Perheellisen täytyy yrittää.

Elämä heittää toiselle laidalle juuri kun kuvittelee kaiken olevan järjestyksessä. Aika kultaa muistot voisi todeta aina uudelleen. Perhearvot tulevat lähelle pääsiäisen lähestyessä. Ne ovat olleet aina lähelläni missä olen liikkunutkin. Kiitos kännykkä-äitiyden. Olen saanut kasvaa körttiyhteisössä, ison suvun keskipisteenä. Kaikesta oli pulaa, mutta yhteisö lämmitti ja kasvatti meidät kaikki.

Vaatteista oli pulaa ja kun sai naapurin tytön mekon päällensä, oli se juhlapäivä. Ompelijat olivat tärkeitä, sillä sai sopivan vaatteen päällensä. Muoti tuli Suomeen Ruotsista ja naapurin tytöt tulivat kylään. Heillä oli poikaystävät mukana ja uudella Volvolla ajoivat. Volvot tehtiin tuolloin Ruotsissa.

Me kasvoimme suomi-ruotsi hengessä, vietimme juhannuksen kotona, keräsimme kukkia ja lämmitimme rantasaunan. Pujotimme metsämansikoita heinän korteen. Kesän tulo oli juhlaa. Kesä käynnistyi kesärituaaleilla joihin kuului ikkunanpesu, liinavaatteiden tuulettamista ulkona, kesämattojen vaihtaminen. Maalattiinpa joskus keittiö kesäväreihin ja ripustettiin oikeat kesäverhot.

Suvivirsi kaikui kouluissa ja pojat ja tytöt lauloivat yhdessä. Oli juhlaa katsoa omien lasten kevätesityksiä kyläkoululla. Opettaja oli jälleen onnistunut työssään ja koulu raikui lasten äänistä.

Suomi täyttää sata vuotta ja minä onnellinen saan juhlia mukana. Sisällä, itseni kanssa, käpertyneenä peiton mutkaan. Kesäyöt ovat ihania. Niissä on hohtoa, joka puuttuu talvesta. Talvella nukutaan, kun väsyttää, paleltaa ja on levon tarpeessa. Kesällä unet ovat kauneusunia. Silloin voi pukeutua kesäyöpukuun ja laittaa Chanelit. Talven lumisade on muisto vain, kun vesisade rapisee kattoon.

 

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Hyvin tuntuu menevän
    – tuon samaisen körttiyhteisön seuratapa, että käytiin viikollakin iltaisin naapureissa iltaa viettämässä seurojen merkeissä, niin entisajan kinkereillä, merkkipäivillä (joita juhlistivat seurat) ja monet muut juhlat seuratuvalla ja muilla kylillä olivat niitä parhaita lapsuudesta lämmittäviä muistoja.
    – Muistan kun tuli puheeksi, että pikkupoikana kävin teetättämässä hiihtäen uudet housut lahjakankaasta … ja kun sain ensimmäiset teryleenihousut … sitä jotain ..

Kommentointi on suljettu.