Vanhat betonilähiöt purkuun

Joko olisi aika senioritaloille? Olisiko aika purkaa vanhat lähiöt ja rakentaa vanhusten kotona-asumiselle ja kotona tapahtuvalle hoidolle toimivat tilat?

Hoitohenkilöstön pula laittaa miettimään kuinka vanhusten hoito saadaan jatkossa hoidettua, kun hoidettavien määrä kasvaa kiihtyvällä vauhdilla. Jokainen kunta käyttää siihen ratkaisuna laitoshoitoon ohjaamisen viivytystaistelua, kun edes hoitopaikkoja ei ole tarpeeksi.

Tämä on luonut sitten edellytykset bisnespohjaisille hoitoyrityksille. Sama pula sielläkin on kuitenkin hoitajista.  Nämä ongelmat yhdessä hoidonlaadun kanssa ovat totta edelleen.

Olisi kyettävä löytämään uudenlaisia ratkaisuja kehittyvään ongelmaan. Ehkä pitäisi lähestyä vanhusten kotona-asumisen tukea myös sosiaalisen asunto-ja rakentamispolitiikan näkökulmasta.

Nykyiset vanhusten asuintalot ja kerrostalot, suunniteltiin ja rakennettiin kiivaimpaan yhteiskunnan kasvun aikaan nuorille aikuisille. Rakentamisen laatu, vaatimukset talon/huoneiston toimivuudelle olivat sen mukaisia- ja aikaisia. Nyt niissä pitäisi pystyä asumaan heikosti liikkuva, huonovoimainen vanhus.

Heillä pitäisi olla jo nyt nykyaikaista asumistekniikkaa apunaan, hissit, liikkeen mukaan avautuvat ovet ja syttyvät valot. Turvakeittiöt, liukastumattomat ja esteettömät kynnykset, portaat, leveät sängyllä kuljettavat ovet. Eikä vaan asumista vaan muuhun toimintaan kuten liikuntaan, yhteisölliseen toimintaan ja harrastamiseen tiloja. Kukaan ei halua olla yksiön erakkona edes vanhana.

Lääkärin ja hoitajan palveluja digitalisoidaan, miten sekin on mahdollista vanhukselle ja vanhaan asuntoon? Tarvitaan varmaan digitaitajahoitajia ja kotiin helppoa tekniikka ja älyympäristö sitä varten.

Muutama vuosi sitten yritettiin löytää ratkaisua siilinjärveläiselle senioreiden talolle. Homma tukehtui ymmärtääkseni siihen, ettei kunnastamme löytynyt siihen kiinnostusta ja edes osatoteuttajaa.

Nyt tänä vuonna on kuolleiden määrä ylittämässä useimmissa kunnissa syntyvien määrän. Se kertoo hyvin sen koruttoman tilan, että vanhusten määrä kasvaa kohisten. Asumisen suunnittelu ja rakentaminen ei ole pelkkää teknistätoimea, sen on tultava osaksi sosiaalitoimea. Vain siten meillä saattaa olla mahdollisuus siihen, että selviämme kunnialla niiden ihmisten vanhuuden olosuhteista, jotka loivat ja rakensivat tämän maan hyvinvoinnin.