Bolsevistinen rauhallisuus ja hämärän rengit

Olet varmaan seurannut uskomattomia politiikan saavutuksia ja sen sanontoja ja uussuomea julkisuudessa.

Työttömien aktiivimalli (työttömyysturvanleikkuri) viskasi toimeentuloluukulle 11 000 uutta hakijaa.

– Vaikka meillä on kuinka viisaita ihmisiä istumassa ja pohtimassa tätä, niin ei kukaan pysty näkemään kaikkea, sanoi ministeri Jari Lindström, kun hän hämmästeli oman ammattikuntansa (Paperiliitto) työttömyyskokemuksia.

Tuleva kakkosmalli tulee hävittämään kaikki avoimet työpaikat piiloon, kun työpaikan pakkohaku alkaa. Se johtaa muutaman ajan jälkeen myös ikuiseen karenssin niille, jotka epäonnistuvat työnsaannissa. Aktiivimallit ovat pelkkiä leikkureita. Tämän vahvistaa brittiläinen tutkimus.

Hallituksen karenssivastuuministeri Lindström tuskailee asiaa, mutta toteuttaa sitä ”kun yhdessä on sovittu”. Sinisten takiaisten suut lyötiin tukkoon silloin, kun persut repesi ja takiaisille annettiin jatkoaika ministerinä.

Olin Keskustan puoluekokouksen aikaan käymässä Venäjän karjalassa. Stalinin uhrien hautausmaalla Sandhormissa lepäsi Bolsevistinen rauhallisuus iltahämärässä. Tuttuja sukunimiä näkyi paljon, hämärän rengit inisivät korvan juuressa.

Huonon politiikan heijastukset näkyvät yhteiskunnassa monella tavalla. Yksi oire on huostaan otettujen lasten kasvava määrä. Niistä aiheutuvat kustannukset ovat kovat, sillä kodin ulkopuolelle sijoitettu lapsi maksaa yhteiskunnalle keskimäärin 42 000 euroa vuodessa.

Kokonaissumma nousee yli 740 miljoonaan euroon vuodessa. Laskelmista puuttuvat muun muassa lastensuojelun avohuollon kustannukset, terveyspalvelujen ja oppimisen tuen kustannukset, sekä mahdolliset asumis-, toimeentulo- ja työmarkkinatuet.

Alle kouluikäisten lasten kodin ulkopuolelle sijoittamisen keskeisiä syitä ovat sosiaalityöntekijöiden arvioiden mukaan köyhyys, uupuminen, sairaudet, sekä perheiden monimuotoiset ongelmat.

Peruskoulun varaan jäävät aiheuttavat julkishallinnolle elinaikanaan keskimäärin jopa 370 000 euron lisäkustannukset verrattuna lisäkoulutuksen hankkiviin. Tämä selviää SITRA ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta Syrjäytymisen hinta. Valtamedialta tämä(kin) uutinen jäi piiloon, mutta täältä löydät lisää tietoa.

Lähes 900 000 köyhyys- ja syrjäytymisriskin alla

Tilastokeskuksen tulonjakotilaston mukaan lähes 900 000 suomalaista elää köyhyys- tai syrjäytymisriskin alla. Tätä häpeää ihmeteltiin täällä .

Keräysjohtaja Tapio Pajunen kirkkojen avusta kertoo, että apua hakeviin on tullut uusia ”asiakasryhmiä”. Ruokaa tarvitsevat pienellä kansaneläkkeellä kituuttavat yksinäiset naiset, pienten lasten yksinhuoltajaäidit, osa-aikatyötä tekevät ja opiskelijat.
–Näitä ihmisiä yhdistää se, että he elävät perusturvalla, Pajunen sanoo.

Eniten pienituloisten kukkaroa koettelevat nousevat asumiskustannukset, varsinkin isoissa kaupungeissa.

–Jos ajatellaan vaikka pienipalkkaista hoitoalan ihmistä tai osa-aikatyötä tekevää Helsingissä, käyttövaraa ei jää paljon, kun tuhat euroa menee kaksion vuokraan. Käteen jäävällä rahalla ei enää pärjää.

Esiin on nostettu uusia ruoka-avun aktiivimalli-ideoita lähinnä hallitusta lähellä olevista tahoista ja ruoka-avun saajien rekisteröimistä. Näillä toimilla tehdään hyvinvoinnistamme jo pahoinvointimaata ja tähän tarttui taas Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea, jolta tuli nuuskaa perusturvan liian alhaisesta tasosta. Asiasta kertoivat Ihmisoikeusliitto ja Suomen sosiaalioikeudellinen seura tiedotteessaan.

