#MeToo – näin suomalaisittain

 

ITKISIKÖ VAI NAURAISIKO VATSANSA KURALLE näiden miespoliitikkojen kanssa, jotka tekstareillaan, vihjaavilla puheillaan, epähienoilla kopeloinneillaan ja rasvaisilla katseillaan ja huomautuksillaan naiskollegoitaan ovat jo vuosikymmenien ajan halventaneet, vaikka ovat luulleet olevansa kunnon könsikkäitä, tosimiehiä ja uljaita uroita..?

Ongelma ei rajoitu Suomeen, ongelma on maailmanlaajuinen; joissakin kulttuureissa naisten halveksunta ja luokittelu toisen luokan kansalaisiksi on perinne ja ”normaali” käytöstapa. Miten paljon on keksittykin sääntöjä, lakeja ja ohjeita miten nainen, kunnollinen nainen, elää yhteisössään niin, ettei aiheuttaisi perheelle, suvulle tai perinteille häikkää – ja tuskinpa niitä rajoituksia ja vapaudenriistoja ovat naiset itse keksineet omaksi kiusakseen. Puistattaa ajatellakin miten kekseliäitä miespäättäjät ja -johtajat ovat olleetkaan pitääkseen naiset kurissa ja nuhteessa. Eikä sillä ole ollut väliä mitä miehet itse saavat tehdä tai tekevät…

Miksikö tästä asiasta aloin nyt vaahdota? Somea, mediaa ja arkea ympärilläni intensiivisesti seuraavana, tasa-arvoa kannattavana, naisia kunnioittavana (ja yleensäkin ihmistä kunnioittavana, vaikkakin ihmiseen usein pettyneenä), ja heikomman puolesta aina taistelevana ihmisenä, miehenä, aitona miehenä, joka ei pelkää naisia, ei edes kouluttautuneita ja/tai viisaita, joudun vaan liian usein häpeämään sitä että olen yksi miehistä ja siitä, ettemme ole vielä kovinkaan kauas päässeet luolaihmisten ajasta suhtautumisessa naissukupuoleen. – Ugh, olen puhunut!

………..

 

 

VIESTIT VILLIT VILLITSEE

 

 

Voe tokkiisa, hammeen kaanis kantaja,

oespahan ihanoo taekinoo vaevata,

imeläkivvee nisusille pitkin iltoo sirotella.

Kerranki peddaali pohojaan polokasta.

 

Sinä kun ruppeet käämään kierroksilla,

on kuppeis kuin arinan kylyki, ahnaana,

hiivattakin taekinatankoo hinnoo koholle.

Minulla tuppoo palleroeset paestuu karrelle.

 

Jokane kerta kun ujutin uuniis leepälapijoni,

sehän mualimanmiehen mallilla upposi.

En ou ennen kokena kuumempoo ahjoo,

mutta, ollaan tästä ihan sipisipiä, eikös joo?

 

Aena tuppoo potra patonkini pinnalta palloo.

Saeskohan maestoo sinun mehevöö piirakkoo,

vaekkapa salloo? kyssyy huvili Herkku-p-Kalle.

Voesko leipojaeset soppii jo ens lauvantaelle..?

 

Tekstaili nimim. ”Hra K.”

…….

 

Ps. Runolla pilkkasin tekopyhää miestä – ja matkin hänen viestittelyjään eri naisille; runon kirjoitin sen jälkeen kun keskisuomalainen poliitikkomies, hurskaaksikin itseään aiemmin mainostanut, jäi nolosti kiinni ällöjien tekstareiden lähettämisestä. Jätän lukijan pohdittavaksi itse em. henkilön persoonan (loikanneena kansanedustajana tänäkin päivänä, se on häpeä) – asiani on tässä tärkeintä!