Linnan Juhlissa

Olin aina haaveillut pääseväni linnan juhliin katsomaan pitkän ruokapöydän antimet. Ruoka on aina ollut juhlien ykkösasia ja niin nytkin.  Olin keittiössä kuten tavallista, kun postimies seisoi ovella ja kysyi minua. Olin saanut kutsun linnaan. Avasin sinetin ja siinä luki taas Leena Anneli. Nyrpistin otsaani, ” minä se olen.” Kutsussa luki, että linnan pääkokki oli sairastunut ja joutunut jäämään pois juhlista. Kirjeessä luki  ” voisinko minä tulla hoitamaan hommat kotiin. ”  Tietty ja olin valmiina menossa. Otin Marimekkoni mukaan ja heitin Mari- laukun olalleni. Tiedottaminen pitää hoitaa ja ainakin perheelle ilmoittaa, että taas ollaan menossa. Televisiosta voi nähdä vilauksen keittiömyssystäni.

Huomaan, että alkudrinkit on kaadettu laseihin ja tarjoilijat odottavat valmiina tarjoilemaan. Pöydät on jaettu pikkusyötäviin. Pienemmässä pöydässä on suolaisia makupaloja ja tuolla vähän taempana suklaakuorrutteiset leivokset. Juustoleipä ja lakat olivat päässeet unohtumaan. Keinot löytyy ja minulla on Haapalan juustolan osoite.  Tilaan koko päivän tuotannon. Se osoittautuikin illan parhaaksi kahvileiväksi lakkojen kera. Huomaan, että musiikkiohjelmia voisi olla useammassakin seurustelutilassa ja niinpä musiikkiluokan oppilaat pääsevät esiintymään.  Linnan juhlat voisivat olla uusien kykyjen esiintymisareena. Vanhemmat voisivat tulla  lastensa kanssa esiintymään. Suomen itsenäisyysjuhla on ollut aina hyvin lämminhenkinen, valonjuhla.

Karkkipöytä kiinnostaa minua ja onhan siellä marmeladit lähialueen pienyrittäjiltä. Kalakukko, kalat ja mädit ovat saaneet oman pöytänsä. Pääministeri näyttää kiinnostuneen kalakukosta ja leipuri pitää esitelmää: kalakukko on valmistettu muikuista ja joukossa on aitoa siansilavaa.  Resepti on ihka aito ja maukas. Presidentti Kekkonen on syönyt samalla reseptillä tehtyä kalakukkoa, leipuri valistaa pääministeriä.

Paavo Väyrynen on pukeutunut kansallispukuun. Paavolta se onnistuu. Onhan hän harrastanut linnan juhlia pitempään kuin muut yhteensä. Kokoomuspoliitikot ovat ryhmittyneet Ankkurihuoneistoon ja herkuttelevat hanhenmaksalla ja kaviaarilla. Vihreät käyvät esittelemässä sammenmätiä ja miten sitä pyydetään vesistä. Demarimiehet ovat rintarottingilla. Heistä näkee, että ovat päässeet gallupeissa hyvään asemaan. Antit ovat kova nimi näissä karkeloissa ja hehkutus näkyy kasvoilla. Etten sanoisi, että ovat illan seksikkäimpiä myös. Tosin persumiehet kärkkyy kannoilla.

Mummo sanoi jo puoli vuotta sitten, että demarit ovat nosteessa. Kai minunkin on jo uskottava ja vauvabuumi on hyvä käynnistää kaikissa puolueissa.

Musta viikatemies ja lepakkonainen taitavat olla näiden juhlien näyttävin pari. Se jääköön jokaisen mietintään, sillä pääasia on, että kaikki viihtyvät. Itsenäisyys on tärkeä meille kaikille. Kiitos siitä sotiemme veteraanit.

Jätä kommentti

*