Kovia toimia, nyrkkiä Ruotsiin!

 

Kuka todennäköisemmin valehtelee, huijaa ja varastaa – köyhä vai rikas? Berkeleyn psykologit Paul Piff ja Dacher Keltner suorittivat useita tutkimuksia, joissa tarkasteltiin tätä dilemmaa. Yhdessä tutkimuksessa he havaitsivat, että vähemmän varakkaat ihmiset ilmoittavat todennäköisemmin myötätuntonsa toisia kohtaan säännöllisesti. Oma menestys lisää kokemusta siitä, että yhteiset säännöt eivät koske itseä. Rikas ajattelee herkemmin olevansa parempi kuin muut ja ansaitsevansa enemmän. Narsismi ja ahneus luovat itseään vahvistavan kehän.

Suomessa oli sotien jälkeen äärettömän vähän rikkaita. Niinpä politiikan linjakin oli muuta kuin leikkaukset. Yhdessä ponnistaen ja rakentaen, sosiaaliturvaa ja hyvinvointia kohottain.

Koronasodan jälkeen meillä on yhä rikkaita. He vaativat jopa hallitusvaltaa itselleen, -nyrkkiä! Raha tuo mukanaan myös vaikutusvaltaa. Mittava omaisuus avaa rikkaille ovia, jotka rivikansalaisille pysyvät tiukasti kiinni. He laativat mm. verolait itseään varten. Norjalainen veroasiantuntija Guttorm Schjelderup vieraili vastikään Helsingissä ja varoitti kovin sanoin vallan ja rahan keskittymisestä: ”Kun voittajat ovat nousseet tarpeeksi vauraiksi, he vievät tikapuut mukanaan”.

Kansakunta on sairastanut koronaa nyt reippaan kuukauden. Maan hallitus on selvinnyt urakastaan hyvin. Toisin kuin Ruotsi, missä päätöksenteon velttoilun vuoksi on käymässä hullusti. Tuhannet suomipojat ja tytöt ovat tulossa kesämökeilleen, tuoden tuliaiset tullessaan. Nyt pitää olla tiukkana satamissa ja maarajalla! Karanteenin ja testauksen jälkeen vasta, ja onko pakko tulla ollenkaan? Hoitopaikkashoppailijat, rikkaat, toivat Espanjasta pöpöt läpi tullin, se ei saa enää toistua.

Joskus tämäkin tauti hiipuu. Ennusteet viittaavat heinäkuulle. Keskusta ja oppositio vaativat jo kovia leikkauksia henkitoreiselle kansakunnalle. Puhutaan jo nyt avoimesti leikkauslistoista. Hallitusta odottaa perinteinen taistelu, jossa vastakkain ovat leikkaukset ja elvytys.

Hallitus kokoontuu ensi viikon alkupuolella kehysriiheen, joka on muuttunut pitkälti koronariiheksi. Riihen alla valtiovarainministeri Katri Kulmuni antoi Helsingin Sanomille perinteisen valtiovarainministerin synkistelyhaastattelun. Hän on ainakin osittain samaa mieltä kuin oppositiojohtajat lauantaina. Hallitusohjelma ei enää päde. Suuri havainto!

On totta, että hallitusohjelman taloudellinen pohja on pettänyt, kun Suomi on suurelta osin suljettu koronaepidemian takia, työttömyys nousee ja verotulot romahtavat. Voi, kun nyt olisi viisautta olla pahentamatta tilannetta, eikö 90-luvun kärsimys ole opettanut mitään?

Rauno Jääskeläinen

Etäopettajan isä, sotakirjailija, yrittäjä