Eläke-ennustajalla 60 vuoden päähän näkevä kristallipallo

Suomen henkinen ilmapiiri on eläkeläisten asioissa tyly. Eläketurvakeskus julkaisi muutama päivä sitten uuden päivityksen Suomen eläketilanteesta 2050 -2085. Sen vaalisanoma ja henki oli, älkää vaan korottako eläkkeitä.

Ennusteissa uskotaan järjestelmän ajautuvan vaikeuksiin 2050 vuoden jälkeen. Tarkka on katse, jos 30 vuotta pystyy ennustamaan.

Vielä pari vuotta sitten saman tahon ennustukset olivat, että rahastot kasvavat loputtomiin, vaikka käytössä olisi ns. puoliväli-indeksi. Näitä huuhaa ennusteita arvotaan parin vuoden välein.

Missä muussa maassa yritetään ennustaa 60-70 vuoden päähän indeksikorotuksia?

Eikö tämä ole röyhkeä tapa sivuuttaa normaalia päätöksentekoa? Nämä teknokraatit julistavat omistavansa kristallipallon, joka yksin tietää kaukaisen totuuden ja sen mukaan tulee toimia!
Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto vaati maahan muuttajien  lisäämistä jotta tilanteesta selvitään. Eläkejärjestelmää täysin suvereenisti hallinneet tahot julistavat siis sotkeneensa asiat ja vaativat yhteiskuntaa sopeutumaan aiheuttamiinsa ongelmiin. Asiaan kiinnitti huomioita yhteiskuntatieteiden tohtori Olli Pusa Iltalehdessä 24.3.

Hesari tarttui ETK;n ennusteeseen ja vaati maahan tarvittavan 1,4 miljoona maahanmuuttajaa 30 vuodessa. Se on ristiriidassa sen totuuden kanssa, ettemme saa omia koulutettuja nuoria pysymään maassa kilpailukyisten työpaikkojen puuttuessa. Ongelma on se, että tänne tuotava halpa työvoima ei pidä eläkejärjestelmää pystyssä.

Toinen ongelma on, ettei voi tämän päivän kuvitelmilla ennustaa millaista on työelämä 30-50 vuoden päästä. On poliittista typeryyttä arvuutella ennusteilla ja tämän päivän kokemuksilla tulevaisuutta ja sen eläkeindeksejä tuonne asti.

 Mikä tarve on valtamedialla revittää sukupolvien välistä kaunaa?

Muun muassa YLE kertoi taannoin pääuutislähetyksessään, että yli 65-vuotiaat hyväksikäyttävät hyvinvointiyhteiskuntaa enemmän kuin mikään muu ikäryhmä. Väite on minusta törkeä.  Näitä väitteitä saa lukea jatkuvasti päälehdistämme.

Siitä ei sen sijaan ole uutisia, että nykyään nuoret entistä pitempään käyttävät hyvinvointipalveluja maksamatta veroja, koska opiskeluaikoja on jatkettu ja ne vielä venyvät suurimmalla osalla. En moiti silti nuoria, he ovat tulevia veronmaksajia ja myöskin eläkkeiden maksajia.

Missä muussa maassa, koko maailmassa, johtavat tiedotusvälineet levittävät eläkeläisvastaisia uutisia?

Missä muussa maassa työeläkevakuuttajat ja niiden yhteinen järjestö levittää eläkkeiden rahoittamisesta vähintäänkin kyseenalaista kuvaa ja suoranaisia valhelaskelmia? Kuten Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto maalaili eläkkeiden alentamista. Tai Työeläkelaitosten liiton toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, kertoi tuntuvista eläkemaksujen korottamisesta.

Onko Suomesta häviämässä totuuden ja yhteisvastuun periaate? Onko tämä vaalipeliä?Tämä tällainen valehtelun, vähättelyn ja vääristelyn politiikka, joka on ollut nyt erityisesti neljä vuotta ilmassa ja vallassa.

Ikäihmiset ovat aikanaan maksaneet lakisääteiset eläkemaksunsa ja huolehtineet vanhempiensa hoivasta ja eläketurvasta.