Sotesoppa kiehuu markkinamallin (kapitalismin) kattilassa

”Asiakassuunnitelma on keskeinen palveluintegraation toteuttamisen väline, jonka merkitys korostuu paljon palveluja käyttävien kohdalla”, näin todetaan hallituksen esityksessä valinnanvapauslaista.
Eli osattiin aavistaa, että suunnitelmaa tarvitsevat ne, jotka painivat useiden ongelmien kanssa. Hallitus on itse korostanut esityksessään, kuinka kaikkien tuottajien, oli kyseessä julkinen tai yksityinen sote-keskus, velvollisuus olisi noudattaa asiakassuunnitelmaa. ”Näin varmistuisi asiakastason palveluintegraatio”, hallitus on korostanut.
Tätä korosti myös Perustuslakivaliokunta lausunnossaan ja pyysi hallitukselta ratkaisuehdotusta asiaan.
Hallitus veti perustuslakivaliokunnan sote-vastineessa kuitenkin asiakassuunnitelman palvelutuottajiin kohdistuvan juridisen velvoitteen pois, asiasta uutisoi Yle.

Hämärät päätökset ja vastineet kuitenkin jatkuvat, kun hallitus aloitti vastineen antamisen perustusvaliokunnalle hämmästyttävät neljä viikkoa ennen lausunnon valmistumista.

Tähän asiaan valaisua pyrki antamaan alivaltiosihteeri Päivi Nerg. Hän on pakolaisten palauttamista ajaneista lausunnoista ristitty somessa Golgatan Olgaksi.

Ville Niinistö ihmetteli Twitterissä: ”Sipilä vakuutti, että ei ollut nähnytkään perustuslakivaliokunnan työn aikana kesken vuotanutta lausuntoluonnosta, mutta nyt kertoo auliisti kuinka kuusi viikkoa on valmisteltu työlästä muutosta – vaikka sitä vaativa lausunto valmistui 2 viikkoa sitten.”

Vakessa myös hämäriä päätöksiä

Valtiontalouden tarkastusvirasto moitti kovin sanoin hallituksen Ekokem-kauppoihin liittyvää järjestelyä, jossa yhteensä 190 miljoonan euron pottia junailtiin kyseenalaisin toimin. Viraston mukaan yhteensä 90 miljoonaa euroa siirreltiin yrityksestä toiseen, vaikka niiden käytöstä olisi pitänyt päättää eduskunnassa.

Tapaus liittyy vuonna 2016 toteutettuun monipolviseen yritysjärjestelyyn, johon liittyvät Sipilän hallituksen perustama Valtion kehitysyhtiö Vake oy ja niin ikään hallituksen perustama SoteDigi oy.

-Siihen pisteeseen saakka kun Vakea on tarkasteltu, mitään hyötyjä ei ole ollut. Järjestelyt olisi voinut toteuttaa muullakin tavoin, kertoo johtava tuloksellisuustarkastaja Sami Vuorinen Turun Sanomille.

Hallitus myi Ekokemin osakkeita Fortumille 2016. Osakkeista saadut 190 miljoonaa menivät Vake oy:n kassaan. Näistä 100 miljoonaa Vake siirsi valtion budjettiin, mutta loput 90 miljoonaa se jätti itselleen uuden SoteDigi Oy:n perustamiseen ja pääomittamiseen. Vake perusti SoteDigin lokakuussa 2017 kehittämään soteen liittyvää digitalisaatiota.

Näin hallitus onnistui perustamaan uuden sote-yhtiön kokonaan eduskunnan ohi. Kansanedustajilla ei ollut mahdollisuutta sanoa mielipidettään yhtiön perustamisesta tai siitä, että valtio tukee sitä 90 miljoonalla eurolla. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan tässä toimittiin väärin.

Olemattomat maakunnat vastaavat myönteisesti hallituksen kyselyyn

Hallitus uskoo myös siihen, että tulevat maakunnat ovat valmiita aloittamaan jopa ennen vuotta 2022. Näin ovat kuulemma maakunnat vastanneet hallituksen kyselyyn. Hallitus on kertonut tästä asiasta vain omaa etuaan korostavan verran ja jättänyt suurimman osan kertomatta.

Meillä ei ole kuin maakuntaliitot ja niillä ei ole mitään tekemistä sote-asioiden kanssa. Niiden tehtävänä on maankäytön suunnittelu, kaavoitus ja aluekehitysviranomaisena toimiminen.

