Kapitalismi kaatuu kakkaan

”Nykyinen kapitalismin malli ei pelasta planeettaa. On paljon yhtiöitä, jotka eivät käytä voittojaan investointeihin tai ihmispääoman kehittämiseen, vaan keskittyvät pelkästään osakekurssiensa pönkittämiseen. Tämän on muututtava, koska tarvitsemme suoria investointeja ratkaisemaan nämä aikamme suurimmat ongelmat.”

Yllä on lainaus ITALIALAIS-AMERIKKALAISELTA professori Mariana Mazzucatolta. Hän on The Times -lehden mukaan maailman pelottavin ekonomisti. Mazzucaton haastattelu oli Hesarissa ma. 25.11.

Tätä samaa aihetta ovat lähestyneet monet maailman taloustieteilijät ja meillä kotimaassakin on asiasta käyty keskustelua. Varsinkin veropäivän maissa. Silloin löytyivät nekin, jotka pelkästään loisivat rahoillaan, saavat kaikki tulonsa pääomatulona, tällöin välttyy sellaiselta ikävältä asialta kuin kuntaveron maksulta. He ovat Esko Seppäsen jo ammoin tuomitsemia kasinokapitalisteja. Eivät investoi yrityksiin ja tuotantoon, vaan pelaavat sijoituksilla. Palkansaajien verotus on ylidramatisoitu aihe. Sillä Suomessa tehtiin 1990-luvun alussa, laman jälkimainingeissa, verouudistus. Luotiin eriytetty verojärjestelmä, jossa ansiotuloja verotetaan progressiivisesti ja pääomatuloja tasaveron kautta. Tästä löytyy mainio artikkeli (Talouslehti Samuli Niinivuo) verotuksen luonteesta ja ketä se suosii.

Järjestelmään sisällytettiin myös kannustimia tulojen muuntamiseen. Näin suurituloisille yrittäjille, jotka työskentelivät itse omistamissaan yrityksissä, avautui mahdollisuus muuntaa ansiotuloja pääomatuloiksi.

Anna-Stina Nykänen tuo asiaan laajennusta samoin Hesarin artikkelissa 24.11. ” KAPITALISMI on kuollut. Kapitalismi on rikki. Niin amerikkalaiset super­rikkaat nyt sanovat. Ihan kuin kommunistit ennen.

Nyt ei pelätä leimautumista, se sana on vapaa. Päinvastoin, pitää tietää, että talouslehti The Financial Timeskin vaati kapitalismin muutosta. 180 yhdysvaltalaista suuryritysten johtajaa julistaa yhdessä julkilausumassaan, että yrittäminen ei voi enää perustua vain voiton tavoitteluun. Se pahentaa eriarvoisuutta ja haittaa demokratiaa.”

Nykänen kirjoittaa, että rikkaiden amerikkalaisten mielen sai kääntymään kodittomien kaduilla nukkuvien ulosteet. ” Heistä on vääryys, että eniten rahaa saa pörssipelillä, sijoituksilla, tuottamatta mitään. Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät. Siitä ei hyvää seuraa. Miten miljardöörit sen juuri nyt tajusivat? Syynä on kakka. Ihmisulosteet.

Yli sata vuotta sitten oli laajasti käsitys siitä, että köyhät ovat itse aiheuttaneet kurjuutensa. Suomen rikkaat, jotka taannoin antoivat lausuntoja Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan kirjaa varten  Suomen rikkain promille osoitti, että yhteiskunnan huipulla olevat eivät juuri ole käsityksiään muuttaneet. Aiheesta kirjoitti Seuran kolumnisti Esko Valtaoja mainion jutun.