Mitä meillä ei ole nyt, tervetuloa uusi vuosikymmen

Silloin kun Suomi ei ollut vielä hyvinvointivaltio, meillä oli kaikissa  kylissä vähintäänkin kaksi kauppaa, taksi, koulu, linja-autossa rahastaja, poliisilaitos ja pankkeja. Jokaisessa kunnassa oli pääposti, kyläposti, verotoimisto, TVH, työvoimatoimisto ja KELA.

Nyt kun olemme digipahoinvointivaltio, jäljellä ei ole mitään muuta, kuin silloin tällöin jakoposti ja Destia. Näitä englannin kielen sanoja ja nimiä vilisee elämäämme kuin pölhöbakteereja persuista.

AVI ja ELY ovat nyttemmin läänitysherroja, joiden mukaan viljat ja elot korjataan, heikot jätetään heitteille ja kelvottomat palkitaan.

KELA, se tekee kaikkensa, että sillä ei olisi asiakkaita, ja ei ainakaan apua tarvitsevia. Pankkien konttoreita ei läheskään kaikissa kunnissa, mutta niissä kunnissa ei ole kyllä rahaakaan. Vain hiekkaa pankkisalien lattialle kantavia vanhusrahjuksia.

Ennen sai kalastaja jakaa ja myydä saalinsa kauppoihin, nyt pitää olla EVIRA:n lupa ja kalankäsittelylaitos. Kurkut saavat puolestaan taas olla vaikka kuinka vääriä. Sairaat eläimet ne ovat ongelmajätettä ja kuskattava Honkajoelle, hevosetkin, jonka liha on parempaa kuin mikään muu myynnissä oleva liha. Tehokkaan tehotonta.

Linja-autovuoroja on vähennetty rajulla kädellä ja samalla karsitaan vielä yksityisautoilua. Millä tässä enää ihmiset liikkuvat sitten syrjemmältä ”parantuneita palveluja” hakemaan,  kuten kaikkia palveluleikkauksia perustellaan?

Rautavaara on ainoa järjissään oleva kunta kun se ei halua liitoskeskusteluja kenenkään kanssa.

Kuopion talous ajatui kuntaliitoksissa kuralle, eikä Siilinjärvi pelasta sitä.

EU:ssa alkoi joukkopako, kun herra Hakkarainen ja Laura -gradu Huhtasaari tulivat parlamenttiin unkaroimaan. Brexitin helmoihin syöksyivät entiset maailman valloittajat enisimmäisenä. Tämä kaikki huomattu meidän entisessä härre good-emämaassa, jossa syötiin talvisodan aikaan banaania, kun meidän isät laittoivat tataaria turpeeseen. Sveduilla on mennyt aina paremmin iltalehtien mukaan ja mehän ollaan kateellisia.

Siilinjärven asuntopulan syy on selvinnyt. Syynä on varakkaiden tyhjänä pitämät vuokra-asunnot, joita joillakin varakkailla on varaa pitää tyhjillään ja asua luvalla tai luvattomasti ympärivuotisesti kesäasunnollaan. Kannattaa kysyä Kotipolun hallitukselta onko ilmiö kuinka tuttu ja laaja?

Lämmin talvi kääntymässä kylmäksi kesäksi, keskimäärin kunnollista.

Kirjoitin tämän jutun 2014, pitipä päivittää routaisten päätösten vuoksi ajantasalle.

Rauno Jääskeläinen

Siilijärveltä

Hautuumaan vierestä

PS. Olihan meillä poliisi- käräjät, kyläkoulut ja kunnan sairaalat…

Julkaistu 12.05.2014  nyt 9.1.2020 tehty pientä päivitystä, kun tilanne on edelleen mennyt takapakkia.

 

Kommentit

  • Veikko Kastinen

    Kehitys kehittyy, niinhän se pitäisi nähdä. Hyvinvointi kehityksessä on varmaan jotakin hyvää jota minäkään en nyt ymmärrä. Mutta vika on tottakai minussa ja sinussa jotka eivät tajua sitä hyvää.
    Tapani Kansa lauleli aikoinaan ” tämä nousukausi sodanjälkeinen on ollut laskukautta pienen ihmisen”.

    Rautavaaralla minäkin käyn katsommassa metsää (vanhaa), sitä vielä onneksi sieltä jonkinverran vielä löytyy.
    Viljeltyjä puupeltoja kyllä Suomesta löytyy etsimättä.

Kommentointi on suljettu.