Kunnat muutoksen ja konsulttien kourissa

 

Mikäli eduskunta saa päätökseen vihdoinkin SOTE-uudistuksen, tipahtaa kuntien taloudet puoleen nykyisestä. Tämän pitäisi tapahtua tulevalla valtuuskaudella.

Muutos on historiallinen, köyhäinhoidosta se alkoi ja sen keskeinen ydin vahvistui kunnissa SOTE-palveluksi. Maailman paras ja tasa-arvoinen maa ja sen hyvät ja edulliset terveyspalvelut on saanut kansan tyytyväiseksi. Tämä tyytyväisyys ja kansan onni on saatu hankittua vakaalla kuntademokratialla.

Uudistuksen jälkeen jäävät yhdyskuntatekniikka, koulutus, sivistys, nuorisotoimi, liikunta, tekniikka ja kaavoitustoimi uuden valtuuston käsiin. Myös asuntojen rakentaminen jää kunnille.

Nyt ei pidä haikailla Suomea takaperin Impivaaraan, vaan uutta ja eteenpäin. Tästä kaikesta voidaan ainoastaan parantaa.

Kuntiin on pesiytynyt omituinen toimintapa. Silloin, kun omat kallispalkkaiset päälliköt tunnustavat osaamattomuutensa, he hankkivat suorastaan älyttömän kalliita konsultteja asian ratkaisuun. Vesilaitosten (KuSi-vesi Oy) yhdistymisen valmisteli konsulttiyhtiö Pöyry. Sen lausunto tuotiin sitten päätöselimille päätettäväksi sellaiseen. Virheineen (6.milj) karvoineen!

Missä menee konsultin vastuu tehdystä työstä? Entäs esittelijän vastuu, joka hyväksyy tehdyn työn ja esittää sen päätöselimille? Onko tekijöillä vastuuvakuutuksia kummallakaan? Meillä kuntalaisilla on sen sijaan maksuvastuu! Entiset virheelliset esittelijät ja konsultit jatkavat kovalla palkalla! Menikö oikein, kysyn vaan?

Sama konsulttiyhtiö teki isomman mokan Finpulpin sellutehtaan suunnittelussa. Tulos oli pulp-pulp ja Kallavesi pelastui, eikä saatu työpaikkoja. Miljardimoka, kun uusimmat EU-vaatimukset jäivät suunnitelmista pois. Ehkä hyvä ja parempi niin!

Näin on käynyt, kun kuntien johtosäännöillä on annettu valta poliittisilta päättäjiltä virkamiesjohdolle. Valtuuston ja lautakuntien kokousmäärä on tippunut olemattomiin.

Viestejä tippuu ”SOTE-lautakunnassa ei ole asioita tarpeeksi, kokous perutaan”. Virus riehuu keskellämme, lasten huostaanotot, mielenterveysongelmat kiihtyvät. Vanhustenhoito-ongelmat saivat omassa kunnassa kuolemattomat lähtösanat saattohoitoon siirtyjälle. Vänrikinin hoitokotiin sinä tulit ja bisnestä teimme kustannuksellasi! Puhuttavaa ja varjeltavaa minusta riittäisi.

 

Uudet valtutetut pakkaillevat reppujaan, kontissa on Suomi takaisin, ei maahanmuuttoa, ei pakolaisia, emme ole maailman sosiaalitoimisto. Ei veroja, talous kuntoon, EU:n elvytyspaketista on luovuttava, junan ikkunasta näkyy tekemätöntä työtä, sitä voisi tehdä työttömyysturvalla. Yksikään vaatimus ei natsaa kuntien palvelujen kanssa.

Kaavatiet, asuntojen rakentaminen, koulujen opetus,tiestön kunto, pyörätiet, kuntien ilmastotoimet, autojen sähkö-biokaasulatauspaika, kuntalaisten välinen tasa-arvo ja turvallisuus, lasten oikeudet saada esiopetusta ja kunnon koulutusta. Vanhustenhoidon tekeminen ja valvonta. Ketä nämä kiinnostaa? Ei ainakaan niitä, jotka haikailevat takapajulaa takaisin.

 

Korjattu joitakin näppisvirheitä kello 13.09 .