Neljäkymmentä- ja viisikymmentäluvulla syntyneet ovat maksaneet pääosan, – 65% 130 miljardia-  työeläkkeiden pesämunasta ja rahastopotista.  Jossa on nyt noin 200 miljardia, koskematta ja nykimättä meidän palkkojamme. Ne eivät ole sosiaaliturvaa, eivät valtion rahoja, ne on meidän palkasta kerätty ja tallennettu meille myöhennetyksi palkaksi. Tämän YLE esitti uutisoinnissaan sosiaaliseksi tulonsiirroksi ja toiset mediat perässä toistelivat samaa. Tyhjästä tehty uutinen – olkiukko, joka jäi oikaisematta ja polttamatta!

Iltalehtikin otsikoi näyttävästi: ”Suomessa eläkkeissä hurja nousu 15 vuodessa”. (IL 26.12.) Keskimääräinen eläke on nyt 1 610 euroa kuukaudessa, kun se oli vuonna 2003 vain 1 072 euroa.

Lehden synnyttämä mielikuva on tarkoitushakuinen ja väärä. Joka vuosi uusien eläkkeensaajien lähtöeläke on aiemmin eläköityneitä korkeampi, tämä nostaa keskimääräistä eläketuloa.

Yli 65-vuotiaiden osuus koko väestöstä on 21 %. Osatotuus on se, kun kaikista ikäsidonnaisista julkisista menoista yli 65 vuotiaiden osuutensa on hieman enemmän, noin 25 %. Tämä johtuu siitä, että iän mukanaan tuoma tarve erilaisille palveluille luonnollisesti kasvaa.

Eläkeläiset maksavat peräti yli 5 miljardia euroa veroja joka vuosi. Eläkeläisten keskimäärin maksama vero on 9,5% korkeampi kuin palkansaajan. Joten raippaveron ja kokonaisveron alentaminen korjaisi huomattavasti eläkeläisen tuloja.

Suomessa eläkeläinen köyhtyy lakisääteisesti.

Hänen tulotasonsa laskee, vaikka muiden elintaso nousee, kun talous kasvaa. Vuonna 2003 eläkkeelle siirtynyt ihminen on menettänyt 15 vuodessa lähes kolmasosan aiemmasta, ansaitusta eläketasostaan taitetun indeksin vuoksi.

Mediaanieläke, eli keskimääräinen eläke, on 1 484 euroa kuukaudessa, eli puolet eläkkeensaajista saa sitä pienempää eläkettä. Alle 1 500 euroa kuukaudessa saa 56 % ja alle 2 500 euroa saa 88 % eläkkeensaajista. Valtaosa eläkeläisistä on pienituloisia ihmisiä, jotka kaiken lisäksi ikääntyessään köyhtyvät. Ketä palvelee uutisointi ”hurjasti nousevista eläkkeistä”?

Kaikkien totuuksien kruununa on puhe ”eläkevastuusta”, kun halutaan pelotella eläkevarojen loppumisesta. Eläkevastuiden on arvioitu olevan yli 600 miljardia euroa.

Puheet 600 miljardin euron eläkevastuista ovat harhaanjohtamisesta. Voidaan tietysti kuvitella tilanne, jossa kaikki nostaisivat yhtä aikaa eläkkeensä eikä kukaan enää kävisi töissä.  Kuten Kimmo Kiljunen sanoo:  Eihän sairaaloita rakenneta olettamuksella, että kaikki sairastuvat yhtä aikaa. Palovakuutuksiakaan ei ole varauduttu maksamaan niin, että kaikki palaisi samanaikaisesti.

Eläketurvakeskus levittää myös huolta alhaisen syntyvyyden vaikutuksista tulevaan eläketurvaan. Aikaisemmin oli peikkona suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtyminen ja kaikkia uhkaava ”eläkepommi”. Piiloviesti on kaikessa uutisoinnissa sama: nykyisten eläkkeensaajien eläkkeitä ei ole varaa korottaa.

