Sotessa on valuvika

Olen erittäin pettynyt SOTE ratkaisun kehittymiseen, siinä on paha valuvika, sen ympärillä puhutaan pelkkää potaskaa, ja koko SOTE tulisi ampua alas! Meillä on ollut maailman paras ilmainen terveydenhoito. Tästä periaatteesta ei tule luopua, yksityistämisen ja yhtiöittämisen vuoksi.

Missä viipyy keskustelu sosiaalityöstä, lastenpäivähoidosta, nuorten ja aikuisten psykiatrisesta hoidosta, äitiysneuvolasta, avioliitto-ja perheneuvonnasta, kunnan vanhustyöstä ja vammaispalveluista? Tai kuntien pitkäaikaistyöttömien vastuun velvoitteista. Puhutaan vain TErveys-osasta josta tehdään helpoiten rahaa ja jonka yksityistäminen on helppoa.

Kuka keksi senkin, että toimiva terveyshuolto pitää yksityistää? Siihen ei pakota EU ja muissa maissa näitä yksityisoperaatioita puretaan kilvalla pois. Taisi olla meidän hallitus joka keksi yksityistämispakon.

Siilinjärvellä ei yksikään sielu usko, että saisimme paremmat terveyspalvelut kuin meillä nyt on. Meillä käy nyt n. 500 ulkopaikkakuntalaista valinnanvapauden kautta hoidattamassa omaa terveyttään. Meillä on ollut myöskin maan paras nopein ja tehokkain hammashoitola. Sitä ei ole pystynyt nytkään yksityiset palvelut peittoamaan.

Tuleva maakuntahallinto voisi ottaa lähtökohdaksi sen, että nykyinen yhteiskuntavastuinen SOTE säilyy ainakin niissä kunnissa missä halutaan asian olevan ja pysyvän. Vai pitääkö siihen perustaa oma kunnallinen Siilinterveys Oy? Yksi hallintohimmeli ja päätöksenteon piilotuspaikka lisää?

Kommentit

 • Mustamies

  Niin kaun kun nykyinen eduskunta on pystyssä ja pääministeri on melkein yksin-valtias, niin mikään toiminta ei palvele tavan-kansalaisia. Rikkaat on asia erikseen, heille yhteiskunnan järjästämät terveyden-hoitopalvelut eivät edes kelpaa.
  Sote on rakennettu ajamaan ”yksityistämistä” ja johtajia varten.
  Esim. Kuopion Terveyskeskus on saatu toimimaan niin, että kaikki palvelut pelaa hyvin, olen erittäin tyytyväinen saamani palveluun.
  Kiitos koko Kuopion kaupungin terveyskeskuksen henkilökunnalle !

 • Tosion

  Hyvin kirjoitettu artikkeli, ja täyttä asiaa joka sana. Tätä mieltä kansakin on, mutta päättäjät ei kansaa kuuntele. Tuosta Siilinjärvestä kanssa hyvin todettu, meidänkin perhe Karttulan Kuopiolaisina käydään Siilinjärvellä hammashoidoissa vuosittain,
  Eli kyllä terveyspalvelut saadaan toimimaan ilman yhtiöittämistäkin jos palvelun järjestäjällä on siihen halu.

 • Eino J. (maallikkona)

  Peukkuja on jo kertynyt … sopivalla tavalla kysyvä ja kriittinen … jotta kiinnostaa

  Olen pohtinut samaa minkä ilmaiset: ”Meillä on ollut maailman paras ilmainen terveydenhoito. Tästä periaatteesta ei tule luopua, yksityistämisen ja yhtiöittämisen vuoksi. …”

  – Kuuman linjan nimimerkit jäävät pääosin lukematta, pienellä kun ovat, mutta tähän liittyen joku kommentoi 12.2. Savon Sanomissa jonkun aiempaa mielipidettä,

  ja totesi kustannuksista, kun oli väitetty parin sadan euron hintaa hotellihintoihin vertaamalla kalliiksi, että Yhdysvalloissa sydäninfarktin hoito (muistaakseni on jutun esimerkki) maksaisi 200.000 (dollaria).

  Miten lienee, siellä kun on oltava erikseen itse otettu vakuutus kattamaan kulut, mutta tv:n viihdepuolen sairaalasarjoja jonkin verran seuranneena, sinne päin luvut ovat.

  No, nythän Yhdysvalloissakin on tavoitteena ajaa alas se vähäinen yhteiskunnan tarjoama terveydenhuolto, mikä saatiin äskettäin aikaan. Köyhille on ollut tarjolla hyväntekeväisyyssairaaloita, joissa saa hoitoa mihin rahoittajalla on varaa …

  Sama suuntaushan se näyttää meilläkin olevan menossa, minkä havaitsit, että itse on kuluista vastattava

  (ennalta ehkäisytavoite on tietenkin hyvä missä järjestelmässä tahansa, mutta se että kun sattuu ja tapahtuu, niin paljonko siitä on maksettava itse kassalla, on pääpointti.

  Maksetaan me järjestelmän ylläpidosta tietysti palkasta kaiken aikaa, mutta kuitenkin) Täytyypä pohtia!

Kommentointi on suljettu.