Odotettavissa olkiukkoja!

Politiikka kääntyy maassamme sitä kohti, että julistetaan onnistumisia.

Työllisyys paranee kohisten, talous on kääntynyt nousuun. Yleinen auvoisuus ja kaikkinainen hyvä, jos ei ole jo tavoittanut meitä, siintää se hekumallisena edessämme.

Seuraavat vaalit ovat parin vuoden päästä, siksi näitä todisteluja tuodaan hyvin herkästi esiin.

No mikä on olkiukko? Se ei suinkaan liity lähestyvään puintikauteen mitenkään.

Se on poliittinen lupaus, joka on annettu silmänlumeeksi, jota ei varmasti tulla hyväksymään. Tällaisen sammakon päästi suustaan männeellä viikolla Keskustan kansanedustaja Kanki-Antti Kaikkonen. Hän nimittäin lupasi eläkeläisköyhyyden poistamista.

Tässä taannoin sama mies teki eduskunnassa esityksen opiskelijoiden tukien parantamisesta. Annapas olla, niin äänesti sitten lopullisessa käsittelyssä omaa esitystään vastaan, sellainen on siis olkiukko!

Muistamme myös kuinka juppiveneet ja –skootterit piti panna verolle, uuvatti takinkääntäjä Soini oikein ilkkui asialla. Sitten sama mies ampui omaa esitystään alas ja sanoi, että järjetön juttu. Olkiukko!

Näistä olkiukoista suurin on nyt perustuslakiin törmännyt SOTE, siitäkin jo kaikki hallituspuolueet kiirehtivät sanomaan, että tiedettiin hän me, mutta nuo toiset.

Kovaan mylläkkään ovat joutuneet entisten kansanedustajien saamat eläkkeet, joita myös työttömyyskorvauksiksi sanotaan. Hallituspuolueet älähtivät kokoomuksen johdolla. He ovat käsittäneet taannehtivan lainsäädännön kiellon totaalisen väärin. On kaivettu esiin käsitepari oikeusvaltion periaate, minkä perusteella jo maksuunpantua tukea ei voi myöhemmin, leikata tai poistaa.

Jos heidän tulkintansa olisi oikea, niin yhtään lakia ei voitaisi milloinkaan muuttaa tai kumota. Kaikki aiemmin säädetty pysyisi sellaisenaan voimassa hamaan maailman tappiin. Mitään kerran myönnettyä etuutta ei voitaisi poistaa tai edes alentaa.

Kaikki nykyisen hallituksen aikana tehdyt leikkaukset olisivat vastoin oikeusvaltion periaatteita.

Taannehtiva lakisuoja koskee rikosoikeutta. ”Ketään ei saa pitää syyllisenä rikokseen eikä tuomita rangaistukseen sellaisen teon perusteella, jota ei tekohetkellä ole laissa säädetty rangaistavaksi. Rikoksesta ei saa tuomita ankarampaa rangaistusta kuin tekohetkellä on laissa säädetty.” Eli taas etsittiin oman edun nimissä perustuslaista ja olkiukosta turvaa hataralle lakiosaamiselle.

Poliitikot pudottuaan pois kansanedustajuudesta, tai ministeriydestä eivät koskaan ilmoittaudu työttömiksi työnhakijoiksi ja joudu työvoimapoliittisten toimenpiteiden kohteeksi. Se kohtalo on varattu vain kansalaisille, ei kansanedustajille ja ministerille.

Kun jokin julkinen palvelu huononee tai loppuu kokonaan, niin sen sanotaan paranevan. Näin kävi silloin kun Rautavaaran ja muiden kuntien, työvoima- ja veropalveluja ajettiin alas. Nyt rautavaaralainen parantuneen palvelun työtön asiakas joutuu matkustamaan ohi Kuopion Nilsiän aina Siilinjärvelle asti.

Tavatakseen kiinni olevan työvoimatoiston oven, jossa kehotetaan soittamaan ja käyttämään kasvotonta nettipalvelua. Oliko sekin olkiukko?
Rauno Jääskeläinen