Jälleen vuodesta on se päivä, kun suomalaisten kiinnostus herää veroihin. Maksamme paljon veroja ja mitä saamme vastineeksi. Teinien perheet maksavat eniten veroja välillisinä, erilaisissa harrastuksissa ja ajanvietteissä. Tietotekniikan hankintaan liittyvät kustannukset ovat kohonneet viime vuosina ja se näkyy erityisesti kotitalouksien kohonneina kuluina.
Vastaavasti eniten veroista hyötyvät opiskelijat ja sitä pidän hyvänä, sillä opintotukijärjestelmä on luotu nuoren hyväksi. Nuoren opiskelua voidaan nopeuttaa veroporkkanoiden avulla ja samalla hänen kiinnittymistä työmarkkinoille ja ensimmäisen työpaikan löytämistä.
Suomalaiset rakastavat veroja, mutta kun keskustellaan onko niitä liian paljon vai vähän niin mielipiteet jakautuvat. Uusien verotuskohteiden löytäminen on jo hankalampaa, sillä suomalainen yhteiskunta pyörii verojen ympärillä. Verokarhu on vuosikymmenien ajan herännyt talviunestaan ja keksinyt uusia verotuskohteita. Ajoneuvoveroa suunniteltiin väliaikaiseksi ja siinäkin valtio pääsi rikastumaan, kun rahaa ei koskaan palautettu.
Puurolautanen halutaan tasata kaikkien siinä ruokailevien kanssa. Vähemmälle huomiolle jäävät kannustimet, joita pitäisi lisätä työnahkeruuden ja aikaansaannosten lisäämiseksi. Sukupolvenvaihdoksia tulisi vauhdittaa verohelpotuksin, sillä uusiutuva yrityskanta tukee jatkuvuutta ja parantaa yrittämisen edellytyksiä.
Taantuman aikana pitäisi suunnata katse verojen alentamiseen. Ehdottaisin alv:n alentamista ja poistamista kokonaan tietyn jakson ajaksi. Yhteiskunnan rattaiden pyörimiseen tarvitaan uutta potkua ja Suomi on siinä tilanteessa. Uusi Nokian nousu on ollut pitkään ajatuksissani. Opettihan Nokia suomalaiset kännykän käyttäjiksi. Kännykästä on tullut joka perheen ja perheen jäsenen varustus.
Nokian Elinkaari-malli voisi olla seuraava vetonaula Suomen markkinoilla. Puhelimessa keskitytään ohjelmiston ja mallien yhteensovittamiseen oman elinkaaren mukaan. Oma Elinkaari – puhelin on se oma puhelin, jossa ei ole ylimääräisiä ohjelmia. Ei makseta turhasta. Oman puhelimen voi löytää helpommin, kun on jo kokemusta Nokian tiestä suomalaisiin olohuoneisiin.
Maakuntavero on tervetullut sosiaali – ja terveyspalveluihin. Silloin päästään maksamaan terveydestä ja kustannukset voi jaotella toimenpiteiden mukaan. Henkilö valitsee itse mikä hänelle parhaiten sopii. Yritteliäisyyteen täytyy kannustaa ja löytää uusia kasvualoja Suomessa. Suomi on pieni maa ja voi nousta suosta, jos tahtoa ja halua löytyy. Kasvualat on nähtävä mahdollisuuksina. Samoin kuin Suomi brändiä rakennettiin 1980- luvulta aina 2000- luvulle saakka; Nokia, Finnair, Marimekko olivat aidoimmillaan ja kasvussa. Nuorilla pojilla oli helmenharmaat Maripaidat päällä ja ihastuin. Samalle kasvun uralle täytyisi saada Suomi brändi uudelleen ja pyörät pyörimään.
Suomen verotus on saanut kansainväliset vaihto-oppilaamme ihmettelemään, mikä se tällainen maa on, jossa kaikki hoituu ja tasa-arvokin luontuu itsestään. Ei tarvita ranskalaisia korulauseita. On tasa-arvoa vaihtaa talvirenkaat ja lumet aurataan kinoksiksi. Suomalainen hyvinvointi on tehty yhdessä. Pidetään siitä huolta.
Nää on näitä
Hieman pitää olla erimieltä eli toki opiskelija hyötyy paljon kuitenkin pääsääntöisesti ilmainen koulutus. Kuitenkaan työelämään ei nykyinen järjestely ainakaan minusta kannata. Saat tienata opintojen ohella 400e kk eli toisin sanoen jos teet yli 5 päivää työtä lähtee tuet kävelemään. Kaikki varmaan tajuavat että tässä ei ole mitään järkeä. Jotta työn teko olisi kannattaavaa verojen ja muitten kulujen jälkeen siihen nähden, että tuet lähtevät pitäisi töitä tehdä vähintäänkin 10pv kk. Edellämainittu taas vaikuttaisi niin, että opiskelusta tulisi melko raskasta kun pitäisi olla joka vkl ja siihen päälle pari arkipäivää töissä kuukaudessa. Tämän takia olen itse kokenut, että on kannattavampaa olla tekemättä töitä opiskelun ohella. Lisäksi en ymmärrä miksi kesätyöt rokottavat opiskelijan tuista niin paljon. Sen nyt ymmärrän miksi nykyinen järjestelmä on millainen on. Eli työnteko rokottaa tuista, koska valtio pelkää että moni jättäisi opiskelun kesken töitten takia. Tämä taas näyttäisi melko pahalta tilastoissa. Tarkennuksena alussa kerron oman mielipiteeni miksi blogi kirjoitus on väärässä mutta ymmärrän kyllä miksi näin ol. Mutta sitä en ymmärrä, että miksi kesätyöt vaikuttavat tukiin. Luonnollisesti kesällä kun ei ole koulua niin ei koulunkäynti voi kärsiä töissä olemisesta. Esimerkkinä kerron omasta kokemuksestani. Koulu Loppuu toukokuun puolessa välissä. Menen töihin tämän jälkeen ahkera kun olen teen töitä paljon. Tunnillisesti teen 2.5kk sisään n 6kk työmäärän. Kiitoksena omasta ahkeruudestani menetän niin opintotuen kuin asumislisän. Koska menetin vuodeksi tuet eli n 6000e. Eli en jää juurikaan plussalle vs jos olisin tehnyt 2kk niin ja näin jotain työtä. Eli ahkeruuteen tämä malli ei todellakaan kannusta eikä juurityöelämäänkään. Laskeskelin, että itse en samassa työpaikassa missä viimekesänä voi yli 3vk työtä tehdä tai käy sama kohtalo ensivuonna.