Vuodesta 1996 eläkkeellä olleen palkkakuoppa on jo 31,8 prosenttia, kuka korjaa vääryyden?

Tiedättekö miksi eläkeläisetkin maksavat työttömyysvakuutusmaksua ja työeläkevakuutusmaksua? Ja miksi pitää maksaa palkansaajaa korkeampaa veroa? Minä en tiedä!

Ikäihmiset köyhtyvät vanhetessaan. Mitä vanhempi ihminen, sitä köyhempi hänestä tulee. Heti eläkkeelle päästyä alkaa indeksillä taitettu ”palkan alennus”. Indeksin vuoksi eläke alenee koko loppuiän. Indeksin säätämisestä päätti Lipposen hallitus vuonna 1996, sen piti olla ”tilapäinen poikkeus”. Silloin pääsi piru irti pullosta. Siitä tuli suuri puhallus, joka jatkuu ja jatkuu. Sille ei kukaan tunnu mahtavan mitään.

Vuodesta 1996 eläkkeellä olleen palkkakuoppa on jo 31,8 prosenttia. Luvut oli laskenut siilinjärvisten hyvin tuntema talous- ja pankkimies Paavo Jauhiainen. Hän on rätinkiensä kanssa yleensä luotettava ja todistaa niillä asioiden oikean tilan.

Kaikkiaan 1,5 miljoonaa eläkkeensaajaa on pienituloisia, heistä vanhuuseläkeläisiä on nykyisin 1,3 miljoonaa. EU:n määrittämän köyhyysrajan alla (1 200 euroa kuukaudessa) heistä elää 470 000. Tätä suurempi joukko sinnittelee köyhyysrajan pinnassa, josta indeksi valuttaa heitä koko ajan sen alle. Puolet joutuu tulemaan toimeen alle 1 434 euron kuukausieläkkeellä.

Työeläke on tärkein vanhuuseläke. Sitä täydentää kaikkein pienituloisimmille kansaneläke. Vanhuuseläkeläisistä vain kaksi prosenttia (25 000) saa pelkkää kansaneläkettä.

Työeläkettä saa 65 prosenttia kaikista vanhuuseläkeläisistä. Jos työeläke jää alle 1 300 euron kuukaudessa, siihen lisätään osaksi kansaneläkettä. Heillä työeläkkeen osuus on keskimäärin 73 prosenttia kansaneläkkeen 27 prosenttia. Kun työeläkkeen lähtötaso on alhainen, eikä siihen nykylainsäädännön mukaan voida tehdä tasokorotuksia, kun indeksikään ei sitä suojaa, kärjistyy eläkeläisten köyhtyminen.

Eläkeläisten köyhyysriski on pysyvä ja iän myötä paheneva. Kun 65-vuotiaista seitsemän prosenttia elää köyhyysrajan alla, niin yli 75-vuotiaista jo joka viides, yli 85-vuotiaista lähes 30 prosenttia ja 100-vuotiaista melkein puolet.

Vuodesta 1995 tähän päivään eläkemenot ovat kaksinkertaistuneet, kun eläkkeisiin varatut rahastot ovat taas viisinkertaistuneet. Huoli rahastojen riittävyydestä oli siten turha. Silti kukaan nykyinen kansanedustaja ei ole saanut korjattua aikuisten oikeesti eläkeindeksiä. Kansalaisaloite asiasta sai murskatuomion! Miksi?

Eläkerahastojen arvo ylitti 200 miljardia euroa vuonna 2017. Edes korkotuottoja ei ole paria viime vuotta lukuun ottamatta käytetty eläkkeisiin. Työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet. Paisuneissa eläkerahastoissa on nykyisin varoja lähes neljä kertaa enemmän kuin valtion vuosibudjetissa ja kaksi kertaa enemmän kuin julkisella taloudella on velkaa.

