Elämme demokratian vaaran vuosia

Mielenilmaisukset, protestit ja ilmaisunvapaus ovat osa vapaata demokratiaa. Niinpä irtisanomissuojan vastustaminen on protesti irtisanomissuojan heikentämistä vastaan. Ei sillä ymmärtääkseni vastusteta eduskuntaa. Omituista olisi, jos lailliset mielenpideilmaukset tarkoittaisivat eduskunnan aseman tai lainsäädäntövallan kyseenalaistamista.

Pääministeri Sipilän ajatuksenkulku samoili taas kummallisilla poluilla viikonlopun aikana. Hänen mukaan, kun eduskunta äänestää hallituksen luottamuksen puolesta, se tarkoittaa, että ay-liikkeen on lopetettava protestoinnit ja lakot. Eduskunnan enemmistön mielipide nousisi silloin kaiken arvostelun ulkopuolelle.

Ajatus on outo, vieras ja käsittämätön. Tämähän tarkoittaisi enemmistön pakkovaltaa ja sitä, että kansalaiset eivät saisi ilmaista eriävää mielipidettään. Demokraattisissa valtioissa on oikeus ilmaista mielipiteitä ja erilaisia poliittisia kantoja valtaa pitävien mielipiteistä huolimatta.

Sipilän mukaan olisi erikoista jos ”eduskuntaa vastaan lakkoillaan”. Sipilän rakentama vastakkainasettelun näkökulma on tynnyrissä kasvaneen mielipide. Se osoittaa sanojastaan paljon, tätä samaa kokemattomuutta ja sinisilmäisyyttä on putkahdellut ajoittain esiin. Esimerkiksi puheet Odinin sotureista lasten koulumatkojen suojelijana. ”Kaiken maailman dosentit” ja törmäyskurssit perustuslakiin, sekä lakien peruuttamiset mahdottomina, ovat osoitus siitä, ettei maan hallitus ole ammattimaisella tasolla.

Lienee turha toistaa, että lakko-oikeuden rajoittamista vaativat EK ja Suomen yrittäjien räyhähenget Jyri Häkämies ja Mikael Pentikäinen. He ovat erittäin kovalla poliittisella törmäyskurssilla. Oikeus poliittisiin lakkoihin on säädetty kansainvälisen työjärjestön toimesta ja Suomessa, kuten kaikissa sivistysvaltioissa sen ovat hyväksyneet kaikki puolueet ja työnantajajärjestöt.

Irtisanomisen helpottamisen ei ole todettu johtavan myönteiseen työllisyyskehitykseen missään selvityksessä. Päinvastoin pienten yritysten rekrytointivaikeudet luultavasti kasvavat, kun irtisanomisen riski kasvaa ja mielivaltaistuu.

”Kirpun nylkeminen” tai kärpäsen ampuminen tykillä on ollut paljon esillä irtisanomislakkoilun yhteydessä. ”Mikään ei muutu nykyisestä” ajatus samoin. ”Ammattijärjestöille ei kuulu lainsäädäntövalta”, miten se kuitenkin sallitaan hallituksen lobbarille Suomen yrittäjille? Miksi myös moinen teatteri?

Se on politiikkaa, jota ei saa muut tehdä kuin nykyinen hallitus työnantajajärjestöt.

Ryhmäpäätökset ja sulle – mulle- nimitykset syövät uskottavuutta

Demokratian vastaisena pitäisin sen sijaan ryhmäkuria. Se on poliittinen tallimääräys, jolla on jo useita kertoja tukittu hallituspuolueen edustajien suut. Soinin luottamusäänestys oli irvokas, jossa naisten oikeuksien yli käveltiin lantaisilla kengillä, jopa naiskansanedustajien navettakengät lotisivat.  Pekka Puskan ja Vaasan päivystyssairaalan alas ampuminen ovat viimeisimpiä ”tyhmäpäätöksiä”.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti hallituspuolueiden äänin 9-7, että työttömien opinto-oikeutta koskeva lakiesitys käsitellään vasta jälkeen, kun  sote-lakimöhkäle on saatu käsiteltyä. Viivästyksen takia 10 000 työtöntä menettää ensi vuoden alussa sata euroa kuukaudessa. Taas kerran ryhmäpäätöksellä.

Savolaisten osalta löytyy ryhmäkurikokemusta, Varkauden ja Iisalmen aluesairaaloiden lopettamisessa. Koko Savon oikeisto/keskusta kansanedustaja sakki olivat asian suhteen kusisukassa, porukalla hiljaa.

Sipilän ollessa oppositiossa hän puhui ”sulle mulle” poliittisten virkanimitysten lopettamisesta. Se on myös yksi syvimmin kansalaisten oikeustajua ja demokratiaa halventava. Sama meno jatkuu kuten aiemmin: Elli Aaltonen, joka oli Pohjois-Savon aluehallintoviraston päällikkö aiemmin ja Juha Sipilän suosikki ”vanhoilliskeskustalaisena” johtajaksi Kelaan, on säälimätön ja osaamaton kilpailutusten järjestäjä. Vetrean Kuopion ja Iisalmen neurokuntoutus loppuu ja satoja potilaita joutuu hoitoihin pitkin maata.  Olli Rhen valinta Suomen pankkiin kuuluu samaan poliittisen läänityksen mukaan valituista ja monet muut suhmuroinnit. Asiasta voit lukea lisää täältä.

Elämme poliittisen demokratian vaaran vuosia, keskellä oikeistolaista vallankumousta, missä ei vaivaisen ja vähävaraisen valitus kuulu päättäjien korviin.

Vanhusten viikkoa juhlittiin porvarillisin voimin Kuopiossa Iloa toimeliaisuudesta – teemalla. Samaan aikaan hallitus päätti, että kansaneläke, takuueläke, vammaisetuudet, rintamalisät, sairausvakuutuslain mukaiset vähimmäispäivärahat sekä työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja lapsikorotus ovat ensikin vuonna alle vuoden 2014 tason.

Ei taida tulla  vanhuksille iloa vaan leipäjonoa!

Kommentit

Kommentointi on suljettu.