Kelassa ei relaa!

Nyt on menossa köyhien tappolinja! Ihan aikuisten oikeasti.

Sillä Kelalle siirretty toimeentulotuki ja sen myöntäminen takkuavat tosi pahasti. Tässäkin asiassa taitaa sylttytehdas löytyä hallituksen säästötoiveista, jotka uhkaavat muuten kukaties ihan järkevää uudistusta.

Kunnissa sosiaalitukia käsitteli aiemmin n. 1500 ammattilaista ja Kelassa Elli Aaltosen (ent. Pohjois-Savon Aluehallintoviraston johtaja) johdolla yritetään selvitä 700 pikakurssitetulla korvauskäsittelijällä. Tämä samainen Elli kyseli virkaanastumisen yhteydessä, ”että miksi meillä maksetaan tyhjästä korvauksia”. Kysymys kuvaa hyvin tämän vanhoillis-keskustalaiseksi itseään kutsuvan järjen juoksun kiitolaukkaa.

Vuoden alussa tuli voimaan laki, jonka mukaan perustoimeentulotukea on haettava Kelasta ja kunnan sosiaalitoimi voi myöntää tuon hakemisen jälkeen täydentävää tai ehkäisevää tukea kriisitilanteissa. Kun ennen toimittiin toisin, eli ennaltaehkäisevälle toimeentulotuella estettiin itse perustoimeentulon tarpeeseen ajautuminen.

Nyt kun Kelalla on ruuhkaa asiakaspalveluissa ja nettipalvelut kaatuilevat ja tökkivät. Pääsee syntymään tilanteita, joissa avuntarvitsija joutuu odottamaan pelkkää päätöstä 14 vrk, kun laki edellyttää päätöksen saantia viikossa.

Kuukauden lääkelasku voi olla isompi kuin eläke. Nyt vuoden alussa mukaan tulee vielä apteekkivero 50e, niinpä useat sairaat odottavat nyt lääkkeisiin tulevaa maksutukeaan jopa 2-3 viikkoa. Tässä kohti alkaa tulla jo pian ruumiita!

Entäs syöminen? Kuopion leipäjonossa oli tänään (2.3) etupäässä vanhuksia pitkät jonot.  Nuoremmat Kelan-tukea odottavat näpistelevät kaupoista ja kioskeista ruokaa itsellensä.

Elyn ylijohtaja Kari Virranta (Kesk) kirjoitteli tässä taannoin siitä Savon Sanomien viikkovieraana, että vanhat ja huono-osaiset sairastavat eniten ja heille pitäisi saada halpoja lääkkeitä. Tutkimus oli oikein luettu, mutta ratkaisu olisi pitänyt olla köyhyyden poistaminen, eikä halvat lääkkeet!

No, meillä ei ole lääkkeet halpuuntuneet, sillä II-tyypin diabetesta sairastavana sain aikaisemmin lääkitykseni kuukaudeksi 3e omavastuulla, nyt samasta lääkkeestä omavastuu on 46e. Tässäkin asiassa toteutuu hallituksen takinkääntäjien tahto, kun meiltä sairailta ja köyhiltä kerätään rahat.

Aikuissosiaalityössä oli aiemmin paljon asiakkaita, jotka saivat tukea lääkkeisiinsä, vaikka heillä ei ole ollut oikeutta laskennalliseen toimeentulotukeen. Nyt oletetaan, että he ostavat itse kalliit lääkkeensä, ja maksusitoumuksen saa vain, jos on laskennallinen oikeus perustoimeentulotukeen.

Tämä KELA – ulkoistus on oiva esimerkki ounastelemaan sitä, miten käy SOTE-uudistuksessa, eli ei tarvitse olla terveysopin professori nähdäkseen sen, että lirissä ollaan. Köyhien ihmisten tappolinja kiihtyy!

Sen sijaan verojen kirjekuoripakolaiset sijoittelevat varansa veroparatiiseihin. Aseisiin, lentokoneisiin ja ihmisten tappamisvälineisiin löytyy myöskin aina rahaa. Samoin kuin Malmin lentokentän pakkolunastukseen (lue: pääministerin lentokentän) olisi ollut satoja miljoonia jossakin hallituksen vintillä.