Lapset riemulomalle vai heitteille kesäksi?

 

 

 

 

Koulut on taas finito ja kesälomat edessä, ihanaa! Monille on mutta monille ei ole lainkaan, sillä suuret määrät lapsia ovat vaarassa kesäloman aikana jäädä heitteille: jotkut äidit ja isät viettää mieluummin aikaa terasseilla tai möykkää kesämökeillä rantapusikoissa kaljoissaan ja huumeissaan, ja lapset saa tulla toimeen miten sattuu. Kotipöydässä ei odota aamupuuro ja muut monipuoliset ja ravitsevat ruokatarvikkeet, sama trendi jatkuu lounaan ja päivällisen aikaan. Koulussa sai sentään yhden kunnon aterian koulupäivinä. Nyt nälkäinen lapsi saa noukkia jääkaapista mitä sieltä onnella sattuu löytämään. Useissa jääkaapeissa ei riitä tilaa enää ruokatarvikkeille, ne ovat täyteen ahdetut kulmakaupasta hankittua siideriä, lonkeroa ja kaljaa…

Kuntien sosiaaliviranomaisten ja muiden tahojen, jotka ovat näitä kaltoin kohdeltuja varten, pitääkin olla kesäaikaan virkeänä eikä vain miettiä omia lomiaan (meniskö Kanarialle vai lähtisikö Phuketiin – Lappiin ei ainakaan, siellä on vain hirvikärpäsiä ja superitikoita). Samoin hereillä pitää olla lähimmäisten, sukulaisten, jopa naapurien, jotta hyljeksityt ja rakkaudetta jäävät lapset selviäisivät kesän yli joltisenkin ihmismäisellä tasolla.

Päättäjät, yh-äidit ja isät, pätkätöillä kituuttavat ja muut heikommassa asemassa olevat olette jo unohtaneet – ja ilkeätte jopa vihjata, että syy ongelmiin on aina ihmisessä itsessään, ei yhteiskunnassa, ei olosuhteissa eikä viimeksikään teidän päällepäsmääjien sydämettömissä päätöksissä, jotka tekevät suuresta osasta kansaa rupusakkia, paarialuokkaa.  Samoin, suljette silmänne tältä kauheudelta:  nuoria tyttöjä kuskataan silvottaviksi… Otsikko iltapäivälehdessä.  – Mitäs jos he olisivat omia tyttöjänne..?

 

Tässä tulee heristeltyä etusormea suuntaan jos toiseenkin, mutta enemmän voisi kyllä itsekin tehdä, että perheen ja kodin sekä sukulaistenkin lapsilla olisi turvattu, tapahtumarikas ja antoisa kesäaika. Jospa tänä kesänä kävisi useammin vaikka ongella…eikä uimareissutkaan kuulosta pahalta…ja tietty, notski rantaan ja makkaranpaistoon (jos palolaitokset antaa luvan avotulen tekoon), vaikka olisi pilvin pimein itikoita ja paarmoja..?

……….

 

MIES ON AINA MUOTISSA

 

Rantakivellä raukeina istuksi onkiva poika ja vaari,
välkkyi, väpätti vedessä auringon keltakaari,
lokit laiskasti loitompana lenteli, liiteli,
orpo ongenkoho vedenkalvolla paikoillaan pysytteli.

Pojan katse, elämisen ihmetystä täysi, appoavoin,
vaarin silmissä koetut ilot, eletyt surut, monin tavoin.
Poika vaariin katsahtaa, aikansa ukkoa tutkailee,
miettii tovin mitähän tekisi, viimein sitten kysäisee:

Olisitko, vaari, syntynyt mieluummin mummeliksi?
Minusta kun tuntuu, mies on aina muotissa. Miksi?
Välillä uroon pitäisi olla kuin apina, voimakas ja villi,
toisaalta taas runoileva ressukka, raasu, outo originelli…

Kumaraiset hartiat hytkähtää, nauru ilmoille puhkuu,
katseessa väikkyy vekkuli, päälaki paistaa kuin kuu:
Poikani, poikani pieni, kolliksi synnyin, kollina kuolen,
paljon vaikeampaa, nykyisin, on narttuna elää, luulen…