Hunajata, hunajata piilotetaan meiltä, haamutekijöillä, hahhaa

Turun Palloseuran kiekkolaulun renkutus Hunajata tuli mieleen, kun luin pari viimeisintä uutista Mehiläisestä. Mehiläinen Oy on yksityinen terveydenhuoltopalvelujen tuottaja Suomessa.

Mehiläisen omistajia ovat olleet Wikipedian mukaan pääomasijoittajien Tritonin ja KKR:n hallinnoimat rahastot, LähiTapiola-ryhmä, eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma sekä suomalaiset yksityishenkilöt. Rahastojen kautta Mehiläisellä on muitakin suomalaisia omistajia, kuten Kuntien eläkevakuutus.  Toukokuussa 2018 Tritonin ja KKR:n hallinnoimat rahastot myivät Mehiläisen LähiTapiolalle, Varmalle, Ilmariselle ja CVC Capital Partners Fundille.

Vuonna 2017 Mehiläisellä oli lääkäreitä yli 4 300, joista ammatinharjoittajina toimii noin 3 200. Lääkärikeskuksia on yli 50 ja henkilöstöä kokonaisuudessaan yli 14 000 henkilöä. Sairaaloita on 11 eri puolilla Suomea. Tämä pörriäinen on suurimpia Sote-uudistuksen hyödyntäjiä, kunhan se, tai jos se ylipäätään tulee. Nykyään se saa pääasialliset tulonsa kelakorvauksista ja työterveyspuolella yritysmaksuina.

Liikevaihto       755,5 milj. € (2017)

Liikevoitto       Oikaistu liikevoitto 73,3 milj. € (2017)

Nettotulos       Tilikauden tulos 37,4 milj. € (2017)

Hunajat verottajalta piiloon

Mehiläinen on kietonut itsensä ulkomaisen omistuksensa ja keskinäisten yhtiöiden rahanlainauksien kautta verokikkailun hunajakennoston itselleen. Nyt oikeus hakee siltä korvauksia: ”Terveysyhtiö Mehiläinen syyllistyi veronkiertoon – asiantuntijan mukaan riita 13 miljoonasta on vasta jäävuoren huippu” lainaus on Iltalehden otsikosta, lue koko juttu tästä.

Mehiläinen ei kerää hunajaa yksin, sillä kaksi muuta suurta Attendo ja Terveystalo hankkivat verokikkailun varjon päällensä jo vuosia sitten. Siitä teki kattavaa selvitystä Taloussanomat 2017.

Yksinkertainen rahankeruumalli on se, kun yksityinen terveyspalvelu se saa kohtuullisen terveen asiakkaan, hänelle tehdään turhaa ja ylidiaknosisoitua tutkimusta ja hoitoa ja sitä jatketaan ja jatketaan. Miköli asiakas on jo aivan romu, hänet passitetaan erikoissairaanhoitoon julkiselle puolelle. Malli on testattu ja kokoon keitetty ja tämä kiihtyy silloin, kun sote tulee.

Kerron esimerkin: Siilinjärven terveyskeskus ostaa silmänpohjakuvauksia yksityiseltä palvelun tuottajalta. Kävin kuvauksissa ja aloin saada tutkimustuloksia, jossa minulla todettiin silmänpohjan muutoksia ja kuvauksia tulisi suorittaa vuosittain. Kuitenkin Kysin silmäpoli ei löytänyt minulta mitään muutoksia, eikä vielä silloin toiminnassa ollut Iisalmen aluesairaalakaan.  Tein kantelun Aluehallintovirastolle noin vuosi sitten. Päätöstä ei ole kuulunut ja sama yksityinen kuvaaja kutsui edelleen vuoden välein kuvaukseen, vaikka Kysin mukaan kuvausväliksi riittää kolme vuotta.

Näin meidän julkisilla rahoilla tehdään helppoa bisnestä, eikä asiaa saa julkinen puoli mitenkään kuriin. Miksi ei saa? Siksi kun johtavat lääkärit ja muutkin, joiden tehtävänä olisi valvoa asiaa, työskentelevät itse näiden pörriäisten hunajakakkujen äärellä.

Ennen haamut liikkuivat yössä, nyt ne hilluvat Mehiläisen työssä

Mehiläinen kärähti myöskin haamutyöntekijöista Kuopiossa, sillä Mainiokoti Pirtti on ollut vähemmän mainio, kun siellä oli kikkailtu haamutyöntekijöillä. Eli palvelukodissa on ollut alimitoitettu henkilöstö ja sitä ollaan täydennetty ja ilmoitettu haamuhenkilöillä. Tapaus on malliesimerkki haamutyöntekijöiden käytöstä. Olematon työpanos oli saatu aikaan niin, että sijaisten työvuorot oli laskettu kahdesti. Menettely on sopimus rikkomus, josta ei ole seurannut muuta kuin kaupungin huomautus asiasta. ”Korppi ei korpin silmää noki” vai miten se meni, asiasta kirjoitti ensimmäisenä Tehy-lehti.

Tämä juttu osoittanee, etteivät rötösherrat ole pelkästään eduskunnassa ja hallituksessa, vaan heillä on sopivat tukijat, alaisensa ja lonkeronsa peruskunnissa. Valvontatyötä lyödään laimin, kun hyväveli- ja vapaamuurarikaimaa ei saa patistaa.