Opiskelua vai elämää, opiskelijan elämää!

Syksy saapuu jälleen vauhdilla vaikka yrittää pitää kiinni kynsin ja hampain kesästä. Kesäyöt tummenevat ja koululaiset etsivät koulureppujaan. Meidän opiskelija on lukenut koko kesän syksyn kirjoituksiin ja minä olen myös innostunut ravitsemuksesta. Aiheesta on vielä ammennettavaa hyvin monelle kiinnostuneelle. Perheeseemme liittyy myös uusi opiskelija Ranskasta. Hän tulee Afs vaihto-oppilas järjestelmän kautta ja aloittaa koulunsa Kajaanin lukiossa. Tavoitteena on oppia suomenkieli, ruotsinkieli ja suomalainen koulutusjärjestelmä. Ei mitenkään vähäpätöiset suunnitelmat näin alkajaisiksi. Hän kysyikin saako tuoda koiransa hirvenmetsälle, johon jouduin vastaamaan kieltävästi heti alkuun. Lokakuun metsästyskausi täytyy kokea ja saada viemisiä kotimaahansa.

Vaihto-oppilas vuodelta toivotaan paljon kokemuksia ja yhteisiä muistoja. Perheet tulevat tutuiksi ja kielimuuri hälvenee perheen jäsenten väliltä. Olen aina harmitellut, että vuosi päättyy kesän kynnykselle ja paluulippu onkin heillä jo mukana tänne tullessaan. Omat muistoni Englantiin ja Walesiin kumpuavat esiin. Ne on hyvä tallentaa albumeihin ja niistä on paljon kerrottavaa pitkään vuoden jälkeen.
Minulla on haaveena luoda pysyvä yhteistyö Ranskaan ja Finnairin lukuisat lennot Pariisiin ovat liikkumisen helppous. Ranskan kulttuuri on aitoa ja matkailu saa siitä paljon tuloja. Suomi voisi ottaa esimerkkiä ja laatia oman kulttuurimatkailuohjelmansa. Kesämatkailu sopii tähän oikein hyvin ja lukuisat kesätapahtumat takaavat sen Suomessa. Ranskassa on myös lukuisia liikuntatapahtumia ja vaellusreitistöjä liikuntaa harrastaville. Voi koota oman joukkuetiimin ja tehdä yhdistetyn kulttuuri-ruoka-liikunta matkan ja shoppailla Pariisin salongeissa. S’il te plaît!