Pätevä vai Sopiva

Musiikkibisnes on kehittynyt vauhdilla ja yhä nuorempana vedetään teinit tekemään mitä ihmeellisempiä suorituksia. Silloin ei kysytä onko lapsi pätevä tai sopiva tehtävään. Riittää, että on rohkea ja valmis laittamaan itsensä likoon.

Liikuntabisnes on kehittynyt samaan suuntaan ja nuoresta imetään kaikki kyvyt ja taidot. Mitä nuorempi urheilija olet sitä arvokkaampi olet järjestelmälle. Terveysbisnes on myös tehnyt oman lonkeronsa nuorison elämään. Terveydenhuollolla on vaitiolovelvollisuus, kun koululaiset pyytävät erilaisia lääkkeitä. Nuorten masennuslääkkeiden käyttö on kasvanut ja kouluterveydenhoito ei ole lääkkeistä tilivelvollinen  huoltajille.

Onko yhteiskunnassa hämärtynyt ajattelu mikä on pätevää tai sopivaa. Tietävätkö valitsijatkaan enää mitä pätevä/ sopiva tarkoittaa. Minulle on korostettu ammattipätevyyttä, jossa ammatillinen työkokemus ja osaaminen korostuvat.  Ammatillinen työkokemus lasketetaan myös työssäolo vuosina. Sopivuus taas tarkoittaa, että henkilö on työyhteisöön tai tehtävään sopiva.

Kansainvälinen osaaminen syntyy pitkän työkokemuksen tuloksena ja osaaminen näkyy kun toimitaan kansainvälisessä ympäristössä. Suomessa kaupungeilla on kansainvälisiä ystävyyskumppaneita ja parhaimmillaan oppilaitokset hyötyvät näistä yhteyksistä. Kaupunkien johdon on oltava edellä yhteyksiä luomassa ja opettajat tulevat mukana koululuokkien kanssa. Tässä kaupunginjohto on pätevä taho toimimaan yhteyksien avaajana.

USA: an ollaan valitsemassa presidenttiä. Presidentiltä odotetaan pätevyyttä ja sopivuutta. Kampanjan aikana on kuultu sopimatonta kielenkäyttöä usean kuukauden ajan.  Voiko USA:n laajuinen maa olla yhden Trump nimisen miehen varassa. Herää kysymys, missä on amerikkalainen mies?

Lentoemännäksi valitaan sopiva henkilö, joka koulutetaan ja opetetaan tehtävään työnantajan puolesta. Asiakaspalvelussa olen usein törmännyt huonoon käytökseen tai huonoon suomenkielen taitoon. Kivijalkakauppojen pitäisi käynnistää koulutusta asiakaspalvelussa, sillä hyvä palvelu kuuluu kauas ja huono vielä kauemmaksi. Oikeat ihmiset oikeisiin paikkoihin ja silloin homma hoituu.

Robottien merkitystä korostetaan tulevaisuuden hoitotyössä. Nyt voi vielä sanoa, että robotit ovat sopimattomia hoitotyöhön. On sopivaa hallita hyvät käytöstavat ja kohdella lähimmäisiä samalla tavoin kuin itseäsi haluat kohdeltavan. Hoitotyössä tarvitaan ihmiskäsiä. Marraskuun 13.päivä on merkitty isänpäiväksi ja silloin muistetaan isää. Hyvää isänpäivää isille, ukeille ja kaikille läheisille.