”Parempi lehmä lypsää kuin tappaa” vesilaitokset pysykööt lestissään

 

Minkäänlaista keskustelua ei ole julkisuudessa näkynyt Kuopion ja Siilinjärven vesijärjestelyjen yhdistämisestä. Siilinjärven näkökulmasta hanke on yksityistämistä, kun todennäköinen vesipalvelujen tuottaja olisi Kuopion Vesiliikelaitos. Luultavasti asiassa onkin ollut aloitteellinen Kuopio, sille olisi paljon hyötyjä yhdistymisestä.

Asiaa on selvitellyt, kuinkas muuten ulkopuolinen, konsulttitoimisto Pöyry. Yleensä kunnissa on vahva usko ulkopuolisiin selvittelijöihin, niitähän oli kaksittain rahastamassa turhasta työstä kuntaliitosta valmistellessa. Sama Pöyry on selvitellyt mm. Finpulpin  vaikutuksia, eikä ole jäävi siitä huolimatta mm. vesilaitosta koskevissa konsultaatioissa.

Pöyry oli todennut kuopio-intressin kohtuullisen selvästi. Haaliessaan kuntaliitoksilla peräkyliä itselleen Kuopio sai myötäjäisinä satojen kilometrien vesi-ja viemärien romut. Niitä eivät köyhät kunnat pystyneet ajoissa kunnostamaan kuin vuotoja paikkaamalla. Omassa kylässäkin Kuopiolaisilla on mittavat saneeraukset ja uudistamistyöt vasta alussa. Kuopio, joka haluaa Siilinjärven kiusallakin kasvattaa itseään etelän suuntaan,  upottaa sen kallioiseen maastoon viemärit isolla rahalla.

”Finpulp-tehtaan toteutuessa, sen jätevedet juotetaan kuopiolaisille”

Siilinjärven putkistokanta on nuorempaa, sen lisäksi meillä olisi liki 20 000 hartiaa maksamaan Kuopion vesihuollon saneerauksia. Tärkeä syy, jota Pöyry ei ole kommentoinut on se, että Finpulp-tehtaan toteutuessa, sen jätevedet juotetaan kuopiolaisille. Eipä ihme, että katseet kääntyvät naapurikunnan soraharjujen pohjaveden puoleen. Epäilen, että Kallavettä olisi tarjolla myös meille naapurikuntaan.

Vesilaitosten yhteen koplaaminen tapahtuisi suunnitelman mukaan ”liiketoimintakaupalla”, jossa laitosten arvojen mukaan kirjataan ”voittokirjauksena” hinnat.  Siilinjärven osuus olisi 12,5 milj. €. Tämä ei ole oikeaa rahaa, ei edes Bitcoinia, vaan auringon paisteessa häviävää hattaraa. Nykyiset velat laitoksista jäisivät molempien taseisiin.

Vesilaitoksen lahjoituksen arvolla Siilinjärvi saa 14% osuuden ja luvassa olisi sama laitoksen vuosituotto kuin nykyisin on, eli noin 400 000€. Perustettava yhtiö piilotetaan Kuopion kaupunkikonserniin.

Veden myynti ja puhdistaminen on kohtalaisen hyvää bisnestä, kun hinnan saa päättää yksinomaan myyjä.  Niinpä olisikin järkevintä myydä vettä Kuopiolaisille kuin antaa vesibisnes pois.

Pöyry oli laskenut tulevat hinnankorotukset 10 vuodessa tekevän 18%. Kuntapolitiikkojen napina hintojen noususta painetaan vähättelyllä ja hauskoilla seminaarireissuilla.

Jos SOTE- ja maakuntahallinto toteutuu, on Siilinjärven kunta sen jälkeen kuiviin imetty rusina. Oma vesilaitos olisi mielekäs turva, sekä kuntalaisille että kunnalle. Sotehan vie noin puolet kunnan volyymistä mennessään. Kunnalle jäisi tällöin kallis kuntajohtajien porukka peukalon pyöritystä jatkaman, sekä pieni tekninen toimisto, opetus-ja koulutoimi, niiden vuoksi ei synny edes paikalliskiistoja.

Siilinjärven valtuustoryhmiltä on kyselty kantoja asiaan, jännitystä ilmassa, mitä tapahtuu?

 

Rauno Rane Jääskeläinen