” Kun vääryys vallan saapi”

Ideologinen kiire ajaa demokratian, järjenkäytön, kaikkinaisen poliittisen järjestyksen, ja maakuntavaalit soteineen tuntemattomaan ryteikköön. EU valtioiden ja kansainvälisten sopimusten mukaan vaaliin valmistumiseen pitää olla vuosi aikaa.

Meillä ei ole vielä hyväksytty edes vaalilakeja ja maakuntavaalin pitäisi tulla lokakuussa. Tämä tilanne on demokratian ja sivistysvaltion irvikuva. Olen ehdolla vaalissa, jota en toivo tulevan.

Aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki on kääntynyt kelkkansa myös hallituksen maakuntauudistusta vastaan. Aluehallinnon puolustajana tunnettu Katajamäki perustelee suunnanmuutosta blogissaan. Hän kertoo puolustaneensa 1970-luvulta lähtien demokraattista aluehallintoa ja kritisoineensa Suomen aluehallinnon sekavuutta.

– On toteutumassa hallinnollinen salto mortale, kuolonhyppy ilman turvaverkkoa. Kanveesiin uhkaa jäädä liian monta yksin jätettyä epäselvyydessä ja voimattomuudessa sinnittelevää kansalaista, hän kirjoittaa blogissaan.

Katajamäen mielestä lähtökohtia jäytävät keskustan maakuntamallin ja kokoomuksen valinnanvapausmallin ”koplaus”. Tavoite kolmen miljardin euron menojen hillinnästä aiheuttaa hänen mukaansa ainakin osassa maakuntia kestämättömän tilanteen. Ilman vero-oikeutta maakunnat ovat täysin rahoittajan ohjauksessa.

Vanhus- ja kotipalvelut tulisi Katajamäen mielestä säilyttää kunnilla, joilla on parhaat edellytykset hoitaa turvalliset lähipalvelut.

Katajamäki ei ole yksin asialla, jopa ”Suomen Trump; Harry- Putinin kaveri” Harkimo irtisanoutui soteleiristä.

Leireihin jakautuneet omaa mantraansa pulpputtavat kannattajat ja vastustajat aiheuttavat vakavan epäilyksen, että kokonaisuus ei ole hallinnassa. Huutavat kuin suvakit ja rasistit torin yli toisiaan kuulematta.

Iltalehden mukaan Anna-Kaisa Heikkinen ei kuuntele vastapuolen asiantuntijoita, tuhahtelee, tekee blaa blaa sormimerkkejä ja rouskuttaa kaalia alustusten aikana. Hän sai sosiaalivaliokunnan muilta jäseniltä ankaraa kritiikkiä.

Niinpä niin, asiantuntijat jätetään kuulematta, lobbarit kuunnellaan ja heidän kävijälistat hävitetään eduskunnan arkistosta.

Hallitus ei ole kertonut mistä 3 miljardin sotesäästöt otetaan, Orpon mukaan on joitain laskelmia. Niitä on tehnyt konsulttiyhtiö Nordic Healthcare Group (NHG). Sen lista on niin paha, että sitä ei julkaista ennen maakuntavaaleja.

Takiaisten takakonttipuolue Siniset, myötäjuoksee kokoomuksen narussa kiltisti. Taisi tulla poliittisesta tähdenlennosta samanmittainen kuin Sipilän lennosta kultarantaan.

Yritystukia ei voitu leikata, mutta työttömiltä ja muilta köyhiltä leikataan.

Tukiesimerkkejä Savosta: Ponssen tuet olivat 0.5milj, Lujabetonin 163400, Savon voiman 120000 ja suurimmat tuet Nokialle 4,6 milj.

Olisiko yksikään näistä edes välttämättä tarvinnut tukia? Työllisyys ei parane tukiaisilla, vaan kannattavalla toiminnalla.

Minusta tuet ovat passiivista rahanjakoa, aktiivimallia tähänkin, ja pois joutavat omistajien pääomatuloja kasvattavat yritystuet.

Kolme johtavaa poliisin esimiestä, huumepoliisin päällikkö ja tullin päällikkö ovat syytettyjen penkillä. Eipä ole yksin poliitikot rikki, vaan sen kahlekoirat poliisit ovat menettämässä uskottavuutensa.

”Kun vääryys vallan saapi, se huutaa taivaaseen” vanhan virsikirjan 440, on ajankohtainen.

Toisinaan ajatteleva
Rauno Jääskeläinen

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Jutustasi tulee näkökulmasi kautta mieleen tapaus, kun Saimaasta ryhdyttiin aikoinaan kaivamaan kanavaa Suomenlahteen; eräänlainen joki; Onneksi maallikot epäonnistuivat – järven vesi olisi karannut järvestä huimaa vauhtia.

    . olethan pohtinut myös, että ”maakunta-sote” on vastaava rahareikä yhteisiin verovaroihin – valtion pussiin? tarkoitus on avata kanava rahavirralle yksityiselle puolelle aiotun Saimaan kanavan hyötyliikenteen varjolla? onhan sote-hanke sinänsä kaunis ajatus, ja hyödyllinenkin eräille, miltä suunnalta katsoo (valtuutetuista taitaa kuitenkin tulla bulvaaneja)
    – yksityisin miettein; kiire on huono kyytipoika

Kommentointi on suljettu.