Tolkut alistuvat hölynpölyn alle

Mukavaa tämä politiikan ja median tarkkailu. Silloin kun koronalla menee hyvin, on se kansan ansioita, kun taas huonosti on se hallituksen vika ja eritysesti ministeri Kiurun syytä. Puolen vuoden takaiset maskit, oliko niitä, vai ei? Olisiko niitä pitänyt silloin käyttää ja määrätä pakolliseksi, sai kiivaan ja turhan keskustelun.

Nyt maskeja pidetään ja Lappiin ei lennä silti kukaan. Ministerin päätä vaaditaan pölkylle, kun Eurooppa meni kiinni.

Lisää päätöntä menoa politiikan valtavirrassa: ”Sillä ei ole väliä onko joku asia totta, vaan kuinka asia koetaan”, sanoi taannoin Riikka Slunga-Poutsalo (Ps) kansanedustaja.

Toimittaja Sanna Ukkola kirjoitti Iltalehden kolumnissaan 5.11, että suomalaismedia on epäonnistunut Trump-uutisoinnissaan, hylännyt puolueettoman journalismin ja ryhtynyt politikoimaan.

Ukkola puhuu ”silmittömästä Trump-vihasta” ja kuvailee valittua tietä tuhoisaksi journalismin uskottavuuden kannalta.

Kolumnin otsikon mukaan tämä on noloa. Hän kuvaa asiaa suomalaisen median ”itkupotkuraivariksi”. Washingtonissa asuva vapaa toimittaja ja tietokirjailija Markus Tiittula vastasi Ukkolalle 16.11 Journalisti-lehdessä: Trumpin kritisoiminen ei ole noloa, silmien sulkeminen on.

Trump on rasisti, sovinisti ja patologinen valehtelija, joka ei aiheuta ainoastaan toiminnallaan omassa maassa laajamittaista pelkoa ja vahinkoa, vaan muodostaa uhan koko maailmalle poukkoilevalla päätöksen teollaan. Ja hän roikkuu vallassaan vaalitappiosta huolimatta. Meillä tälläisen menon asiantuntijaksi julistettiin Markku Ruotsila,  amerikkalaisen kirkkohistorian dosentti. Hän syötti Trumpin ylistystä vaalin jälkeen kahdella kanavalla. Siis yliopiston teologisen tiedekunnan edustaja, valehteli ja suojeli demokratian tuhomiehen töitä.

Minulta meni usko kirkkohistoriaan ja teologiaan!

Trumpin käytös on tuonut populistisen öyhöpolitiikan useiden maiden parlamentteihin, myös Suomeen. Tätä me tolkun ihmiset katsomme sivusta. Samalla mediamme ummistaa silmät ja tuottaa visailuja, ruokaohjelmia, joiden vastapainona on Suurin pudottaja.

Työmarkkinat on ajamassa itsensä kaaokseen metsäteollisuuden johdolla. Tessistä luopuminen palauttaa sopimusyhteiskunnan aikaan ennen talvisotaa.

Patruunoiden sanelupolitiikka ei ole paikallista sopimista, eikä tuo lisää palkkaa ja parempia oloja, kuten meille kerrotaan.

Valepuhetta ovat ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikkien maksaminen. Vaaditaan nyt sitten ansiolisää niillekin, ketkä eivät sitä saa tai ole siihen oikeutettuja. Tällaista valetta syötteli mm. Ylen ”Sannikka” ajankohtaisohjelmassaan.

Taas me tolkut jeesustellaan tälle vääryydelle. ”Näin media osallistuu ns. Overtonin ikkunan särkemiseen, eli poliittisen vaikuttamisen mahdollisuuden ymmärtämiseen ja vaatimiseen”, ajatusta on mukailtu Markus Tiittulan kirjoituksesta.

Näin me alistumme valehtelun ja hölönpölyn alle.

 

Korjattu 19.11.2020 kello 14:14 Riikka Purran tilalle Riikka Slunga-Poutsalo