Kauppaneuvos Paavo Jauhiaisen laskelmista ilmenee monenmoista mielenkiintoista tietoa: Kun taitettuun indeksiin siirryttiin 1995, eläkerahastot olivat 36 mrd.euroa, ne olivat vuoden 2017 lopussa 202 mrd.euroa. Vuonna 1995 rahastot olivat 4,2 kertaa saman vuoden työeläkemenot. Taas puolestaan vuoden 2017 lopussa ne olivat 7,5 kertaa sen vuoden työeläkemenot.

Nyt tärkeä asia: Vaikka eläkettä ei olisi taitettu indeksillä niin tuolla 4,2:n kertoimellakin rahastot olisivat olleet vuoden 2017 lopussa silti 113,4 mrd.euroa. Toinen tärkeä asia:  Vaikka vuodet 1996-2017 olisi eletty työeläkkeiden määräytymisessä palkkaindeksin mukaan, eläkerahastot olisivat olleet vuoden 2017 lopussa 120 mrd.euroa. Laskelmat ovat oikein ja ne on siis tehnyt siilinjärveläinen pankkimies Paavo Jauhiainen.

Hyvät eläkeläisystävät!

Siellä on taas kansalaisaloite taitetun indeksin kumoamisesta, https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3375.

Sitäkin vastustetaan sillä, että indeksiuudistus suosisi suurituloisia. Totta on, että täsmälleen samalla tavoin nykyinen taitettu indeksi suosii suurituloisia. Indeksi on prosenttikorotus kaikissa tapauksissa.

Kommentit

 • Oikeistojyrää

  Hyvä kirjoitus taas blokistilta.
  Ite kanssa miettiny pienellä järellä varustettuna, miten voidaan sanoa mitä tapahtuu 30 vuoden päästä. Liikaa muuttuvia tekijöitä.
  Kuka olisi -90 luvulla voinut ennustaa että nyt meillä syrjitään työelämässä yli viisikymmpisiä kortistoon, ja samaan aikaan on työvoimapula.

  Se tuo eläkekeskustelu on tosiaan yliampuvaa.
  Eläkerahastot kasvaa koko ajan, ja joittenkin arvioitten mukaan niihin ei tulla koskemaan.

  Samanlaista keskustelua käytiin mediassa päivittäin, tämän hallituskauden alkupuolella, Vartiaisen ja Häkämiehen johdolla, miten sosiaali etuuksiin ja työnhintaan pitää puuttua.
  Ja sitä hallitus sitten onkin noudattanut.

  Samaa junttaamista nyt käydään eläke jutuista.

 • Aina asiallisesti

  Erittäin hyvä ja asiantunteva kirjoitus. Luvut ovat oikein, samoin johtopäätökset. Yksistään kansantalouden kannalta arvioiden valtiovallan suhtautuminen eläkerahastojen käyttöön on absurdi. Työeläkerahastot ovat työeläkelaitosten hallinnoimia eläkkeensaajien (nykyisten ja tulevien) myöhennettyä palkkaa ja Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantalan mukaan sen perusteella Suomen perustuslain omaisuuden suojan piirissä. Niitä ei siten voi laillisesti käyttää valtion lainojen vakuutena. Kun taas on luvassa täystymäys Senioriliikkeen nimissä tehdylle kansalaisaloitteelle – osittain Kimmo Kiljusen persoonan takia – siihen pitäisi saada kuitenkin allekirjoittajia vähintään sama määrä kuin edellisellä kerralla. Ja sen lisäksi asia kannattaisi viedä EU- tuomioistuimen käsittelyyn. Kuka alkaa puuhamieheksi? Kun asiallinen viestintä ei mene perille, täytyy ottaa kovemmat keinot käyttöön. – Tiedotusvälineet Yleä myöten tekevät kevytjournalismia, ei perehdytä asiaan vaan kirjoitetaan mutu-tuntumalla. Ja Suomessa on leegio niin työeläke- kuin kansaeläkeeläkelainsäädäntöä todella tuntevia virkamiehiä, miksi heitä ei kuunnella?

 • Wade

  Haistakaa paska

Kommentointi on suljettu.