Laitan kuvan kaikille niille jotka uskoo, että me suuret ikäluokat syömme tulevien eläkkeet. Vuoden 2018 lopussa työeläkerahastojen suuruus oli 202 mrd. Ja olisi sitä indeksiä voinut korjata jo aiemmin ilman katastrofia. Kiitos laskelmasta ja kuvasta Paavo J.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kiinnostava aihe; kiitos tulevana eläkeläisenä selostuksestasi!
  Eduskunnan sivuilta löysin: ”Taitettu indeksi tarkoittaa sitä, että työeläkkeiden korotuksia laskettaessa korotuksiin vaikuttaa hintojen nousu (kuluttajahintaindeksi) 80 % ja palkkojen nousu (ansiotasoindeksi) 20 %.” ja
  ”E n n e n u u d i s t u s t a työeläkekorotusten laskentaan vaikuttivat painoarvoltaan
  – hintojen muutos 50 %
  – palkkojen muutos 50 %”
  … ”Lakiehdotukset hyväksyttiin äänin Jaa 119, Ei 25, Tyhjiä 21, Poissa 34.

  Kun eduskunta hyväksyi uudistukseen sisältyneet lait, antoi se lausuman, jossa edellytettiin hallituksen seuraavan kahdesta erillisestä indeksistä mahdollisesti aiheutuvia ongelmia ja ryhtyvän tarvittaessa toimenpiteisiin ongelmien ratkaisemiseksi. ”

  Ongelmia näyttää tulleen eteen, kuinkahan nuo ratkaistaisiin? Jos sallit, LINKKI eduskunnan sivuille https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/tietopalvelulta-kysyttya/Sivut/mika-on-taitettu-indeksi.aspx

 • Juha Liimatta

  Hienot ekonomistit ovat aina huolissaan eläkevarojen riittävyydestä. Ei tarvitse olla mikään laskentanero ymmärtääkseen, että huoli on täyttä puppua. Valtio ja kunnat riistää erityisesti pieneläkeläisiä monin tavoin. Lääkekorvauksia on heikennetty ja kaikki terveydenhoitomaksut nousevat jatkuvasti. Ammoisina aikoina esim. terveyskeskusmaksua ei ollut tai se oli vain muodollinen. Riippuu myös asuinkunnasta paljonko ko. maksu on. Helsingissä sitä ei ole lainkaan. Esim. Lahti perii korkeimman mahdollisen maksun. Onko tämä oikein ja kansalaisten yhdenmukaisuusperiaatteen mukaista?

 • Iskä

  Kiitos veteraanin poika. Omassa perheessä vaimo ja minä tehty paljon lyhyitä työsuhteita, ne pyyhkäistiin eläkettä määritellessä pois kuin roskat. Jäin eläkkeelle siinä ensimmäisessä mahdollisessa kohdassa, se antoi eläkeyhtiölle luvan lyödä lähes 4 prosentin sakon koko loppuelämän eläkkeistä. Jo kauan sitten romahti koko hyvinvointisuomi.

 • Anatoli

  Täytyy ottaa huomioon, näistä eläkevaroista maksetaan myös 80 % maatalousyrittäjien eläkkeistä ja se osa tulee vaatimaan jatkossa lisää!

  KEPU ”kuppaa” yksityisen sektorin eläkemaksuja myös.

 • Jouko Airasvaara

  Suomen eduskunnassa on vellit ja puurot olleet sekaisin jo pisemmän aikaa. Vuotena 1996 jo rahhaa, niin paljon, että kaikki eläkkeet olisi voitu maksaa oikein. Sitten ruvettiin sotkemaan eläkkeitä
  valtio-vallan toimesta, minne lie rahat piilotettu, mutta korkoo ne vuan kasvoivat. Tällä hetkellä rahhaa on yli 200 sattaa miljardia euroo n. neljä kertaa enemmän Suomen valtion vuotuinen butjetti. Kysyn vaan: mihinkä taroitukseen
  meijjän pien-eläkkeen saajien euroja oikein pantataan ??

