Pariisi, Kainuu, Helsinki ja kalakukko

Syyslomaviikko tuli jälleen liian nopeasti vaikka odotin sitä kuin kissa puuroa. Lapsille täytyy keksiä tekemistä ja saada pois kotinurkista.  Otin tehtäväkseni toimia matkaoppaana pariisittarellemme ja matkasimme Suomen pääkaupunkiin Helsinkiin. Kaikki oli sallittua, mutta Ruotsin laivalle oli ehdoton kielto. Voisi vaikka unohtua Ruotsiin.

Suomalaisuuteen tutustuminen tarvitsee aikaa. Päätin aloittaa Helsingin Kampista. Kampista lähtevät supisuomalaiset kadut; Urho Kekkosenkatu, Simonkatu, Annankatu, Yrjönkatu. Kaikki niin suomalaisia nimiä, ettemme voi olla väärässä paikassa. Annan päivää vietämme joulukuun yhdeksäntenä ja naapurissa on leivottu Annan pitkoa niin kauan kuin muistan. Kekkonen taas löytyy kaikkialta. Yrjönkadulta löydämme Ranskan instituutin, jossa vaihto-oppilaamme pääsee tutustumaan Helsingin kaupungin ranskankielen kurssitarjontaan. Jään ihmettelemään missä on Antinkatu, sillä Antti kuuluu supisuomalaisiin nimiin.

Kirkkokulttuurimme häikäisee pimenevässä syksyssä, sillä lukuisat joulukonsertit lähestyvät. Suomalaiset ovat joulukonserttikansaa ja kulttuurin perässä teemme pitkiä matkoja. Pikkujoulut käynnistyvät ja kauppojen leningeissä säihkyvät paljetit, pitsit  ja kimallukset. Ostimme kimalteiset sukkahousut ja pariisilaistyylisen hatun.

Vettä sataa, mutta emme anna periksi. Suuntaamme Akateemiseen kirjakauppaan ja ostamme kirjoja. Kirja on aina hyvä lahja antaa vesisateella. Marraskuu on pimeä ja sateinen kuukausi. Jos olisin opetusministeri määräisin kaikki nuoret leirikouluihin aurinkorannoille marraskuussa. Suomalaista koulua voi opiskella missä vain ja siinä on koulujärjestelmämme menestymisen salaisuus. Suomalainen koulu ei ole paikkaan sidottua.

Syysloma päättyy ja lentävä kalakukko saapuu aamujunalla Kuopiosta. Kalakukko pelastaa viimeisen lomapäivämme, sillä sitä voi syödä isokin perhe pitkin päivää, kun heräävät yöuniltaan. Ruokailurytmimme kaipaa jälleen koulurytmiä ja odotamme koulun alkua ja joululomaa ! Hyvää joulun odotusta kaikille !