli idolini ja niinpä kodissamme on paljon Huvikummun vivahteita. Keväällä on pakko uusia ja laittaa kesäverhot ikkunoihin ja kesämatot lattialle.

Haarapääskynen on minun lempparilintu ja pidän siitä yhä edelleen. Sen laajat kaarrokset ja lentonäytökset erottavat sen muista kesän linnuista. Odotan jo nyt juhannusta. Tuo mustaviittainen lintu tuo juhlan kesään. Ranskalainen oppilaamme saa myös ihastua pääskyseen. Nautitaan yhdessä kesän puhkeamisesta kukkaan ja toivotaan paljon aurinkoa ja leppeitä tuulia.

Kommentit

  • Anneli

   Kiitos ohjeista. Laitetaan jakoon.

  • Anneli

   Kiitos ohjeista. Laitan jakoon.

 • Jari

  Katsoin yhtenä iltana aihetta sivuavan kotimaisen keskusteluohjelman, jossa aihetta lähestyttiin sairastuneiden näkökulmasta. Käsitteellisesti haastava aihepiiri, oli itsekin perehdyttävä aiheeseen enemmän. Rokote on tiettävästi puutiaisaivokuumetta vastaan, mutta joka ei suojaa punkeilta, eikä estä niitä tarttumasta ihoon.

  Alla on suht tuoreet ja edellistä viestiä uudemmat tiedot puutiaisaivotulehdusrokotteesta, ja jolta em. tietoja olen ottanut. Sivustolla lukee myös se, kuinka eräiden muiden alueiden ohella myös Kuopion Maaningalla tautia on ilmaantunut tavallista enemmän.

  Eiköhän nämä seudut kannattaisi liittää kansalliseen rokotusohjelmaan.

  https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote

 • Borre

  Rokote on varmasti hyvä kun halutaan suojautua aivokuumeelta. Valitettavasti borrelioosiin ei ole rokotteita saatavana. Itse borrelian sairastaneena voin sanoa että helvettiä oli mutta onneksi selvisin.

Kommentointi on suljettu.