 • Ellen

  Kuten aiemmin kirjoitin, työeläkkeen saajien taitetusta indeksistä puoliväli-indeksiin siirtyminen merkitsisi valtakunnan tasolla veroparatiiseissa olevan muutaman kymmenen miljoonan euron paluuta Suomen eläkeläisille. Se menisi kulutukseen, mikä lisäisi palvelujen kysyntää ja sitä myöten lisäisi työllisyyttä sekä kerryttäisi verotuloja. Kannattaa muistaa, että yli 1000 euron eläkkeestä peritään veroa. ETKn toim.johtaja Jukka Rantala totesi 17.1. että perustuslain omaisuuden suoja merkitsee, että (eläkkeen) ostovoima on säilytettävä. Eipä ole perustuslaista piitattu, kun sidonnaisuutta on heikennetty peräti taitetulla indeksillä. Minun eläkkeeni ostovoima on laskenut 25 vuodessa 38,1 %. Joku voi sanoa että mitäs siitä.. Kyseessä on kuitenkin vakuutukseen perustuva suoritus (myöhennetty palkka) ja se pitäisi maksaa vakuutusehtojen mukaisesti loppuun asti. Menkää nettiin ja allekirjoittakaa Senioriliikkeen kansalaisaloite. Se ei kohdistu ketään vastaan eikä ole yhden puolueen aloite. Senioriliikkeessä on toimijoita ja jäseniä monista puolueista ja monelta elämän alalta. Hoidetaan tämä aloite nyt ja otetaan Kela-etuudet seuraavaksi aloitteeksi.

 • Tavis

  Näemmä vuosi vuodelta kasvavissa eläkerahastoissa on jo tätä nykyä varoja moninkertainen määrä verrattuna Suomen valtion vuosibudjettiin. Eläkejärjestelmää perustettaessa oli puhetta, että on syytä olla jonkin verran puskuria ns. pahempien aikojen varalle… Tämä on ollut aivan perusteltua ja se on ollut kansalaisena täysin ymmärrettävissä. Eikös sitä puskurirahaa nyt sitten vielä olekaan riittävästi… Koko ajan vaan vouhotetaan, että raha ei tule riittämään eläkkeisiin…
  Kyllä meillä kansalaisina pitää olla oikeus saada luotettavaa ja perusteltua tietoa eläkerahojemme kirstunvartijoina toimivilta tahoilta, että pitääkö rahastojen koko ajan vain lihoa vai voidaanko niistä ylipäätään koskaan rahoittaa ns. ”huonoja aikoja”.

  Näin tavallisena tallaajana tuntuu joskus ihan siltä, että nämä eläkeasiat ovat jonkinlainen tabu, joista ei oikein passaisi kysellä. Kyllä se kuitenkin nykyaikaan kuuluu, että asioilla pitää olla tietty läpinäkyvyys ja luotettavuus.

 • Räyhä

  Suomalaisen eläkeläisen pitää muuttaa ulkomaille, vaikkapa Venäjälle tai johonkin arabivaltioon muutamaksi vuodeksi, hankkiutua siellä kansalaiseksi samalla luopuen Suomen kansalaisuudesta. Kun se asia on kunnossa, niin sitten voikin palata jollain konstilla Suomen rajalle Tornioon ja läpsytellä rajan yli ja pyytää turvapaikkaa. Poliittista vainoa ja muuta on aina sen verran, kuten olemme saaneet huomata, että täällä se menee läpi ja niinpä ikuinen turvapaikka ja helppo elämä on taattu.

 • insinoori

  ”Täytyy ottaa huomioon, näistä eläkevaroista maksetaan myös 80 % maatalousyrittäjien eläkkeistä ja se osa tulee vaatimaan jatkossa lisää!”

  Maksajana on valtio. 2 minuuttia + google.

  https://www.mela.fi/fi/tietoa-melasta/mela-lukuina

Kommentointi on suljettu.