Televisioon marssitettiin ensin alivaltiosihteeri Päivi Nerg (KOK) puhumaan kuten hallitusta edustava poliitikko ja myöhemmin ministeri Annika Saarikko (KESK) kertoi, että maakunnat ovat käytännössä valmiita muutokseen.

Mitkä maakunnat? Olemattomat hämärän rengit vastailevat seireenien kuiskutukseen.

Vastauksia ovat antaneet maakuntiin valitut muutosjohtajat. Heitä ei pitäisi vielä olla olemassakaan, kuitenkin heidät on palkattu jo kauan sitten valmistelemaan tulevia muutoksia. He saavat palkkaa, jota heidän ei pitäisi vielä saada, kun he valmistelevat muutoksia, joista ei ole vielä mitään päätetty.

Hämäräjohtajista 15 kertoi, että maakunnat voivat aloittaa sote-palvelut vuoden 2022 alusta ja osa jopa ennen sitä, mutta vain siinä tapauksessa, että maakuntavaltuustot voivat aloittaa 1.3.2019 ja uudet maakunnat vuoden 2020 alussa. Itse asiassa juuri tällä aikataululla hallitus asiaa kysyikin, mutta se jätettiin kertomatta kansalle. Kaikkea ei tarte kertoa.

Silti hallitus julisti, että maakunnat ovat valmiita toimimaan suunnilleen jo nyt. Ei haittaa se, että kukaan ei tiedä milloin maakuntavaalit järjestetään ja milloin maakuntavaltuustot voivat aloittaa. Maakuntaliitot siis vastasivat, että uudet maakunnat eivät kykene aloittamaan annetussa aikataulussa.

Juhannuksen jälkeen Vasemmiston kansanedustaja Kari Uotila (VAS.) esitti epäluottamusta hallitukselle ja tylytti härkäpäisestä valinnanvapauspilottien jatkamista.

-Sadanmiljoonan lisärahoituksen lisääminen härkäpäisesti eteenpäin tilanteessa, jossa keskeinen sote-lainsäädäntö on säätämättä ja useita ratkaisevan tärkeitä kysymyksiä esitysten perustuslaillisuudesta ja valinnanvapausmallin tulevaisuudesta on edelleen auki, osoittaa, ettei hallitus anna eduskunnan työlle ja suomalaiselle edustukselliselle demokratialle sitä arvoa, joka niille kuuluu, sanoi kansanedustaja Kari Uotila ryhmäpuheenvuorossaan 25.6.2018.

Arvostuksen puute näkyi juhannuksena alla jopa aikataulujen laatimisessa, jossa valiokunnan oman päätösvallan yli yritettiin kävellä iltalypsyn ja jallituksen saappailla.

Syynä on hallituksen vimmainen halu saada sote- ja maakuntalainsäädäntö valmiiksi. Kokonaisuus on valtava, ja kiire on aiheuttanut hutiloiden kirjoitettuja lakiesityksiä. Niitä on jouduttu paikkaamaan jatkuvasti, mutta julkisuudessa annetaan ymmärtää erityisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan istuvan lakiesitysten päällä eli hidastavan tahallaan niiden käsittelyä.

Valiokunnat ruotivat ja tekevät kaikkensa saadakseen huonosti valmistellut lait eteenpäin ja salatakseen niiden sisällön julkisuudelta. Viimeisimpänä lakivaliokunta päätti äänestyksen jälkeen olla järjestämättä julkista kuulemista hallituksen sille antamasta vastineesta.  Tämä tarkoittaa sitä, että hallituksen vastine ei tule julkiseksi. Heti perään valiokunta päätti jälleen äänestyksen jälkeen olla kuulematta asiantuntijoita.

Keskisen kesänyön tappeluksi meni jo pelkistä aikatauluista sopiminen Sosiaali-ja terveysvaliokunnalla. Iltalypsypuolueen kiihko maakuntauudistuksen vauhtisokeudessa purkautui kiuruvetisen maatalon emännän sotahuutona valiokunnan huoneesta.
Kuitenkin juhannus palautti näennäisen rauhan myös tähän asiaan.

Kommentit

  • Suventassu

    Jopa on kerrankin rehellinen ja valaiseva blogi. Tuohon ei ole mitään lisättävää. Sen verran kuitenkin. Tässä nähdään kuinka meitä uunotetaan oikein kunnolla.

Kommentointi on suljettu.